Δημοσκόπηση ALCO: Ποιοι υπουργοί κρίνονται πιο επιτυχημένοι από τους πολίτες

Η νέα μέτρηση της ALCO καταγράφει την ιεράρχηση των πιο επιτυχημένων υπουργών, αλλά και την κοινωνική δυσαρέσκεια για ακρίβεια και μέτρα στήριξης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το β΄ μέρος της δημοσκόπησης της ALCO, που φωτίζει τόσο την εικόνα των υπουργών της κυβέρνησης στην κοινή γνώμη, όσο και τις αντιλήψεις των πολιτών για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης.

Η επτάδα των υπουργών με τις καλύτερες επιδόσεις

Σύμφωνα με τη μέτρηση, στην κορυφή της λίστας των πιο επιτυχημένων υπουργών – όπως αξιολογούνται τόσο από το σύνολο των ψηφοφόρων όσο και από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας – βρίσκονται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Η τριάδα αυτή φαίνεται να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποδοχή σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών, δημοσιονομικών και υγειονομικών προκλήσεων.

Ακολουθούν, συμπληρώνοντας την επτάδα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας και η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Αξιοσημείωτο είναι ότι για τους δύο τελευταίους η σειρά αλλάζει όταν εξετάζονται αποκλειστικά οι απαντήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ, με την Κεραμέως να προσπερνά οριακά τον Κικίλια, στοιχείο που δείχνει διαφορετικές ιεραρχήσεις προτεραιοτήτων μεταξύ κομματικού ακροατηρίου και ευρύτερου εκλογικού σώματος.

Παρά την ανάδειξη συγκεκριμένων προσώπων, η απάντηση «κανένας» δίνεται από το 49% στο σύνολο των ψηφοφόρων, ένδειξη έντονης δυσπιστίας ή απογοήτευσης απέναντι στο κυβερνητικό σχήμα συνολικά. Στον αντίποδα, μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το ποσοστό αυτό περιορίζεται μόλις στο 2%, καταδεικνύοντας ισχυρό βαθμό συσπείρωσης και ανοχής.

Επίσκεψη Μακρόν, ελληνογαλλικές σχέσεις και κοινωνική πίεση

Η δημοσκόπηση κατέγραψε και τις εντυπώσεις από την πρόσφατη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Το 44% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι με την παρουσία του Γάλλου προέδρου ισχυροποιήθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας ότι η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών εξακολουθεί να αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης.

Ωστόσο, στο εσωτερικό μέτωπο η εικόνα είναι σαφώς πιο δυσοίωνη. Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες αποδίδει την ευθύνη για την ακρίβεια στην κυβέρνηση, στοιχείο που υπογραμμίζει το πολιτικό κόστος του παρατεταμένου κύματος ανατιμήσεων. Ταυτόχρονα, το 84% δηλώνει ότι ωφελείται «λίγο» ή «καθόλου» από τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί, γεγονός που δείχνει σημαντικό έλλειμμα εμπιστοσύνης στην αποτελεσματικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Το μείγμα αυτών των ευρημάτων σκιαγραφεί ένα σύνθετο σκηνικό: επιμέρους δημοφιλία συγκεκριμένων υπουργών και θετική ανάγνωση σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αλλά και έντονη κοινωνική πίεση στο πεδίο του κόστους ζωής, που δύναται να αποδειχθεί καθοριστική για τις επόμενες πολιτικές ισορροπίες.

Σχόλιο SBCTV : Η ALCO καταγράφει ένα διπλό μήνυμα: συγκριτική υπεροχή ορισμένων υπουργών και ανθεκτική εικόνα στη διεθνή σκηνή, αλλά ταυτόχρονα εκρηκτική δυσαρέσκεια για την ακρίβεια και την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης. Αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να μεταφράσει τη δημοφιλία προσώπων σε ουσιαστική βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος, το χάσμα ανάμεσα στην εικόνα και την καθημερινότητα των πολιτών μπορεί να εξελιχθεί σε κεντρική πολιτική απειλή.

#ALCO #δημοσκόπηση #κυβέρνηση #υπουργοί #ακρίβεια

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.