Οι αγορές βλέπουν παράταση της εκεχειρίας – Brent και WTI υποχωρούν καθώς μειώνονται οι φόβοι για νέο πόλεμο στον Περσικό Κόλπο
Σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, καθώς οι αγορές ερμήνευσαν ως θετικό μήνυμα τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δεν επιθυμεί την επανέναρξη ενός γενικευμένου πολέμου με το Iran.
Το αμερικανικό αργό WTI υποχώρησε κατά περίπου 3,5%, διαμορφούμενο κοντά στα 92,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent κινήθηκε κάτω από τα 95 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες άνω του 3%.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από εβδομάδες έντονης μεταβλητότητας στις ενεργειακές αγορές, οι οποίες είχαν προεξοφλήσει τον κίνδυνο μιας νέας μεγάλης στρατιωτικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Η εκεχειρία αντέχει παρά τις συγκρούσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται Αμερικανοί αξιωματούχοι, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι η εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν εξακολουθεί να διατηρείται παρά τα μεμονωμένα περιστατικά έντασης που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε στους συνεργάτες του πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο τερματισμού της εκεχειρίας μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν απώλειες Αμερικανών στρατιωτών.
Η στάση αυτή ερμηνεύτηκε από τις αγορές ως ένδειξη ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να προκρίνει τη διπλωματική οδό αντί μιας νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης.
Το Λίβανο κοιτάζει η αγορά
Σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των τιμών έπαιξε και η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Israel και του Lebanon.
Οι επενδυτές θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.
Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι η αποστρατιωτικοποίηση του Λιβάνου και ο αφοπλισμός της Hezbollah παραμένουν βασικοί στρατηγικοί στόχοι της ισραηλινής κυβέρνησης.
Αυτό σημαίνει ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά απλώς έχει μειωθεί προσωρινά.
Πολιτικές πιέσεις στον Τραμπ
Παράλληλα, αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις προς τον Αμερικανό πρόεδρο στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα που ζητά την αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από τη σύγκρουση ή την εξασφάλιση επίσημης έγκρισης από το Κογκρέσο για τη συνέχισή της.
Αν και το ψήφισμα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει προεδρικό βέτο, καταδεικνύει τη σταδιακή αύξηση των αντιδράσεων απέναντι σε μια παρατεταμένη στρατιωτική εμπλοκή.
Οι αγορές επιστρέφουν στα θεμελιώδη
Η πτώση των τιμών πετρελαίου αντανακλά την επανεκτίμηση του γεωπολιτικού κινδύνου από τους επενδυτές.
Τις προηγούμενες εβδομάδες οι τιμές είχαν ενσωματώσει ένα σημαντικό «πολεμικό premium», καθώς υπήρχε φόβος για πιθανό κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ ή για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.
Η προσωρινή αποκλιμάκωση οδηγεί τώρα μέρος αυτής της προσαύξησης κινδύνου εκτός αγοράς.
Παρά ταύτα, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από εκείνα που επικρατούσαν πριν από την έναρξη της κρίσης.
SBC Energy View
Η πτώση του πετρελαίου δεν σημαίνει ότι η κρίση τελείωσε. Σημαίνει ότι οι αγορές μειώνουν προσωρινά την πιθανότητα ενός σεναρίου γενικευμένου πολέμου.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι οι τιμές εξακολουθούν να κινούνται πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Αυτό δείχνει ότι η αγορά διατηρεί ένα σημαντικό ασφάλιστρο κινδύνου για τη Μέση Ανατολή.
Οι επενδυτές πλέον δεν φοβούνται άμεση στρατιωτική κλιμάκωση. Φοβούνται όμως ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ξανά ανά πάσα στιγμή.
Η πραγματική μάχη για την αγορά πετρελαίου θα δοθεί τις επόμενες εβδομάδες. Εάν η εκεχειρία αντέξει και οι συνομιλίες επανεκκινήσουν, το Brent μπορεί να κινηθεί προς τα 85-90 δολάρια.
Εάν όμως υπάρξει νέα στρατιωτική εμπλοκή στον Περσικό Κόλπο ή απειλή για το Στενό του Ορμούζ, οι αγορές θα επαναφέρουν γρήγορα το γεωπολιτικό premium και οι τιμές μπορούν να επιστρέψουν σε τριψήφια επίπεδα.







