Το φετινό πασχαλινό ταξίδι γίνεται αισθητά ακριβότερο, καθώς η αποκλιμάκωση του Brent δεν περνά ακόμη στην αντλία.
Ακριβότερο από πέρυσι αποδεικνύεται το πασχαλινό ταξίδι για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς οι τιμές των καυσίμων παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά την πρόσφατη διόρθωση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Το κόστος μετακίνησης επιβαρύνει ευθέως τον οικογενειακό προϋπολογισμό, περιορίζοντας την ευχέρεια για εκδρομές και κατανάλωση στην περιφέρεια.
Υψηλές τιμές στην αντλία και αργή αποκλιμάκωση
Την Τρίτη 7 Απριλίου η μέση πανελλαδική τιμή του diesel διαμορφώθηκε στα 2,071 ευρώ το λίτρο, επίπεδο υπερδιπλάσιο σε σχέση με περίπου 0,96 ευρώ τον Απρίλιο του 2025, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 110%. Η βενζίνη κινείται ελάχιστα χαμηλότερα, περί τα 2,075 ευρώ το λίτρο, με αύξηση περίπου 17% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή πίεση στο κόστος μετακίνησης.
Παρότι το Brent υποχώρησε κατά 15%, στα 95 δολάρια το βαρέλι, η επίδραση στην ελληνική αντλία είναι μέχρι στιγμής περιορισμένη και αναμένεται να αποτυπωθεί σταδιακά. Η δομή τιμολόγησης, που βασίζεται σε μέσο όρο τετραημέρου και στην ισοτιμία ευρώ–δολαρίου, λειτουργεί ως «φίλτρο» καθυστέρησης τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση.
Μηχανισμός τιμολόγησης και εφοδιαστική ασφάλεια
Στελέχη του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών υπενθυμίζουν ότι τα δύο ελληνικά διυλιστήρια τιμολογούν με βάση τις τιμές της πλατφόρμας Platts για τη Μεσόγειο, υπολογίζοντας τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ημερών και ενσωματώνοντας τις διακυμάνσεις της ισοτιμίας ευρώ–δολαρίου. Αυτό εξηγεί γιατί οι αυξήσεις περνούν σταδιακά στην αντλία – και αντιστοίχως σταδιακή αναμένεται να είναι και η αποκλιμάκωση.
Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις της αγοράς, εφόσον συνεχιστεί η πτωτική τάση στις διεθνείς τιμές και διατηρηθεί η σχετική ηρεμία στη Μέση Ανατολή, η τιμή του diesel, μαζί με την επιδότηση των 0,20 ευρώ ανά λίτρο, μπορεί να υποχωρήσει κοντά στα 2,04 ευρώ τις επόμενες ημέρες και ενδεχομένως να προσεγγίσει τα 2 ευρώ μετά την επιστροφή των εκδρομέων.
Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις, δεν διαπιστώνεται σήμερα πρόβλημα εφοδιασμού. Τα ελληνικά διυλιστήρια έχουν διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας και δηλώνεται ότι υπάρχει επάρκεια τουλάχιστον έως τα τέλη Μαΐου. Περίπου το 70% του αργού προέρχεται από Ιράκ, Καζακστάν και Λιβύη, με συμπληρωματικές ποσότητες από Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Νορβηγία. Άμεσος κίνδυνος εντοπίζεται κυρίως στο Ιράκ, ενώ Λιβύη και Καζακστάν επηρεάζονται περισσότερο από τις γενικότερες συνθήκες της ενεργειακής αγοράς παρά από τις πολεμικές εξελίξεις.
Σχόλιο
: Η απόκλιση μεταξύ πτώσης Brent και αντοχής των τιμών στην αντλία αναδεικνύει τη δομική ακαμψία της ελληνικής αγοράς καυσίμων. Για τα νοικοκυριά, το πασχαλινό σοκ στην τσέπη λειτουργεί ως άτυπος «φόρος καυσίμων», περιορίζοντας κατανάλωση και τουριστική κίνηση στην περιφέρεια. Χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις σε φορολογία και ανταγωνισμό, κάθε διεθνής αναταραχή μεταφράζεται γρήγορα σε ακρίβεια και πολύ πιο αργά σε ανακούφιση.






