Η Τεχεράνη φέρεται να στοχοποίησε δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και εγκατάσταση αφαλάτωσης στο Κουβέιτ, χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Η κλιμάκωση εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στον Κόλπο.
Νέα διάσταση λαμβάνει η κρίση στον Περσικό Κόλπο, καθώς το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι οι τελευταίες επιθέσεις ιρανικών drones έπληξαν δύο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και μια εγκατάσταση αφαλάτωσης νερού. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Ηλεκτρισμού, Νερού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φατίμα Χαγιάτ, επιβεβαίωσε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.
Πλήγμα σε ηλεκτροπαραγωγή και ύδρευση
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Χαγιάτ, από τα πλήγματα τέθηκαν εκτός λειτουργίας δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και δεν δίνονται ακόμη λεπτομέρειες για το ποσοστό της συνολικής δυναμικότητας που επηρεάστηκε, η απώλεια μονάδων σε ένα κράτος με υψηλή εξάρτηση από την κεντρική θερμική ηλεκτροπαραγωγή δημιουργεί άμεσους κινδύνους για την επάρκεια ισχύος, ειδικά σε περιόδους αιχμής.
Η επίθεση σε εγκατάσταση αφαλάτωσης νερού είναι εξίσου κρίσιμη. Στα κράτη του Κόλπου, όπου οι φυσικοί υδάτινοι πόροι είναι περιορισμένοι, η αφαλάτωση θαλασσινού νερού αποτελεί βασική πηγή πόσιμου και υδρευτικού νερού. Οποιαδήποτε διατάραξη της λειτουργίας τέτοιων μονάδων μπορεί, αν παραταθεί, να οδηγήσει σε προβλήματα υδροδότησης και να δοκιμάσει τις αντοχές των αστικών κέντρων.
Μέχρι στιγμής, οι αρχές του Κουβέιτ δεν έχουν αναφέρει διακοπές ρεύματος μεγάλης κλίμακας ή προβλήματα στην παροχή νερού, ωστόσο ο χαρακτηρισμός των ζημιών ως «σημαντικών» υποδεικνύει ότι θα απαιτηθούν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης και αυξημένες δαπάνες για την επισκευή ή αντικατάσταση κρίσιμου εξοπλισμού.
Κλιμάκωση στο μέτωπο των υποδομών και ενεργειακός κίνδυνος
Το νέο αυτό επεισόδιο δεν είναι μεμονωμένο. Προηγήθηκαν πλήγματα με drones σε κυβερνητικό συγκρότημα στο Κουβέιτ, καθώς και σε πετρελαϊκό κόμβο της Kuwait Petroleum Corporation, έναν από τους βασικούς πυλώνες της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας. Η συστηματική στοχοποίηση κυβερνητικών κτιρίων, ενεργειακών εγκαταστάσεων και κρίσιμων υποδομών δείχνει μια σαφή μετατόπιση της έντασης προς ένα «πόλεμο υποδομών» με εργαλεία χαμηλού κόστους και υψηλού ρίσκου, όπως τα drones.
Για τις αγορές ενέργειας, η εικόνα αυτή είναι ανησυχητική. Το Κουβέιτ, ως παραγωγός και εξαγωγέας πετρελαίου, αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα ασφάλειας εφοδιασμού του Κόλπου. Αν και οι τελευταίες επιθέσεις δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να έχουν πλήξει την παραγωγική ικανότητα σε κλίμακα που να επηρεάζει άμεσα τις διεθνείς ροές, η αυξανόμενη συχνότητα τέτοιων περιστατικών ενισχύει το λεγόμενο «ασφάλιστρο κινδύνου» στην περιοχή.
Παράλληλα, η χρήση drones ως μέσο προβολής ισχύος και άσκησης πίεσης σε γειτονικά κράτη περιπλέκει τις διπλωματικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Τα κράτη του Κόλπου καλούνται πλέον να επενδύσουν ακόμη περισσότερο σε αντιαεροπορικά και αντιαεροπορικά-αντιdrone συστήματα, αλλά και σε κυβερνοάμυνα, προκειμένου να προστατεύσουν δίκτυα ενέργειας και ύδρευσης, που αποδεικνύονται ευάλωτα σε ασύμμετρες απειλές.
Σχόλιο
: Η στοχοποίηση ενεργειακών και υδρευτικών υποδομών στο Κουβέιτ από ιρανικά drones ενισχύει την εικόνα ενός Κόλπου όπου η ασφάλεια δεν κρίνεται πλέον μόνο σε ναυτικές οδούς και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αλλά σε ένα ευρύτερο, διασυνδεδεμένο πλέγμα κρίσιμων υποδομών. Για τις αγορές ενέργειας, ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η άμεση διακοπή παραγωγής, αλλά η σταδιακή ενσωμάτωση αυτής της αβεβαιότητας στις τιμές και στις επενδυτικές αποφάσεις.






