Ιράν απειλεί αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς στη Μέση Ανατολή

Η Τεχεράνη κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, στοχοποιώντας υποδομές κολοσσών όπως Apple, Google, Microsoft και Meta. Οι απειλές αγγίζουν πλέον την καρδιά της ψηφιακής και αμυντικής ισχύος της Ουάσινγκτον.

Σε νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν απείλησε ανοιχτά με πλήγματα σε αμερικανικές τεχνολογικές και αμυντικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή. Στο στόχαστρο φέρονται να τίθενται κρίσιμες υποδομές εταιρειών όπως Cisco, HP, Intel, Oracle, Microsoft, Apple, Google, Meta, IBM, Dell, Palantir, Nvidia, Tesla και Boeing, μεταξύ άλλων.

Στοχοποίηση κρίσιμων ψηφιακών και αμυντικών υποδομών

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο Tasnim, το IRGC προειδοποίησε ότι ενδεχόμενα αντίποινα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, εφόσον συνεχιστούν, όπως υποστηρίζει, οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ κατά της ιρανικής ηγεσίας. Μάλιστα, κάλεσε εργαζόμενους και κατοίκους που ζουν σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από εγκαταστάσεις αμερικανικών εταιρειών να απομακρυνθούν.

Η λίστα των 18 εταιρειών που παρουσιάστηκαν ως «νόμιμοι στόχοι» συνδέεται, σύμφωνα με το Ιράν, με «συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις». Το IRGC δεν περιορίζεται πλέον σε καθαρά στρατιωτικούς στόχους, αλλά μετατοπίζει το επίκεντρο σε data centers, cloud υποδομές και δίκτυα επικοινωνιών, τα οποία αποτελούν το νευρικό σύστημα της σύγχρονης οικονομίας και της στρατιωτικής ισχύος.

Από πλευράς εταιρειών, μόνο η Microsoft φέρεται να αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ οι υπόλοιποι όμιλοι δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα τοποθέτησης, γεγονός που υποδηλώνει προσεκτική διαχείριση μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης κατάστασης με εν δυνάμει επιπτώσεις στην ασφάλεια προσωπικού και υποδομών.

Η απειλή στις αλυσίδες αξίας της παγκόσμιας τεχνολογίας

Ο Λευκός Οίκος, σε απάντηση, υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι «έτοιμες να αποτρέψουν κάθε επίθεση του Ιράν», επικαλούμενος μάλιστα μείωση κατά περίπου 90% των ιρανικών επιθέσεων με πυραύλους και drones, ως ένδειξη αποτελεσματικής αποτροπής. Ωστόσο, η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι η ευπάθεια παραμένει υψηλή.

Στις αρχές Μαρτίου, ιρανικές επιθέσεις με drones προκάλεσαν διακοπές ρεύματος σε υποδομές cloud της Amazon Web Services στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Μπαχρέιν, αποδεικνύοντας ότι τα data centers είναι πλέον μείζονες στρατηγικοί στόχοι. Ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοιες ενέργειες δύσκολα θα αποτελέσουν μεμονωμένα περιστατικά, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη, το cloud και οι τηλεπικοινωνίες έχουν καταστεί κρίσιμη υποδομή για ενέργεια, μεταφορές, χρηματοπιστωτικό σύστημα και άμυνα.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η τεχνολογική υποδομή δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται ως απλό εμπορικό περιουσιακό στοιχείο. Όπως σημειώνουν, οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης και τα κέντρα δεδομένων συνιστούν de facto υποδομή εθνικής ασφάλειας, με αποτέλεσμα κάθε πλήγμα σε αυτά να έχει πολλαπλές γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες.

Για τις ΗΠΑ, η στρατηγική επέκτασης της τεχνολογικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή συνοδεύεται πλέον από αυξημένο ρίσκο: οι αμερικανικές εταιρείες μετατρέπονται σε προέκταση της κρατικής ισχύος και, άρα, σε νόμιμους –κατά τους αντιπάλους– στόχους. Για την παγκόσμια οικονομία, η στοχοποίηση τέτοιων κόμβων σημαίνει πιθανές διαταραχές σε υπηρεσίες cloud, επικοινωνίες και εφοδιαστικές αλυσίδες, με άμεσο κόστος για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις διεθνώς.

Σχόλιο SBCTV : Η ιρανική κίνηση σηματοδοτεί ποιοτική αναβάθμιση της σύγκρουσης: η Μέση Ανατολή μετατρέπεται σε πεδίο αντιπαράθεσης όχι μόνο για πετρέλαιο και στρατιωτικές βάσεις, αλλά και για την παγκόσμια ψηφιακή υποδομή. Οι πολυεθνικοί τεχνολογικοί κολοσσοί παύουν να είναι ουδέτεροι παίκτες και γίνονται κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα ισχύος των κρατών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια επενδύσεων, προσωπικού και δεδομένων.

#Ιράν #ΗΠΑ #Τεχνολογία #ΜέσηΑνατολή #Κυβερνοασφάλεια #Γεωπολιτική

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.