Ο Ζελένσκι ανοίγει παράθυρο διαλόγου με Ρωσία μέσω Αζερμπαϊτζάν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για συνομιλίες με τη Μόσχα στο Αζερμπαϊτζάν, την ώρα που ρωσικές επιθέσεις πλήττουν ουκρανικές πόλεις. Το νέο διπλωματικό άνοιγμα συμπίπτει με εντατικοποίηση των ρωσικών πληγμάτων και επέκταση των κινδύνων σε έδαφος ΝΑΤΟ.

Μια αιφνιδιαστική, αλλά προσεκτικά διατυπωμένη, ετοιμότητα για συνομιλίες με τη Ρωσία ανακοίνωσε από το Αζερμπαϊτζάν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Κατά την επίσκεψή του στο Καμπάλα, όπου συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα επί αζέρικου εδάφους, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν και η διπλωματική εξίσωση

Η επιλογή του Αζερμπαϊτζάν ως ενδεχόμενου τόπου συνομιλιών δεν είναι τυχαία. Το Μπακού διατηρεί στενές ενεργειακές και στρατιωτικές σχέσεις με την Ουκρανία, αλλά παράλληλα επιχειρεί να κρατά λειτουργικούς διαύλους με τη Ρωσία, επιδιώκοντας ρόλο περιφερειακού μεσολαβητή στον μετασοβιετικό χώρο. Η επίσκεψη Ζελένσκι συνοδεύτηκε από την υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας στην άμυνα και την ενέργεια, ενισχύοντας τον στρατηγικό άξονα Κιέβου–Μπακού.

Ο Ζελένσκι ξεκίνησε το ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν συναντώντας ουκρανική ομάδα ειδικών, που μεταφέρει εμπειρία αντιαεροπορικής άμυνας και αντιμετώπισης ρωσικών drones και πυραύλων. Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει ότι, ακόμη και όταν μιλά για διάλογο, το Κίεβο συνεχίζει να επενδύει στην ενίσχυση της άμυνάς του και στη δικτύωση με χώρες που επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Μόσχα.

Προηγήθηκε επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία, όπου είχε συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η διαδοχική παρουσία σε Ριάντ και Μπακού καταδεικνύει μια ευρύτερη στρατηγική του Κιέβου να κινητοποιήσει περιφερειακές δυνάμεις εκτός παραδοσιακού δυτικού πλαισίου, τόσο για πολιτική στήριξη όσο και για πιθανές μεσολαβητικές πρωτοβουλίες.

Κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων και κίνδυνοι για το ΝΑΤΟ

Την ώρα που διατυπώνονται σενάρια διαλόγου, το πεδίο του πολέμου παραμένει ανελέητο. Στη Ντνίπρο, ρωσικές επιθέσεις με drones και πυραύλους προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό 27, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ο επικεφαλής της περιφέρειας Όλεξαντρ Γκάνζα έκανε λόγο για συνεχείς πληγές σε πολλές πόλεις και κοινότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σε μεταγενέστερο πλήγμα σε άλλη πολυκατοικία στην ίδια πόλη σκοτώθηκε ακόμη ένα άτομο και τραυματίστηκαν επτά. Στην περιφέρεια Ζαπορίζια, ρωσικό drone χτύπησε πολιτικό μίνι μπας, σκοτώνοντας έναν πολίτη και τραυματίζοντας τέσσερις, ενώ στην περιοχή της Οδησσού δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και κατοικίες, λιμενικές υποδομές και οχήματα υπέστησαν ζημιές.

Η σύγκρουση επεκτείνει πλέον τις παρενέργειές της και σε έδαφος κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ. Drone ρωσικής προέλευσης συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή της πόλης Γκαλάτσι στη Ρουμανία, κοντά στον Δούναβη. Αν και δεν υπήρξαν θύματα, καταγράφηκαν υλικές ζημιές σε βοηθητικό κτίσμα και κολόνα ηλεκτροδότησης, ενώ οι αρχές διέκοψαν προληπτικά την παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή. Η Βουκουρέστι έχει καταγράψει επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από θραύσματα drones μετά την εισβολή του 2022, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται ουσιαστικές υλικές ζημιές.

Η ρουμανική κυβέρνηση αντέδρασε καλώντας τον Ρώσο πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων στις παραδουνάβιες περιοχές ενέχουν αυξανόμενο κίνδυνο για τη συλλογική ασφάλεια της Συμμαχίας.

Σχόλιο SBCTV : Η δήλωση ετοιμότητας του Ζελένσκι για συνομιλίες στο Αζερμπαϊτζάν δεν συνιστά αλλαγή στρατηγικής, αλλά εργαλείο πίεσης: το Κίεβο επιδιώκει να εμφανιστεί ως η πλευρά που δεν αρνείται τον διάλογο, ενώ ταυτόχρονα καταγράφει κλιμακούμενες ρωσικές επιθέσεις και εξαγωγή κινδύνων σε ρουμανικό, άρα νατοϊκό, έδαφος. Η ανάδειξη περιφερειακών δυνάμεων όπως το Μπακού και το Ριάντ ως δυνητικών μεσολαβητών εντάσσεται σε μια πολυκεντρική διπλωματική στρατηγική, η οποία, ακόμη κι αν δεν οδηγήσει άμεσα σε ειρηνευτική διαδικασία, ενισχύει το αφήγημα της Ουκρανίας ως υπεύθυνου διεθνούς δρώντος και δυσχεραίνει τις ρωσικές προσπάθειες να εμφανίσουν το Κίεβο ως αδιάλλακτο.

#Ουκρανία #Ρωσία #Ζελένσκι #Αζερμπαϊτζάν #ΝΑΤΟ #Ρουμανία

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.