Σαφάρι ελέγχων στην Αττική με κατάσχεση 11 τόνων κρεάτων

Η Περιφέρεια Αττικής κλιμακώνει τους ελέγχους στην αγορά τροφίμων, με θεαματική αύξηση κατασχέσεων και προστίμων. Στο στόχαστρο κρέας, καύσιμα, εστίαση και λιανεμπόριο.

Μαζική επιχείρηση ελέγχου της αγοράς τροφίμων και υπηρεσιών βρίσκεται σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Αττικής, με αιχμή την πασχαλινή περίοδο και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις στα βασικά αγαθά. Από τις αρχές Μαρτίου έως και τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας διενήργησαν 5.746 αγορανομικούς και υγειονομικούς ελέγχους, καταλήγοντας στην κατάσχεση 11 τόνων ακατάλληλων κρεάτων και στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 244.770 ευρώ.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι έλεγχοι αυξήθηκαν κατά 19%, ενώ οι κατασχέσεις κρεάτων σχεδόν τριπλασιάστηκαν, αναδεικνύοντας τόσο την εντατικοποίηση της εποπτείας όσο και το βάθος των στρεβλώσεων στην αγορά τροφίμων.

Εκρηκτική άνοδος στις κατασχέσεις και στα πρόστιμα

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν πραγματοποιηθεί 4.236 έλεγχοι, με κατασχέσεις 4,2 τόνων ακατάλληλων προϊόντων και πρόστιμα 157.000 ευρώ. Φέτος, οι 5.746 έλεγχοι συνοδεύτηκαν από 11 τόνους ακατάλληλου κρέατος και σημαντικά υψηλότερα πρόστιμα, επιβεβαιώνοντας την επιλογή της Περιφέρειας για αυστηροποίηση των ελέγχων σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης έλεγξαν 2.498 επιχειρήσεις, επιβάλλοντας πρόστιμα 244.770 ευρώ. Στο μικροσκόπιο βρέθηκαν 943 πωλητές σε κλειστές αγορές, λαϊκές και παζάρια, 323 παντοπωλεία, οπωροπωλεία και κρεοπωλεία, 302 καταστήματα εστίασης και 207 αρτοποιεία – ζαχαροπλαστεία. Παράλληλα, έγιναν έλεγχοι ποιότητας καυσίμων σε 29 πρατήρια και ελέγχθηκαν 415 ζυγαριές.

Η κατανομή των προστίμων αποτυπώνει το εύρος των παραβάσεων: 64.300 ευρώ σε πρατήρια καυσίμων και ενέργειας, 53.050 ευρώ σε σούπερ μάρκετ, 39.520 ευρώ σε αρτοποιεία – ζαχαροπλαστεία, 38.700 ευρώ σε παντοπωλεία και είδη διατροφής και 30.700 ευρώ σε καταστήματα εστίασης.

Μηδενική ανοχή σε νοθεία και αισχροκέρδεια

Κρίσιμο ρόλο στην αύξηση των κατασχέσεων είχε η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, η οποία πραγματοποίησε 2.236 ελέγχους σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων. Από αυτούς, 1.443 αφορούσαν την εσωτερική αγορά, 760 τις εξαγωγές (τελωνεία, ψυκτικές αποθήκες κ.λπ.) και 33 λειτουργούντα σφαγεία εντός Αττικής. Το αποτέλεσμα ήταν 46 κατασχέσεις, συνολικού βάρους 11 τόνων ακατάλληλου κρέατος, καθώς και 146 συστάσεις συμμόρφωσης.

Οι έλεγχοι στις εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 48% σε σχέση με πέρυσι (760 έναντι 512), ενώ οι κατασχεθείσες ποσότητες κρεάτων εκτινάχθηκαν από 3,8 τόνους το 2025 σε 11 τόνους φέτος. Παράλληλα, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας πραγματοποίησε 1.012 ελέγχους σε υπηρεσίες εστίασης, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια και καταστήματα τροφίμων, καθώς και 948 ελέγχους για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «η προστασία της δημόσιας υγείας και του καταναλωτή αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» και έστειλε σαφές μήνυμα «μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα νοθείας και αισχροκέρδειας – χωρίς καμία εξαίρεση». Τόνισε ότι η Περιφέρεια ενισχύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο και το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο τα προϊόντα που φτάνουν στο πασχαλινό τραπέζι να είναι ποιοτικά και ασφαλή.

Το δίκτυο των ελέγχων καλύπτει εταιρείες διανομής κρεάτων και οπωρολαχανικών, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, τυροκομεία, πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πρατήρια καυσίμων, καταστήματα παιχνιδιών και επιχειρήσεις αναψυχής, συνδέοντας άμεσα τη δημόσια υγεία με τη λειτουργία της αγοράς και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Σχόλιο SBCTV : Η σχεδόν τριπλάσια ποσότητα κατασχεθέντων κρεάτων δείχνει ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων αποκαλύπτει υπαρκτές παθογένειες στην αλυσίδα τροφίμων. Για τις υγιείς επιχειρήσεις, η αυστηρή εποπτεία λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό· για τους καταναλωτές, ως κρίσιμο ανάχωμα σε μια περίοδο ακριβών τιμών και περιορισμένων εισοδημάτων. Η πραγματική πρόκληση είναι η συνέχιση των ελέγχων με την ίδια ένταση και μετά τις γιορτές, ώστε η συμμόρφωση να παγιωθεί και να μην αποτελεί απλώς εποχική εξαίρεση.

#Αττική #Τρόφιμα #ΔημόσιαΥγεία #Καταναλωτής #Έλεγχοι

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.