Barclays βλέπει νέο κύκλο αναβάθμισης για την Ελλάδα

Η αναβάθμιση Ελλάδας επανέρχεται στο επίκεντρο των διεθνών οίκων, καθώς τα δημοσιονομικά στοιχεία και η πορεία του χρέους αφήνουν περιθώριο για νέα θετική κίνηση στο β΄ εξάμηνο του 2026. Η χώρα τοποθετείται στην ίδια κατηγορία με Ισπανία και Πορτογαλία, σε μια φάση σύγκλισης πυρήνα–περιφέρειας στην Ευρωζώνη.

Η αναβάθμιση Ελλάδας επανέρχεται δυναμικά στη συζήτηση των αγορών, με τα μοντέλα πιστοληπτικής αξιολόγησης να δείχνουν ότι η χώρα διαθέτει ακόμη «καύσιμο» για βελτίωση βαθμίδας ή τουλάχιστον προοπτικών. Το μήνυμα είναι ότι, μετά τον πρώτο γύρο αναβαθμίσεων του 2025, ο κύκλος για την ελληνική οικονομία δεν έχει κλείσει.

Διαφήμιση

Αναβάθμιση Ελλάδας: Πώς αλλάζει ο χάρτης πυρήνα–περιφέρειας;

Το 2025 καταγράφηκαν 25 κινήσεις αξιολόγησης για βασικές χώρες της Ευρωζώνης, με σαφή στροφή υπέρ της περιφέρειας. Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα είδαν αναβαθμίσεις και θετικές αλλαγές προοπτικών, ενώ χώρες του πυρήνα όπως Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία και Φινλανδία δέχθηκαν υποβαθμίσεις ή αρνητικές ενδείξεις.

Η σύγκλιση αυτή αποδίδεται στη σταδιακή προσέγγιση των δεικτών χρέους προς ΑΕΠ μεταξύ πυρήνα και περιφέρειας. Γερμανία, Ολλανδία και Ιρλανδία παρέμειναν στάσιμες, χωρίς καμία κίνηση αξιολόγησης, γεγονός που υπογραμμίζει ότι η δυναμική μετατοπίζεται πλέον στις χώρες που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν «ασθενείς κρίκοι».

Τι βλέπουν τα μοντέλα για το δεύτερο εξάμηνο του 2026

Στο πρώτο εξάμηνο του 2026 η εικόνα ήταν αισθητά πιο ήρεμη, με λιγότερες παρεμβάσεις από τους οίκους. Καταγράφηκαν θετικές προοπτικές για Ιταλία και Πορτογαλία, αναβάθμιση για την Ιρλανδία και υποβαθμίσεις ή αρνητικές προοπτικές για Φινλανδία και Βέλγιο, επιβεβαιώνοντας ότι η πίεση μεταφέρεται σε χώρες με πιο εύθραυστη δημοσιονομική βάση.

Για το β΄ εξάμηνο, το πιθανότερο σενάριο είναι οι αλλαγές στις προοπτικές και όχι άμεσες αναβαθμίσεις ή υποβαθμίσεις. Σήμερα οι τρεις μεγάλοι οίκοι δίνουν 26 σταθερές προοπτικές στις βασικές χώρες της Ευρωζώνης, έναντι μόλις τεσσάρων θετικών και τριών αρνητικών, κάτι που αφήνει περιθώριο για ενδιάμεσες κινήσεις πριν από νέες αλλαγές βαθμίδων.

Γιατί η Ελλάδα παραμένει στην «ουρά» των αναβαθμίσεων

Με βάση καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια –τρέχον χρέος/ΑΕΠ και πενταετείς προβλέψεις του ΔΝΤ– Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα εμφανίζονται να έχουν τον μεγαλύτερο χώρο για περαιτέρω ανοδική κίνηση αξιολόγησης. Η Ιταλία ακολουθεί με μικρότερο αλλά υπαρκτό περιθώριο, ενώ αρκετές χώρες του πυρήνα δείχνουν εκτεθειμένες σε πιθανές υποβαθμίσεις.

