Ελληνικές εξαγωγές υπό πίεση, αλλά τα τρόφιμα κρατούν την οικονομία

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών υποχωρεί για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με το εμπορικό έλλειμμα να διευρύνεται. Εξαίρεση και σημείο αντοχής ο κλάδος τροφίμων, που καταγράφει ισχυρή άνοδο παρά τη γεωπολιτική αναταραχή.

Η εικόνα του ελληνικού εξαγωγικού μετώπου στο ξεκίνημα του 2026 είναι ανησυχητική, με σαφή τάση επιδείνωσης στο εμπορικό ισοζύγιο, αλλά και με ορισμένες εστίες αντοχής που δείχνουν πού μπορεί να στηριχθεί η οικονομία. Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), οι ελληνικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο 2026 μειώθηκαν κατά 146,6 εκατ. ευρώ ή 3,6%, στα 3,92 δισ. ευρώ από 4,07 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η εικόνα είναι οριακά καλύτερη, αλλά παραμένει στάσιμη: οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 3,12 δισ. ευρώ από 3,13 δισ. ευρώ, με πτώση μόλις 10,8 εκατ. ευρώ ή 0,3%.

Διεύρυνση εμπορικού ελλείμματος και γεωγραφική μετατόπιση

Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 3,1% ή 202,3 εκατ. ευρώ, στα 6,71 δισ. ευρώ από 6,51 δισ. ευρώ. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η άνοδος είναι ακόμη εντονότερη (5,2%), με τις εισαγωγές να φθάνουν τα 5,37 δισ. ευρώ από 5,11 δισ. ευρώ.

Η ασυμμετρία αυτή οδηγεί σε σαφή επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου. Το εμπορικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο διευρύνθηκε κατά 14,3%, στα 2,79 δισ. ευρώ από 2,44 δισ. ευρώ. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η διόγκωση φθάνει το 13,9%, με το έλλειμμα να ανεβαίνει στα 2,26 δισ. ευρώ από 1,98 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2026, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 7,5%, στα 7,58 δισ. ευρώ από 8,19 δισ. ευρώ. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η πτώση περιορίζεται στο 1,8%, με τις εξαγωγές να διαμορφώνονται στα 5,96 δισ. ευρώ από 6,07 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές, αντίθετα, μειώθηκαν οριακά μόνο κατά 1,8%, στα 13,22 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα του διμήνου να αυξηθεί κατά 6,9%, στα 5,64 δισ. ευρώ. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το έλλειμμα ανέρχεται στα 4,32 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,6%.

Σημαντική είναι και η γεωγραφική μετατόπιση. Το μερίδιο των εξαγωγών προς την Ε.Ε. (μαζί με τα πετρελαιοειδή) ανεβαίνει στο 60,9% από 57,6%, ενώ των Τρίτων Χωρών περιορίζεται στο 39,1% από 42,4%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι αγορές της Ε.Ε. απορροφούν πλέον το 67,1% των ελληνικών εξαγωγών, έναντι 32,9% των Τρίτων Χωρών.

Το top 10 των κλάδων και η ανθεκτικότητα των τροφίμων

Στους δέκα βασικούς κλάδους προϊόντων, μόνο τέσσερις εμφανίζουν άνοδο τον Φεβρουάριο: Τρόφιμα (+9,3%), Πρώτες Ύλες (+7,6%), Μηχανήματα (+4,5%) και Εμπιστευτικά Προϊόντα (+30,6%, αν και χαμηλής αξίας). Αντίθετα, οι εξαγωγές Πετρελαιοειδών-Καυσίμων βυθίζονται κατά 13,3%, ενώ πτώση καταγράφεται και σε Βιομηχανικά (-3,5%), Χημικά (-4,4%), Διάφορα Βιομηχανικά (-2,9%), Ποτά και Καπνό (-2,6%) και Λάδια (-17,7%).

Στο δίμηνο, η εικόνα είναι ακόμη πιο περιοριστική: μόνο τα Τρόφιμα (+6,3%) και οι Πρώτες Ύλες (+2,3%) κινούνται ανοδικά. Όλοι οι υπόλοιποι μεγάλοι κλάδοι βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, με τις μεγαλύτερες πιέσεις στα Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (-19,7%) και στα Λάδια (-18,9%).

Ο πρόεδρος του ΠΣΕ, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, επισημαίνει ότι πρόκειται για «δεύτερο συνεχιζόμενο μήνα με πτώση των εξαγωγών», σημειώνοντας πως στο πρώτο δίμηνο του 2026 η συνολική αξία των εξαγωγών μειώνεται κατά 7,5% (με πετρελαιοειδή) και 1,8% (χωρίς). Ως θετικό στοιχείο ξεχωρίζει «για άλλο ένα συνεχόμενο μήνα» ο κλάδος των Τροφίμων, αλλά και οι Πρώτες Ύλες.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και ανάγκη πολιτικών στήριξης

Ο ΠΣΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους επόμενους μήνες, καθώς στην εξίσωση προστίθενται πλέον οι επιπτώσεις των πολεμικών συγκρούσεων και της κλιμάκωσης στην περιοχή του Περσικού. Ο κ. Καλαμπόκης αναφέρεται στο ενδεχόμενο κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ, στις δυσκολίες διακίνησης αγαθών, στην αύξηση του μεταφορικού κόστους και των ασφαλίστρων, αλλά και στο ακριβότερο ενεργειακό μείγμα και τις πρώτες ύλες που συνδέονται με τα παράγωγα πετρελαίου.

Το μείγμα αυτό, όπως τονίζει, «δυσχεραίνει άμεσα το εξαγωγικό μας εμπόριο» και καθιστά αναγκαίες «συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες από την Πολιτεία» ώστε το 2026 να μη μείνει στην ιστορία ως χρονιά υποχώρησης των ελληνικών εξαγωγών.

Σχόλιο SBCTV : Η διπλή πίεση από τη διεθνή ύφεση στο εμπόριο και τη γεωπολιτική αστάθεια στον Περσικό αναδεικνύει το δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας: υψηλή εξάρτηση από εισαγόμενη ενέργεια και περιορισμένη διαφοροποίηση σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η ανθεκτικότητα των τροφίμων δείχνει πού διαθέτουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά χωρίς στοχευμένα μέτρα για logistics, χρηματοδότηση και ασφάλιση κινδύνου, το 2026 κινδυνεύει να εξελιχθεί σε χαμένη χρονιά για τις εξαγωγές.

#εξαγωγές #οικονομία #εμπόριο #τροφιμα #ΠΣΕ

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.