Η εκρηκτική άνοδος του KOSPI τροφοδοτεί νέο κύμα δανεισμού, αυξάνει τις τιμές ακινήτων και ενισχύει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Η εντυπωσιακή άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς της Νότιας Κορέας δημιουργεί ολοένα και περισσότερες ανησυχίες για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Citi, η οποία προειδοποιεί ότι η αυξανόμενη επενδυτική ευφορία συνοδεύεται από ταχεία επέκταση του ιδιωτικού δανεισμού και αναζωπύρωση των πιέσεων στην αγορά ακινήτων.
Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι η δυναμική του χρηματιστηρίου της Σεούλ έχει αρχίσει να μεταφέρεται σε ολόκληρη την οικονομία, δημιουργώντας συνθήκες που θυμίζουν προηγούμενες περιόδους υπερβολικής ανάληψης κινδύνου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 9,3 τρισ. γουόν τον Μάιο, έναντι 3,5 τρισ. γουόν τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Αύγουστο του 2024.
Ιδιαίτερα ανησυχητική θεωρείται η εκτίναξη των μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών γραμμών, τα οποία αυξήθηκαν κατά 5,3 τρισ. γουόν μέσα σε έναν μόνο μήνα. Η Citi εκτιμά ότι σημαντικό μέρος αυτής της χρηματοδότησης κατευθύνεται προς επενδύσεις στο χρηματιστήριο, καθώς οι ιδιώτες επενδυτές επιχειρούν να εκμεταλλευθούν το ανοδικό momentum της αγοράς.
Οι μικροεπενδυτές στηρίζουν το ράλι
Η συμμετοχή των λιανικών επενδυτών στην αγορά μετοχών βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Τα κεφάλαια που είναι τοποθετημένα σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, ETF και χρηματιστηριακούς λογαριασμούς αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, ενώ παρατηρείται μεταφορά χρημάτων από τραπεζικές προθεσμιακές καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα σταθερού εισοδήματος προς το χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με την Citi, οι εγχώριοι επενδυτές έχουν απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό τις ρευστοποιήσεις ξένων θεσμικών επενδυτών στον δείκτη KOSPI, διατηρώντας την ανοδική πορεία της αγοράς.
Η εξέλιξη αυτή έχει όμως και παρενέργειες. Η τράπεζα εκτιμά ότι η αυξημένη εγχώρια ζήτηση για μετοχές συνέβαλε στην αποδυνάμωση του κορεατικού γουόν, καθώς οι ξένες εκροές κεφαλαίων δεν αντισταθμίζονται πλήρως από διεθνείς εισροές.
Νέος κύκλος ανόδου στα ακίνητα
Παράλληλα με το χρηματιστήριο, η αγορά ακινήτων της Νότιας Κορέας εμφανίζει εκ νέου σημάδια υπερθέρμανσης.
Οι τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων στη Σεούλ κατέγραψαν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015, ενώ οι τιμές πώλησης συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά.
Η Citi προβλέπει ότι η αγορά κατοικίας στη Μητροπολιτική Περιοχή της Σεούλ θα παραμείνει ισχυρή και στο δεύτερο εξάμηνο του 2026, καθώς υποστηρίζεται από τρεις βασικούς παράγοντες:
Την άνοδο του χρηματιστηρίου και τα αυξημένα επενδυτικά κέρδη.
Τα υψηλά μπόνους στον κλάδο των ημιαγωγών, ο οποίος παραμένει η ατμομηχανή της κορεατικής οικονομίας.
Τη διαχρονική έλλειψη νέων κατοικιών σε σχέση με τη ζήτηση.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι όλο και περισσότεροι αγοραστές ακινήτων χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους μέσω χρηματιστηριακών κερδών και εισοδημάτων, αντί μέσω παραδοσιακών στεγαστικών δανείων.
Το δίλημμα της Κεντρικής Τράπεζας
Η Τράπεζα της Κορέας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα δύσκολο δίλημμα.
Από τη μία πλευρά, η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να περιορίσει τη ζήτηση για καταναλωτικό δανεισμό και να μειώσει τη μόχλευση των νοικοκυριών.
Από την άλλη πλευρά, η αγορά κατοικίας και το χρηματιστήριο φαίνεται να τροφοδοτούνται πλέον όχι μόνο από τον τραπεζικό δανεισμό αλλά και από την αύξηση του πλούτου που δημιουργούν οι αγορές.
Αυτό σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με προηγούμενους κύκλους.
Γιατί ανησυχεί η Citi
Η Citi δεν θεωρεί ότι η Νότια Κορέα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μια άμεση χρηματοπιστωτική κρίση. Ωστόσο προειδοποιεί ότι η ταυτόχρονη άνοδος μετοχών, ακινήτων και δανεισμού αποτελεί κλασικό προειδοποιητικό συνδυασμό για την εμφάνιση ανισορροπιών.
Όσο περισσότερο αυξάνεται η εξάρτηση των νοικοκυριών από τις χρηματιστηριακές αποδόσεις και τα επενδυτικά κέρδη, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ευαισθησία της οικονομίας σε μια πιθανή διόρθωση των αγορών.
SBC Markets – Σχολιο
Η Νότια Κορέα αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εργαστήρια της παγκόσμιας οικονομίας. Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης και των ημιαγωγών τροφοδοτεί το χρηματιστήριο, το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτεί την αγορά ακινήτων και την πιστωτική επέκταση. Το ερώτημα δεν είναι αν η ανάπτυξη συνεχίζεται αλλά πόσο βιώσιμος είναι ο μηχανισμός που τη στηρίζει. Όταν οι μετοχές, τα ακίνητα και ο δανεισμός ανεβαίνουν ταυτόχρονα, οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν συνήθως να ανησυχούν περισσότερο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παρά για την ανάπτυξη.







