Ελαφρύ προβάδισμα πωλητών στο Χρηματιστήριο με στοχευμένες κινήσεις

Η κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ–Ιράν μεταφράζεται σε άνοδο πετρελαίου και επιλεκτικές ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Παρά το ελαφρύ προβάδισμα των πωλητών, οι στοχευμένες κινήσεις σε τράπεζες και mid caps δείχνουν διάθεση διατήρησης θέσεων.

Με ήπιες απώλειες και ξεκάθαρα επιλεκτικό χαρακτήρα ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συγχρονισμό με τις ευρωπαϊκές αγορές. Η αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ιράν στη Μέση Ανατολή ωθεί εκ νέου την τιμή του brent κοντά στα 97,52 δολάρια, ενισχύοντας το σενάριο αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX κινείται οριακά πάνω από τις 16 μονάδες, ενώ τα συμβόλαια του S&P 500 υποχωρούν κατά 0,12%, στοιχείο που ευνοεί τη μερική κατοχύρωση κερδών και στην ελληνική αγορά.

Τράπεζες, ΔΕΗ και στοχευμένες αναδιατάξεις χαρτοφυλακίων

Παρά το καθοδικό χάσμα στο άνοιγμα, ο τραπεζικός δείκτης βρήκε στήριξη στην περιοχή των 2.700 μονάδων, με γρήγορη αντίδραση αγοραστών που επανέφεραν τον ΔΤΡ στις 2.729,23 μονάδες. Σε Πειραιώς και Εθνική υπερισχύουν οι αγοραστές, με τις τιμές στα 9,142 και 14,90 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Eurobank διαπραγματεύεται στα 3,96 ευρώ και η Alpha Bank δέχεται ήπιες πιέσεις στα 3,895 ευρώ. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 12,25 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών, στοιχείο που υποδηλώνει θεσμικές κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων.

Κομβική εικόνα στη ΔΕΗ, όπου πέρασαν δύο πακέτα των 250 χιλ. μετοχών στα 21,48 ευρώ, σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Η αγορά τα διαβάζει ως «αναδιάταξη θέσεων», με πιθανές συνέπειες στη βραχυπρόθεσμη τάση της μετοχής, καθώς η πίεση στην τιμή συνοδεύεται από αυξημένο ενδιαφέρον. Αντίστοιχα, στον ΟΤΕ καταγράφονται προσυμφωνημένες εντολές στα 18,19 ευρώ, με τη μετοχή στα 18,20 ευρώ, ενισχύοντας την εικόνα ευρύτερης ανακατανομής κεφαλαίων στα μεγάλα χαρτιά.

Mid caps, ενεργειακός κίνδυνος και σήματα για την επόμενη μέρα

Ο FTSE 25 κινείται στις 6.026 μονάδες με οριακή πτώση 0,14%, αλλά η εικόνα δεν είναι μονοδιάστατη. Υπάρχουν καθαροί αγοραστές σε HelleniQ Energy, Allwyn, Metlen Energy & Metals, Jumbo και ElvalHalcor, δείχνοντας προτίμηση σε εταιρείες με ισχυρή παραγωγική βάση και εξωστρέφεια. Στον μη συστημικό τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές Κύπρου και Optima Bank κινούνται ανοδικά, ένδειξη ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Στα mid caps, υπερισχύουν οι αγοραστές σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Alter Ego Media, Bally’s/Intralot, Trade Estates, Ideal Holdings και AVAX, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών τίτλων στις 44/57. Το μίγμα αυτό παραπέμπει περισσότερο σε τεχνική διόρθωση παρά σε δομική αλλαγή τάσης, με τους επενδυτές να μετακινούνται επιλεκτικά προς εταιρείες με ορατό επενδυτικό αφήγημα.

Σχόλιο : Για την ελληνική αγορά, η σημερινή εικόνα επιβεβαιώνει ότι οι γεωπολιτικοί κραδασμοί λειτουργούν κυρίως ως αφορμή για αναδιάρθρωση θέσεων και όχι ως καταλύτης μαζικής αποεπένδυσης. Η ανθεκτικότητα των τραπεζών πάνω από κρίσιμες στηρίξεις και η ενεργή παρουσία αγοραστών σε mid caps δείχνουν ότι το εγχώριο επενδυτικό αφήγημα παραμένει σε ισχύ. Ωστόσο, η άνοδος του πετρελαίου αυξάνει μεσοπρόθεσμα το κόστος για την πραγματική οικονομία, πιέζοντας περιθώρια κέρδους σε ενέργεια-εξαγωγές. Οι θεσμικοί επενδυτές φαίνεται να προετοιμάζουν τα χαρτοφυλάκιά τους για ένα περιβάλλον μεγαλύτερης μεταβλητότητας, όπου η επιλογή ποιοτικών ισολογισμών και σταθερών μερισμάτων θα είναι καθοριστική.

#Χρηματιστήριο #Τράπεζες #ΔΕΗ #MidCaps #ΕλληνικήΟικονομία

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.