ΗΠΑ: Επαναφέρουν σε καθεστώς κυρώσεων την εισηγήτρια Αλμπανέζε

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέφεραν τη Φραντσέσκα Αλμπανέζε στη λίστα κυρώσεων, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Η υπόθεση συνδέεται με την κριτική της στον πόλεμο στο Γάζα και αναδεικνύει τη σύγκρουση ανάμεσα στην ελευθερία λόγου και την αμερικανική πολιτική ασφάλειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέγραψαν το όνομα της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ Φραντσέσκα Αλμπανέζε στη λίστα των κυρώσεων, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών. Η κίνηση αυτή επαναφέρει μια υπόθεση που βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τα όρια της κριτικής στην πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Τι προηγήθηκε της επαναφοράς των κυρώσεων

Το όνομα της Αλμπανέζε είχε αφαιρεθεί νωρίτερα τον Μάιο, έπειτα από απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή Ρίτσαρντ Λέον. Ο δικαστής είχε προσωρινά άρει τις κυρώσεις, κρίνοντας ότι πιθανότατα παραβίαζαν το δικαίωμά της στην ελευθερία του λόγου, μετά την κριτική που άσκησε στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η δικαστική αυτή παρέμβαση άνοιξε ένα παράθυρο για επανεξέταση της στάσης της αμερικανικής διοίκησης απέναντι σε αξιωματούχους διεθνών οργανισμών που παρεμβαίνουν σε ευαίσθητα ζητήματα διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, η εκ νέου εγγραφή της στη λίστα κυρώσεων δείχνει ότι ο εκτελεστικός μηχανισμός της Ουάσιγκτον επιλέγει να επιμείνει στη γραμμή πίεσης.

Οι αρχικές κατηγορίες και η διάσταση με το διεθνές δίκαιο

Η Αλμπανέζε είχε αρχικά τεθεί υπό καθεστώς κυρώσεων τον Ιούλιο 2025. Τότε, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο την είχε κατηγορήσει για «παράνομες και ντροπιαστικές προσπάθειες να προκαλέσει δράση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων, εταιρειών και στελεχών».

Η διατύπωση αυτή αποτυπώνει τη βαθιά ένταση ανάμεσα στην αμερικανική προσέγγιση, που αντιμετωπίζει την ενεργοποίηση διεθνών δικαιοδοτικών μηχανισμών ως απειλή για την εθνική της πολιτική, και στον ρόλο των ειδικών εισηγητών του ΟΗΕ, οι οποίοι καλούνται να αξιολογούν ενδεχόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η στοχοποίηση μιας εν ενεργεία εισηγήτριας του ΟΗΕ με κυρώσεις δημιουργεί προηγούμενο για τη σχέση μεγάλων δυνάμεων με τα όργανα του διεθνούς συστήματος.

Ελευθερία λόγου ή πολιτική πίεση;

Η προσωρινή άρση των κυρώσεων από τον δικαστή Λέον βασίστηκε στην εκτίμηση ότι τα μέτρα πιθανότατα προσέβαλαν την ελευθερία έκφρασης της Αλμπανέζε. Η κριτική της στον πόλεμο στη Γάζα, ως μέρος της εντολής της στον ΟΗΕ, βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Η εκ νέου επιβολή κυρώσεων, παρά την προηγούμενη δικαστική κρίση, φωτίζει τη σύγκρουση ανάμεσα στη δικαστική προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων και στην πολιτική βούληση της εκτελεστικής εξουσίας. Στην πράξη, το μήνυμα που εκπέμπεται προς άλλους αξιωματούχους διεθνών οργανισμών είναι ότι η κριτική σε συμμαχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ μπορεί να έχει προσωπικό κόστος.

Πιθανές συνέπειες για τον ΟΗΕ και τους διεθνείς θεσμούς

Η υπόθεση Αλμπανέζε εγείρει ερωτήματα για την ανεξαρτησία των ειδικών εισηγητών του ΟΗΕ, οι οποίοι τυπικά λειτουργούν με εντολή των κρατών-μελών αλλά οφείλουν να διατηρούν απόσταση από κυβερνητικές πιέσεις. Όταν μια μεγάλη δύναμη επιβάλλει κυρώσεις σε εισηγητή που ασκεί κριτική, η ισορροπία ανάμεσα στην κρατική κυριαρχία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δοκιμάζεται.

Σε θεσμικό επίπεδο, τέτοιες κινήσεις μπορούν να ενισχύσουν την καχυποψία απέναντι σε διεθνείς μηχανισμούς λογοδοσίας, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ταυτόχρονα, ενδέχεται να ωθήσουν άλλες χώρες να μιμηθούν την πρακτική των στοχευμένων κυρώσεων κατά αξιωματούχων διεθνών οργανισμών, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του πολυμερούς συστήματος.

Σχόλιο : Για την Ελλάδα, η υπόθεση αφορά πρωτίστως το θεσμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η εξωτερική της πολιτική. Ως χώρα που επενδύει στην πολυμερή διπλωματία και στο διεθνές δίκαιο, η Αθήνα έχει συμφέρον να παραμένουν λειτουργικοί και αξιόπιστοι οι μηχανισμοί του ΟΗΕ και του διεθνούς ποινικού συστήματος. Η στοχοποίηση αξιωματούχων του ΟΗΕ με κυρώσεις από μεγάλες δυνάμεις μπορεί να δυσκολέψει την προώθηση ελληνικών θέσεων σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την Ανατολική Μεσόγειο έως τα Βαλκάνια, καθώς αποδυναμώνει το κύρος των ίδιων των θεσμών στους οποίους η Ελλάδα παραδοσιακά προσφεύγει.

#ΗΠΑ #ΟΗΕ #Αλμπανέζε #Γάζα #ΔιεθνεςΔικαιο

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.