Βαριά διόρθωση στο Χρηματιστήριο με επίκεντρο τράπεζες και blue chips

Ισχυρές ρευστοποιήσεις σάρωσαν τις τράπεζες και τα blue chips, με το Χ.Α. να ακολουθεί την αναταραχή από τον Περσικό Κόλπο.

Ισχυρή διόρθωση κατέγραψε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο και το νέο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ενεργοποίησαν μαζικές ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και τίτλους μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης, μετά το εντυπωσιακό +3,81% της Παρασκευής και εβδομαδιαία κέρδη 7,33%, γύρισε απότομα, υποχωρώντας κατά 3,62%, επιβεβαιώνοντας τον τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα της Αγοράς.

Γεωπολιτικός κίνδυνος, πετρέλαιο και επιτόκια πιέζουν τις αγορές

Η νέα αναζωπύρωση της κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με απειλές από τον Ντόναλντ Τραμπ και προειδοποιήσεις της Τεχεράνης για αντίποινα, επανέφερε στο προσκήνιο τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σε καθεστώς «ασανσέρ» (Brent περίπου +4,5%, WTI περίπου +4,7%), ενώ η κήρυξη κατάστασης ανωτέρας βίας από την Kuwait Petroleum Corporation για τις εξαγωγές αργού και προϊόντων υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των διαταραχών στις ενεργειακές ροές. Παράλληλα, η άνοδος των αποδόσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με το ελληνικό 10ετές γύρω στο 3,68%, αποτυπώνει την ανησυχία ότι οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ περιορίζονται. Οι επενδυτές στρέφουν πλέον το βλέμμα στις συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής στα τέλη Απριλίου, που αναμένεται να λειτουργήσουν ως κρίσιμοι καταλύτες για τις αποτιμήσεις.

Ρηχότητα αγοράς, τεχνικά λάθη και επιλεκτικές αντοχές

Η συνεδρίαση στο Χ.Α. χαρακτηρίστηκε από μόνιμα αρνητικό πρόσημο στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος βρέθηκε ενδοσυνεδριακά έως και -3,31%, πριν κλείσει με απώλειες 2,14%, στις 2.259,73 μονάδες. Στα χαμηλά ημέρας, καμία μετοχή του FTSE 25 δεν διασώθηκε, ενώ οι πτωτικές τίτλοι ήταν υπερτριπλάσιοι των ανοδικών. Μόνο Coca Cola και Jumbo εμφάνισαν σχετική ανθεκτικότητα, την ώρα που Aegean, Metlen και διυλιστήρια (ΕΛΠΕ, Motor Oil) υπέστησαν βαριές απώλειες, παρά την άνοδο του πετρελαίου – ένδειξη κόπωσης για τους βραχυπρόθεσμους traders. Ενδεικτικό της ρηχότητας της Αγοράς ήταν το «άδειασμα» τιμών λίγο πριν τις 17:00, που αποδίδεται σε λάθος χρονισμό μεγάλης εντολής, οδηγώντας σε αιφνίδια νέα χαμηλά. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε σε 236,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 218,6 εκατ. ευρώ σε μετοχές του FTSE 25, με τις τράπεζες (ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha) να συγκεντρώνουν σχεδόν το μισό της αξίας συναλλαγών. Στο παρασκήνιο, η επιμονή short θέσεων σε επιλεγμένους τίτλους και η αδιαφορία για μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση ενισχύουν την εικόνα εύθραυστης Αγοράς ενόψει των αξιολογήσεων του ελληνικού αξιόχρεου από S&P και Fitch.

Σχόλιο SBCTV : Η σημερινή συνεδρίαση ανέδειξε πόσο εκτεθειμένο παραμένει το Χ.Α. σε εξωγενείς κραδασμούς, με τη γεωπολιτική και τα επιτόκια να υπερισχύουν της εγχώριας ιστορίας αναβάθμισης. Χωρίς βάθος σε μεσαία–μικρή κεφαλαιοποίηση και με έντονη συγκέντρωση ρίσκου στις τράπεζες, κάθε διεθνής αναταραχή μεταφράζεται σε υπερβολική μεταβλητότητα. Η βραχυπρόθεσμη εικόνα παραμένει ευάλωτη, ενώ η σταθεροποίηση θα κριθεί από την πορεία της ενέργειας, των αποφάσεων Fed/ΕΚΤ και τις επόμενες αξιολογήσεις του ελληνικού χρέους.

#Χρηματιστήριο #Τράπεζες #Αγορές #Πετρέλαιο #Fed #ΕΚΤ

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.