Η ΠΟΣΠΗΕΦ παρουσίασε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη το αδιέξοδο των μικρομεσαίων φωτοβολταϊκών λόγω περικοπών και μηδενικών τιμών. Στο τραπέζι τέθηκαν αιτήματα για αυξημένες ταρίφες, παράταση συμβάσεων και αποζημίωση των χαμηλών τιμών.
Η συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης στις 4 Ιουνίου 2026 ανέδειξε μια κρίσιμη αντίφαση της ενεργειακής μετάβασης. Την ώρα που η χώρα επενδύει στην πράσινη ενέργεια, χιλιάδες μικρομεσαίοι παραγωγοί βλέπουν τα έσοδά τους να συμπιέζονται από περικοπές παραγωγής και παρατεταμένες περιόδους μηδενικών ή αρνητικών τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Πώς οι μηδενικές τιμές πιέζουν τις μικρομεσαίες επενδύσεις
Σύμφωνα με την ΠΟΣΠΗΕΦ, οι εκτεταμένες περικοπές παραγωγής και οι ολοένα αυξανόμενες ώρες με μηδενικές τιμές διαβρώνουν τη βιωσιμότητα επενδύσεων που στηρίχθηκαν σε τραπεζικό δανεισμό. Όταν η αγορά δίνει σήμα «μηδέν» στην τιμή, ο παραγωγός εξακολουθεί να έχει σταθερό κόστος εξυπηρέτησης δανείων, συντήρησης και φορολογικών υποχρεώσεων.
Η Ομοσπονδία προειδοποιεί ότι χωρίς παρέμβαση, ένα μέρος των δανείων κινδυνεύει να καταστεί «κόκκινο», με επιπτώσεις τόσο για τους ίδιους τους παραγωγούς όσο και για το τραπεζικό σύστημα. Το πρόβλημα δεν αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά μια ολόκληρη κατηγορία μικρομεσαίων έργων που στήριξαν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών την προηγούμενη δεκαετία.
Τα τρία αιτήματα της ΠΟΣΠΗΕΦ προς την κυβέρνηση
Η ΠΟΣΠΗΕΦ κατέθεσε τρεις κεντρικές προτάσεις, με στόχο να απορροφηθεί το σοκ της σημερινής αγοράς. Πρώτον, ζητά «σημαντική εμπροσθοβαρή αύξηση της ταρίφας» για τουλάχιστον πέντε έτη, με ρητή δέσμευση ότι τα επιπλέον ποσά θα επιστραφούν όταν η αγορά εξομαλυνθεί. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μορφή προσωρινού μηχανισμού στήριξης ρευστότητας.
Δεύτερον, προτείνει παράταση της διάρκειας των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να απλωθεί σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα η απόσβεση των επενδύσεων και να διευκολυνθεί η επιμήκυνση των δανείων. Τρίτον, ζητά αποζημίωση για τις ώρες μηδενικών τιμών, προκειμένου να διασφαλιστεί, όπως αναφέρει, «η στοιχειώδης οικονομική βιωσιμότητα» των έργων.
Η στάση της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα
Ο Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με την ΠΟΣΠΗΕΦ, αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και εξέφρασε βούληση να στηρίξει τις θέσεις της Ομοσπονδίας, με στόχο τη διατήρηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η παρουσία του βουλευτή Πιερίας Σπύρου Κουλκουδίνα υπογραμμίζει και τη διάσταση του ζητήματος για την περιφερειακή οικονομία.
Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της προς τις αρμόδιες αρχές, επιδιώκοντας ρυθμίσεις που θα σταθεροποιήσουν το πλαίσιο για τους μικρομεσαίους παραγωγούς και θα επιτρέψουν την ομαλή ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας χωρίς ανατροπές σε υφιστάμενες επενδύσεις.
Σχόλιο
: Για τον Έλληνα καταναλωτή, η συζήτηση αυτή αγγίζει έμμεσα τους μελλοντικούς λογαριασμούς ρεύματος. Αν υιοθετηθούν προσωρινά υψηλότερες ταρίφες ή αποζημιώσεις, το κόστος μπορεί να περάσει, αργά ή γρήγορα, στο συνολικό κόστος του συστήματος. Από την άλλη, αν αφεθούν να καταρρεύσουν μικρομεσαία φωτοβολταϊκά, η αγορά κινδυνεύει να συγκεντρωθεί σε λίγους μεγάλους παίκτες, με περιορισμό του ανταγωνισμού και πιθανή πίεση προς τα πάνω στις τιμές στο μέλλον. Για την ελληνική αγορά ενέργειας, το ζητούμενο είναι μια ισορροπία: ρυθμίσεις που θα προστατεύουν τους επενδυτές χωρίς να επιβαρύνουν δυσανάλογα τον τελικό καταναλωτή, ενώ ταυτόχρονα θα επιταχύνεται η ένταξη αποθήκευσης και ευελιξίας ώστε να μειωθούν οι ώρες μηδενικών τιμών.






