Ο Πιερ Βουνς αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων τον Απρίλιο, συνδέοντάς την με τη γεωπολιτική κρίση.
Ο Πιερ Βουνς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εμφανίστηκε έτοιμος να στηρίξει νέα κίνηση στα επιτόκια στην προσεχή συνεδρίαση του Απριλίου, δηλώνοντας ότι προσέρχεται «ανοικτός και προς τις δύο κατευθύνσεις». Μιλώντας σε podcast της Wall Street Journal, ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης συνέδεσε τις επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ με την εξέλιξη της πολεμικής σύγκρουσης στο Ιράν.
Η κρίση στο Ιράν και το δίλημμα για τα επιτόκια
Ο Βουνς περιέγραψε δύο βασικά σενάρια. «Είτε αυτή η κρίση τελειώνει σχετικά σύντομα και, αν προχωρήσουμε σε αύξηση, θα μπορούμε πιθανόν να την αναιρέσουμε αργότερα. Είτε η κρίση θα διαρκέσει και τότε η πρώτη αύξηση θα είναι απλώς η αρχή μιας σειράς αυξήσεων», τόνισε. Με αυτόν τον τρόπο υπογράμμισε πως η γεωπολιτική αβεβαιότητα, μέσω των τιμών ενέργειας και των πληθωριστικών πιέσεων, παραμένει κεντρικός παράγοντας για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.
Η τοποθέτηση του Βουνς δείχνει ότι, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η ΕΚΤ δεν θεωρεί δεδομένη μια ταχεία επιστροφή σε πιο χαλαρή πολιτική. Αντίθετα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέου κύκλου σύσφιξης, εφόσον οι πληθωριστικές προσδοκίες επανενεργοποιηθούν από ένα παρατεταμένο ενεργειακό σοκ.
Κριτική στις επιδοτήσεις και ανάγκη μείωσης της ζήτησης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι παρατηρήσεις του για την αντίδραση των κυβερνήσεων στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας. Ο Βουνς εκτίμησε ότι οι γενικευμένες επιδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεν αποτελούν «τη σωστή πολιτική» σε βάθος χρόνου, καθώς αμβλύνουν τα κίνητρα για εξοικονόμηση και προσαρμογή. «Χρειαζόμαστε κάποια καταστροφή ζήτησης», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «συλλογικά πρέπει να μειώσουμε τη ζήτησή μας, επειδή απλώς υπάρχει λιγότερο φυσικό αέριο και πετρέλαιο».
Η θέση αυτή ευθυγραμμίζεται με τη σκληρότερη γραμμή εντός της ΕΚΤ, που δίνει προτεραιότητα στη σταθερότητα των τιμών, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος και πολιτικές τριβές με κυβερνήσεις που επιδιώκουν να προστατεύσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
Σχόλιο
: Οι δηλώσεις Βουνς προϊδεάζουν για μια ΕΚΤ που παραμένει επιθετική έναντι του πληθωρισμού και λιγότερο ανεκτική σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις τύπου «ασπίδας» στις τιμές ενέργειας. Για οικονομίες όπως η ελληνική, που στηρίζονται σε κρατικές ενισχύσεις για να απορροφήσουν τα ενεργειακά σοκ, το μήνυμα είναι σαφές: το περιθώριο για γενικευμένες επιδοτήσεις στενεύει, ενώ ο κίνδυνος ενός νέου ανοδικού κύκλου επιτοκίων στην Ευρωζώνη παραμένει ζωντανός.






