Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 3,6% τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας νέα επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων. Η κίνηση αυτή εντείνει τα ερωτήματα για τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας.
Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 3,6% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά κατοικίας παραμένει σε φάση προσαρμογής μετά την περίοδο των έντονων αυξήσεων επιτοκίων. Η κατηγορία των υφιστάμενων κατοικιών αποτελεί τον κύριο όγκο της αμερικανικής αγοράς ακινήτων και συχνά λειτουργεί ως βαρόμετρο για την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα.
Πίεση από επιτόκια και προσιτότητα κατοικίας
Η πτώση στις συναλλαγές αποδίδεται κυρίως στο αυξημένο κόστος δανεισμού και στη μειωμένη προσιτότητα για τα νοικοκυριά. Τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων επιβαρύνουν τη μηνιαία δόση, περιορίζοντας τη ζήτηση, ιδιαίτερα για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες με παλαιότερα, χαμηλότερα επιτόκια διστάζουν να βγάλουν τα ακίνητά τους στην αγορά, με αποτέλεσμα περιορισμένη προσφορά και ανθεκτικές τιμές σε πολλές περιοχές.
Η υποχώρηση των πωλήσεων δεν συνεπάγεται απαραίτητα άμεση διόρθωση τιμών, αλλά δείχνει ένα περιβάλλον στο οποίο οι αγοραστές γίνονται πιο επιλεκτικοί και οι συναλλαγές καθυστερούν. Για την Ουάσινγκτον, τα στοιχεία αυτά προσφέρουν ακόμη ένα σήμα ότι η νομισματική σύσφιξη έχει περάσει πλέον έντονα στην «πραγματική οικονομία».
Σήματα για τις αγορές και έμμεσες επιπτώσεις στην Ευρώπη
Για τις αγορές, τα δεδομένα από τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών αποτελούν κρίσιμο δείκτη, καθώς επηρεάζουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη, τη δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών και τις σχετιζόμενες υπηρεσίες (έπιπλα, λευκές συσκευές, ασφάλιση). Μια παρατεταμένη κάμψη θα μπορούσε να πιέσει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, με πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια ζήτηση και στο επενδυτικό κλίμα.
Για την Ευρώπη και την Ελλάδα, η εικόνα της αμερικανικής αγοράς ακινήτων παρακολουθείται στενά, καθώς τυχόν επιβράδυνση στις ΗΠΑ τείνει να επηρεάζει τις ροές κεφαλαίων, την όρεξη για ρίσκο και τις αποτιμήσεις στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, η σημερινή κίνηση κατά 3,6% εντάσσεται περισσότερο σε ένα σενάριο σταδιακής προσαρμογής παρά σε απότομη ανατροπή των ισορροπιών.
Σχόλιο
: Η μείωση των πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι η νομισματική πολιτική έχει καθυστέρηση στην πραγματική οικονομία. Αν η τάση συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, η πίεση προς τη Fed για πιο ήπια στάση θα ενταθεί, με άμεσο ενδιαφέρον για επενδυτές που «διαβάζουν» τις ΗΠΑ ως πρόδρομο δείκτη για το παγκόσμιο κλίμα ρίσκου.






