Κυβέρνηση και Παγκόσμια Τράπεζα αναδεικνύουν τον Δικαστικό Χάρτη

Ο Δικαστικός Χάρτης παρουσιάζεται πλέον ως διεθνές υπόδειγμα μεταρρύθμισης, με την κυβέρνηση να προβάλλει την αλλαγή ως μία από τις σημαντικότερες τομές της τελευταίας περιόδου. Η Παγκόσμια Τράπεζα επιβεβαιώνει με στοιχεία την επίδραση στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και στις επενδυτικές αποφάσεις.

Ο Δικαστικός Χάρτης παρουσιάζεται πλέον ως διεθνές υπόδειγμα μεταρρύθμισης, με την κυβέρνηση να τον συνδέει ευθέως με την ταχύτερη και ποιοτικότερη απονομή δικαιοσύνης. Στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναγνωρίζουν ότι η ελληνική εμπειρία έχει ήδη μετατραπεί σε «εξαγώγιμη» τεχνογνωσία για άλλες χώρες.

Διαφήμιση

Πώς η μεταρρύθμιση του Δικαστικού Χάρτη αλλάζει την ελληνική Δικαιοσύνη;

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης περιέγραψε τον Δικαστικό Χάρτη ως προϊόν πολύμηνης διαβούλευσης με δικαστές, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους και τοπικές κοινωνίες, μιλώντας για ένα «κοινό εθνικό σχέδιο». Τόνισε ότι σε ενάμιση χρόνο τα αποτελέσματα είναι «εξόχως σημαντικά» και ότι σε δύο με τρία χρόνια η εικόνα της Δικαιοσύνης δεν θα θυμίζει τη σημερινή, ως προς την ταχύτητα, την ποιότητα και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η κυβερνητική αφήγηση εστιάζει στη μεθοδολογία: συνδυασμός εθνικού σχεδιασμού και διεθνούς εμπειρίας, με συνεχή παρακολούθηση και βελτίωση των δεικτών. Η επόμενη φάση, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, αφορά την ισορροπία μεταξύ των δύο βαθμών δικαιοδοσίας και τη μέγιστη αξιοποίηση των τεχνολογικών μέσων στη Δικαιοσύνη.

Γιατί ο Δικαστικός Χάρτης προβάλλεται ως διεθνής καλή πρακτική;

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος συνέδεσε τον Δικαστικό Χάρτη με τη «λήξη του ασάλευτου χρόνου» στην ελληνική Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι επί δεκαετίες έλειπε το σχέδιο για αλλαγές. Χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση μία από τις σημαντικότερες της κυβέρνησης, επιμένοντας ότι βασίζεται σε ανάλυση δεδομένων και δείκτες που αποδεικνύουν γιατί το προηγούμενο σύστημα δεν λειτουργούσε και πώς η ενοποίηση του πρώτου βαθμού φέρνει γρηγορότερη και ποιοτικότερη δικαιοσύνη.

Από την πλευρά της Παγκόσμιας Τράπεζας, στελέχη όπως η Anna Akhalkatsi και η Annely Madeleen Koudstaal υπογράμμισαν ότι η ελληνική εμπειρία ήδη χρησιμοποιείται ως πηγή πρακτικών γνώσεων για άλλες χώρες. Η ανάλυση δεδομένων από 400 δικαστήρια και η μείωση των εκκρεμών υποθέσεων, ιδίως στο Πρωτοδικείο Αθηνών, παρουσιάζονται ως χειροπιαστές αποδείξεις μιας μεθόδου που μπορεί να προσαρμοστεί διεθνώς.

Τι σημαίνει για εσάς ως πολίτης

Για τον πολίτη και τον επαγγελματία, η βασική υπόσχεση του Δικαστικού Χάρτη είναι λιγότερη αναμονή και μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις δικαστικές αποφάσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση του χρόνου επίλυσης επιχειρηματικών διαφορών από τέσσερα σε περίπου 1,5 χρόνια. Αυτό δεν αφορά μόνο την καθημερινή πρόσβαση στη δικαιοσύνη, αλλά και το αν μια μικρή ή μεγάλη επιχείρηση θα μπορεί να σχεδιάζει επενδύσεις και να εξασφαλίζει πίστωση με μικρότερο ρίσκο.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας εντάσσει τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη σε τριάδα «θεμελιωδών τομών» μαζί με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του Δημοσίου και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι έτσι διαμορφώνονται συνθήκες σταθερότητας, κοινωνικής συνοχής και εργασιακής ειρήνης. Αν η μεταρρύθμιση αποδώσει όπως περιγράφεται, ο πολίτης θα κερδίσει σε ταχύτερη επίλυση διαφορών, ενισχυμένη ασφάλεια δικαίου και έμμεσα σε περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Σχόλιο Δικαστικός Χάρτης : Η ανάδειξη του Δικαστικού Χάρτη σε διεθνές παράδειγμα δείχνει μια στροφή της ελληνικής διοίκησης προς πολιτικές που στηρίζονται σε δεδομένα και εξωτερική τεχνογνωσία, με σαφή στόχο τη βελτίωση δεικτών και όχι μόνο τη νομοθετική παραγωγή. Το πραγματικό τεστ, όμως, θα είναι αν αυτή η θεσμική αυτοπεποίθηση συνοδευτεί από διαρκή λογοδοσία για τους χρόνους απονομής δικαιοσύνης και αν οι εξαγγελίες για ταχύτερα δικαστήρια γίνουν μετρήσιμο κριτήριο αξιολόγησης της διακυβέρνησης.

#ΔικαστικόςΧάρτης #ΥπουργείοΔικαιοσύνης #ΠαγκόσμιαΤράπεζα #ΓιώργοςΦλωρίδης #ΆκηςΣκέρτσος

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.