Πτώση στις ασιατικές αγορές εν μέσω επίσκεψης Τραμπ στο Πεκίνο

Οι βασικοί δείκτες στην Ασία κινούνται πτωτικά, καθώς η αγορά αποτιμά τις συνομιλίες Τραμπ – Σι στο Πεκίνο. Τα ισχυρά στοιχεία τιμών παραγωγού από την Ιαπωνία δεν αρκούν για να αντιστρέψουν το κλίμα.

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν την Παρασκευή τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία-Ειρηνικό, καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν το μήνυμα των συνομιλιών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο και τις πιθανές επιπτώσεις στις γεωοικονομικές ισορροπίες.

Πιέσεις στους δείκτες παρά το ράλι της Σεούλ

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi Composite ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του το ορόσημο των 8.000 μονάδων, αποτυπώνοντας την έντονη ρευστότητα και το ενδιαφέρον για κορεατικές μετοχές. Ωστόσο, η κίνηση αυτή αποδείχθηκε βραχύβια: στις 04:10 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) ο δείκτης υποχωρούσε κατά 3,09%, επιστρέφοντας κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κατέγραφε πτώση 0,24% την ίδια ώρα, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 υποχωρούσε κατά 0,87% στις 04:11. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημείωνε απώλειες 1,28%, αντανακλώντας την επιφυλακτικότητα απέναντι στην πορεία της κινεζικής οικονομίας και το μήνυμα που στέλνει η Ουάσινγκτον μέσω της επίσκεψης Τραμπ.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite έχανε 0,80% στις 04:12, ενώ ο Shenzhen Composite υποχωρούσε κατά 0,98% ένα λεπτό αργότερα. Η εικόνα συνολικά παραπέμπει σε κίνηση κατοχύρωσης κερδών αλλά και σε ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν οι αμερικανοκινεζικές σχέσεις μετά τη συνάντηση κορυφής.

Ιαπωνικά στοιχεία τιμών και συναλλαγματικές κινήσεις

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών δεδομένων, ο δείκτης τιμών παραγωγού της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 2,3% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς. Η επιτάχυνση του κόστους στις πύλες των εργοστασίων αποτελεί ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ζωντανές, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχυόταν κατά 0,11% έναντι του γεν στις 04:10, υποδηλώνοντας ήπια μετατόπιση κεφαλαίων προς το αμερικανικό νόμισμα, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα γύρω από την κατεύθυνση της παγκόσμιας εμπορικής πολιτικής.

Η επίσκεψη Τραμπ στο Πεκίνο, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε τον Σι να επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, προσθέτει μια ακόμη μεταβλητή σε ένα ήδη σύνθετο περιβάλλον για τις αγορές της Ασίας, όπου η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή αλλά οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται.

Σχόλιο SBCTV : Η αντίδραση των ασιατικών αγορών δείχνει ότι οι επενδυτές δεν αρκούνται στις δηλώσεις καλής θέλησης Τραμπ – Σι και ζητούν σαφέστερο οδικό χάρτη για το εμπόριο και την τεχνολογία· μέχρι τότε, η μεταβλητότητα θα παραμένει αυξημένη.

#ασιατικές_αγορές #χρηματιστήρια #Trump #Κίνα

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.