Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιλεκτικές αγορές, χαμηλός τζίρος, βλέμμα σε αναβαθμίσεις

Με ήπια άνοδο και έντονο stock picking ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό τη σκιά γεωπολιτικών και ενεργειακών κινδύνων. Η αγορά «διαβάζει» ήδη τις επερχόμενες αναταξινομήσεις σε ανεπτυγμένη αγορά από Stoxx και MSCI.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε οριακά θετικά, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 0,09% στις 2.222,04 μονάδες. Παρά τη μόνιμα θετική πορεία ενδοσυνεδριακά και κορύφωση στις 2.243,86 μονάδες (+1,07%), η αγορά υποχώρησε προς το χαμηλό ημέρας, εκθέτοντας τους πρωινούς αγοραστές και επιβεβαιώνοντας το κλίμα επιφυλακτικότητας.

Αναταξινομήσεις Stoxx και MSCI, ρόλος ΔΕΗ και τραπεζών

Σε επίπεδο θεμελιών ειδήσεων, η Standard & Poor’s διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο «BBB» με σταθερές προοπτικές, εξέλιξη που η αγορά είχε προεξοφλήσει. Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις αξιολογήσεις από Fitch στις 8/5 και στις αλλαγές στους δείκτες MSCI Greece στις 12/5, όπου οι αναλυτές δεν αναμένουν ουσιαστικές μεταβολές πριν από την αναβάθμιση του Χ.Α. σε αναπτυγμένη αγορά τον Μάιο του 2027.

Πιο άμεση είναι η κίνηση από την Stoxx, η οποία ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα αναταξινομηθεί από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά από τις 21 Σεπτεμβρίου 2026. Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, η εξέλιξη είναι τεχνικά θετική κυρίως για τις τράπεζες, καθώς οι ροές κεφαλαίων των επενδυτών ανεπτυγμένων αγορών ακολουθούν κατά κανόνα δείκτες όπως ο STOXX Banks.

Καθοριστικό ρόλο για το επενδυτικό story του Χ.Α. αποδίδουν αναλυτές και στη ΔΕΗ, με σχεδόν δεδομένη –όπως εκτιμούν– τη μελλοντική συμμετοχή της στον MSCI Developed Standard. Η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και η αναμενόμενη Α.Μ.Κ. του ΑΔΜΗΕ θεωρούνται κομβικά γεγονότα για τις ροές ρευστότητας, ενώ τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης θα διαμορφώσουν το αφήγημα για τη συνέχεια.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ενέργεια και τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Το διεθνές περιβάλλον παραμένει εύθραυστο. Οι εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και το Ιράν, με προτάσεις για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ αλλά χωρίς οριστική λύση, κρατούν την τιμή του Brent πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η Goldman Sachs αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το Brent στα 90 δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας ότι η ενεργειακή αγορά λειτουργεί υπό καθεστώς «premium αβεβαιότητας».

Όπως επισημαίνει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου Συμεών Μαυρουδής, η πραγματική πρόκληση για τους επενδυτές είναι η διάκριση μεταξύ προσωρινής αναταραχής και δομικών αλλαγών, σε έναν κλάδο με υψηλή μεταβλητότητα αλλά και σημαντικές ευκαιρίες. Την ίδια στιγμή, οι κεντρικές τράπεζες (ΕΚΤ, Fed, BoE) υιοθετούν στάση αναμονής, καθώς δεν είναι σαφές πώς η ενεργειακή αναταραχή θα περάσει στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Στο εσωτερικό, η Beta Sec. τονίζει ότι όσο ο Γενικός Δείκτης διατηρείται πάνω από τις 2.200 μονάδες, το σενάριο υπέρβασης των 2.300 μονάδων παραμένει ενεργό, με πιθανότητα επαναπροσέγγισης ή και υπέρβασης των φετινών υψηλών, υπό την προϋπόθεση ευνοϊκών διεθνών εξελίξεων. Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονο stock picking σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, στοιχείο θετικό καθώς διευρύνει το ενδιαφέρον πέρα από τους συνήθεις «πρωταγωνιστές» του FTSE 25.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 203,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 182,9 εκατ. σε μετοχές του FTSE 25, με τη ΔΕΗ και την ΕΤΕ να συγκεντρώνουν το 39% της μικτής αξίας συναλλαγών και μόνο η ΔΕΗ το 31%.

Σχόλιο SBCTV : Η αγορά «δουλεύει» ήδη το αφήγημα της μετάβασης της Ελλάδας σε ανεπτυγμένη αγορά, όμως η σημερινή συνεδρίαση δείχνει ότι χωρίς ισχυρές καθαρές εισροές, οι ενδοσυνεδριακές υπερβολές εύκολα εξανεμίζονται. Η συγκέντρωση ρευστότητας σε λίγους τίτλους (κυρίως ΔΕΗ και τράπεζες) υπογραμμίζει την ανάγκη για ουσιαστική διεύρυνση της επενδυτικής βάσης. Το επόμενο διάστημα θα κριθεί από τη σύζευξη τριών παραγόντων: γεωπολιτική αποκλιμάκωση στην ενέργεια, καθαρό μήνυμα από τις κεντρικές τράπεζες και πειστικά εταιρικά αποτελέσματα. Αν αυτοί συντονιστούν, το Χ.Α. μπορεί να δει νέο κύμα αναβάθμισης αποτιμήσεων· διαφορετικά, ο κίνδυνος παρατεταμένης πλαγιοκαθοδικής κίνησης παραμένει υπαρκτός.

#Χρηματιστήριο #ΓΔ #MSCI #Stoxx #ΔΕΗ #Τράπεζες #Ενέργεια

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.