Τα ποσοτικά μοντέλα (SRM) των οίκων, που βασίζονται σε μακροοικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα, τοποθετούν Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιρλανδία πάνω από το τρέχον επίπεδο αξιολόγησής τους. Αυτό μεταφράζεται σε «μαξιλάρι» για μελλοντικές αναβαθμίσεις, την ώρα που μεγάλες οικονομίες –με εξαίρεση τη Γαλλία– φαίνεται να βρίσκονται πιο κοντά στο αντίθετο σενάριο.

Η εξίσωση ενέργειας, ανάπτυξης και ελληνικού χρέους

Η άνοδος του κόστους χρηματοδότησης μετά το ενεργειακό σοκ δημιούργησε φόβους ότι θα φρενάρει την ανοδική τροχιά των χωρών της περιφέρειας. Παράλληλα, η πίεση στην ανάπτυξη και στα δημοσιονομικά θα μπορούσε να εντείνει τις ανησυχίες για κράτη με ήδη αδύναμες θέσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο αρνητικών κινήσεων αξιολόγησης.

Καθώς οι τιμές ενέργειας αποκλιμακώνονται, έστω με αβέβαιο ορίζοντα, τα κράτη αναμένεται να αρχίσουν σταδιακά να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι οίκοι προβλέπουν φέτος από τις υψηλότερες αναπτυξιακές επιδόσεις στην Ευρωζώνη, μεταξύ 1,7% και 2,1%, και μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους/ΑΕΠ στην περιοχή.

Τι σημαίνει η σταθερή προοπτική για την επόμενη κίνηση

Και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αναβάθμισαν την Ελλάδα το 2025 και σήμερα διατηρούν σταθερές προοπτικές. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, στο β΄ εξάμηνο του 2026, να προηγηθεί αναβάθμιση των προοπτικών σε «θετικές» πριν από τυχόν νέα άνοδο βαθμίδας, σε ευθυγράμμιση με την πρακτική των σταδιακών κινήσεων.

Παρόμοιο σενάριο διαγράφεται και για την Ισπανία, που μοιράζεται αντίστοιχο δημοσιονομικό μονοπάτι. Ωστόσο, οι οίκοι δεν σταθμίζουν μόνο αριθμούς: στην τελική κρίση ενσωματώνονται μακροοικονομικές εξελίξεις, πολιτική σταθερότητα και υποκειμενικές εκτιμήσεις, οι οποίες μπορούν να επιταχύνουν ή να καθυστερήσουν τις αποφάσεις.

αναβάθμιση Ελλάδας SBC Red Line

Η αγορά χρέους διαβάζει ήδη την επόμενη μέρα: αν οι αναλυτές βλέπουν περιθώριο αναβάθμισης για την Ελλάδα, το κόστος δανεισμού μπορεί να συμπιέζεται προεξοφλητικά, πριν φανεί η σφραγίδα των οίκων. Όμως η ίδια η αξιολόγηση θα έρθει μόνο εφόσον η δημοσιονομική πειθαρχία παραμείνει αδιαπραγμάτευτη.

Για τις επιχειρήσεις, ένα ακόμη βήμα ανόδου της χώρας σημαίνει φθηνότερη χρηματοδότηση, μεγαλύτερη πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια και πιο σταθερό πλαίσιο για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Για τους πολίτες, μεταφράζεται σε λιγότερη πίεση από τα επιτόκια και μεγαλύτερο περιθώριο για στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές.

Το πραγματικό στοίχημα είναι αν η Ελλάδα θα κατορθώσει να περάσει από τη φάση της «αποκατάστασης αξιοπιστίας» στη φάση της διατηρήσιμης αναβάθμισης. Εκεί θα κριθεί αν η σημερινή θετική δυναμική είναι συγκυριακή ή αν σηματοδοτεί μόνιμη μετατόπιση της χώρας σε υψηλότερη βαθμίδα κινδύνου.

#αναβάθμισηΕλλάδας #οίκοιαξιολόγησης #ελληνικόχρέος #Ευρωζώνη #δημοσιονομικά #επενδυτικήβαθμίδα #S&P #Moody’s #Fitch #ανάπτυξηΕλλάδας #χρέοςπροςΑΕΠ #περιφέρειαΕυρωζώνης #αγορέςομολόγων #ενεργειακήκρίση #δημόσιαοικονομικά

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.