Ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Συστήματα Αποθήκευσης σε επιχειρήσεις» μειώνεται από 153 σε 27 εκατ. ευρώ. Η περικοπή αλλάζει τα δεδομένα για τις επιχειρηματικές επενδύσεις σε μπαταρίες και ενεργειακή διαχείριση.
Η αιφνίδια αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης σε επιχειρήσεις» από 153 σε μόλις 27 εκατ. ευρώ περιορίζει δραστικά το διαθέσιμο δημόσιο χρήμα για επενδύσεις σε μπαταρίες και συστήματα ενεργειακής διαχείρισης. Η τροποποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», μειώνει κατά 126 εκατ. ευρώ τη δαπάνη που θα βάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του εθνικού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η περικοπή σημαίνει ότι σημαντικά λιγότερες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ή να λάβουν το ύψος ενίσχυσης που αρχικά προσδοκούσαν. Σε μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας στις τιμές ενέργειας, η αποθήκευση αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για μείωση του ενεργειακού κόστους και καλύτερη αξιοποίηση ιδιοπαραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως από φωτοβολταϊκά.
Τι καλύπτει πλέον το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα διατηρεί το εύρος των επιλέξιμων δαπανών, αλλά με σαφώς περιορισμένο συνολικό φάκελο. Επιδοτείται η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης μαζί με τα παρελκόμενα υλικά, όπως πίνακες, καλώδια και έξυπνοι μετρητές. Περιλαμβάνεται επίσης η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης, δηλαδή εξοπλισμού και λογισμικού για αποδοτικότερο συνδυασμό παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας.
Επιπλέον, καλύπτονται αμοιβές για μελέτη και διαστασιολόγηση του συστήματος φωτοβολταϊκού και μπαταρίας, αμοιβές συμβούλων διοίκησης έργου στο πλαίσιο του προγράμματος, καθώς και το κόστος διασύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ ή τον ΑΔΜΗΕ. Παρά το εύρος των επιλέξιμων δράσεων, ο νέος προϋπολογισμός περιορίζει την κλίμακα των έργων που μπορούν να υλοποιηθούν.
Επιπτώσεις για επενδύσεις και ενεργειακό κόστος
Για τις επιχειρήσεις, η μείωση των διαθέσιμων πόρων μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ανάγκη ιδίων κεφαλαίων ή τραπεζικού δανεισμού για να προχωρήσουν σε επενδύσεις αποθήκευσης. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει σχέδια εγκατάστασης μπαταριών που θα επέτρεπαν μείωση αιχμών ζήτησης και καλύτερη αξιοποίηση φθηνότερης ενέργειας, με άμεσο αντίκτυπο στο λειτουργικό κόστος.
Σε επίπεδο αγοράς, ο περιορισμός των επιχορηγήσεων πιθανόν να μειώσει τον ρυθμό διείσδυσης συστημάτων αποθήκευσης στον επιχειρηματικό τομέα, σε μια φάση όπου η ευστάθεια του συστήματος και η ενσωμάτωση περισσότερων ΑΠΕ εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τέτοιες επενδύσεις.
Σχόλιο
: Για τον Έλληνα καταναλωτή, η επιβράδυνση επενδύσεων σε αποθήκευση από τις επιχειρήσεις σημαίνει ότι το ενεργειακό κόστος των παραγωγικών μονάδων θα παραμείνει πιο εκτεθειμένο στις διακυμάνσεις των τιμών χονδρικής. Αυτό μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα συγκράτησης τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ η αγορά ενέργειας χάνει ένα εργαλείο που θα μπορούσε να συμβάλει σε πιο σταθερούς λογαριασμούς ρεύματος μεσοπρόθεσμα, μέσω καλύτερης διαχείρισης φορτίου και ενίσχυσης της ευελιξίας του συστήματος.






