Χατζηδάκης: Μειώσεις φόρων, περιορισμός φοροδιαφυγής και μήνυμα για ασυλία

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπερασπίστηκε τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και εξήγησε τη στάση της ΝΔ για την άρση ασυλίας 13 βουλευτών.

Τη στρατηγική της κυβέρνησης στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής αλλά και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση της άρσης ασυλίας 13 βουλευτών ανέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Μειώσεις φόρων, ανάπτυξη και φοροδιαφυγή

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη «σταθερά προχωρεί σε μειώσεις φόρων», σημειώνοντας πως έχουν μειωθεί συνολικά 83 φόροι, μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, οι εταιρικοί φόροι, έμμεσοι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές. Τόνισε ότι η αύξηση των δημοσίων εσόδων δεν οφείλεται σε νέα φορολογική επιβάρυνση, αλλά αφενός στην ανάπτυξη – «μεγαλύτερη πίτα, άρα περισσότερα έσοδα με υγιή τρόπο» – και αφετέρου στα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Υπενθύμισε ότι στη ΔΕΘ του προηγούμενου έτους ανακοινώθηκαν σημαντικές φορολογικές παρεμβάσεις για εργαζόμενους, οικογένειες με παιδιά και νέους, ενώ για τη φετινή ΔΕΘ μίλησε για κατεύθυνση «περαιτέρω μείωσης φόρων και στήριξης των ευάλωτων», με την επισήμανση ότι είναι νωρίς για οριστικοποίηση πακέτου, μεταξύ άλλων λόγω της αβεβαιότητας από την κρίση στον Κόλπο.

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι είχε αυξήσει τους φόρους «με εξαίρεση τον φόρο στα καζίνο» και έκανε λόγο για αντιπολίτευση που «υπόσχεται σταθερά λεφτόδεντρα», σε αντιδιαστολή με τη γραμμή της κυβέρνησης για «σταθερά βήματα μπροστά». Επικαλέστηκε επίσης στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία το κενό ΦΠΑ από 23,5% πριν το 2018 έχει μειωθεί σε 9,5%, στο ευρωπαϊκό μέσο όρο, αποδίδοντας τη βελτίωση σε «ουσιαστικές παρεμβάσεις με κοινωνικό χρώμα».

Η άρση ασυλίας και το μήνυμα για τη Δικαιοσύνη

Για την υπερψήφιση της άρσης ασυλίας των 13 βουλευτών της ΝΔ, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «στη Βουλή έγινε το αυτονόητο», καθώς οι ίδιοι οι βουλευτές ζήτησαν να αρθεί η ασυλία τους ώστε η υπόθεση να ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη και «να μην μείνουν σκιές». Εξήγησε ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν υπήρχε λόγος άλλος βουλευτής να καταψηφίσει την άρση.

Εκτίμησε, με σαφή διάκριση ανάμεσα σε πολιτική άποψη και δικαστική κρίση, ότι οι εμπλεκόμενοι «έχουν πολύ ισχυρά επιχειρήματα» και ότι «τουλάχιστον αρκετές περιπτώσεις θα αρχειοθετηθούν», διευκρινίζοντας ωστόσο πως «δεν αποφασίζω εγώ, ούτε η κυβέρνηση, αλλά η Δικαιοσύνη». Αναφέρθηκε και στη θέση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε και από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη προς την Ευρωπαία εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι, για την ανάγκη γρήγορης εκκαθάρισης των υποθέσεων, «με σεβασμό στους θεσμούς, αλλά και με ταχύτητα», ώστε να προστατευθεί η πολιτική ζωή από παρατεταμένη αβεβαιότητα.

Σχόλιο SBCTV : Οι παρεμβάσεις Χατζηδάκη εντάσσονται σε μια διπλή στρατηγική: αφενός οικοδομείται αφήγημα δημοσιονομικής σοβαρότητας και διαρκούς μείωσης φόρων ενόψει ΔΕΘ, αφετέρου επιχειρείται να κλείσει γρήγορα και θεσμικά η πολιτικά ευαίσθητη υπόθεση των 13 βουλευτών, με έμφαση στην ταχύτητα της Δικαιοσύνης ώστε να περιοριστεί το πολιτικό κόστος και η φθορά εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

#Χατζηδάκης #Φόροι #Βουλή #Πολιτική

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.