Ρωσία: Λαβρόφ κατηγορεί Ευρώπη και Ζελένσκι για πίεση στον Τραμπ

«Λαβρόφ κατηγορεί Ευρώπη» και Ουκρανό πρόεδρο ότι επιχειρούν να απομακρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ από τις κατ’ αρχήν συνεννοήσεις που, σύμφωνα με τη Μόσχα, επιτεύχθηκαν στην «σύνοδο της Αλάσκας». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συνδέει την ευρωπαϊκή στάση με το ουκρανικό μέτωπο και προειδοποιεί για διαρκείς κινδύνους ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

«Λαβρόφ κατηγορεί Ευρώπη» και Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι επιχειρούν να αποτρέψουν τον Ντόναλντ Τραμπ από την υλοποίηση κατανόησης που, κατά τη ρωσική πλευρά, επιτεύχθηκε στην «σύνοδο της Αλάσκας» με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Σεργκέι Λαβρόφ παρουσιάζει τη Μόσχα ως πλευρά που έχει επιδείξει «καλή θέληση» στην Ουκρανία την τελευταία δεκαετία, ενώ ταυτόχρονα σχολιάζει τους συνεχιζόμενους κινδύνους ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Πώς «Λαβρόφ κατηγορεί Ευρώπη» για το πλαίσιο της συμφωνίας Αλάσκας;

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Μόσχα αποδέχθηκε προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ στην Αλάσκα, τις οποίες, όπως λέει, υπονομεύουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε συνεργασία με τον Ουκρανό πρόεδρο. Με αυτή τη διατύπωση επιχειρεί να εμφανίσει την Ουάσινγκτον ως συνομιλητή ανοιχτό σε συνεννόηση και την Ευρώπη ως παράγοντα που δυσχεραίνει τη διαπραγμάτευση.

Η αναφορά του Λαβρόφ σε «πολλές» ενδείξεις ρωσικής καλής θέλησης στο ουκρανικό μέτωπο την τελευταία δεκαετία εντάσσεται σε μια σταθερή ρητορική της Μόσχας περί ευθύνης της Δύσης για τη συνέχιση της σύγκρουσης. Η στοχοποίηση ταυτόχρονα των «ευρωπαίων συμμάχων» του Τραμπ και του Ζελένσκι δημιουργεί την εικόνα ενός ενιαίου δυτικού μετώπου που, σύμφωνα με τη Ρωσία, παρεμβαίνει στις αμερικανορωσικές συνεννοήσεις.

Τι σηματοδοτούν οι αναφορές στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στο Ιράν;

Πέρα από την Ουκρανία, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ιράν, επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνοι ασφάλειας στη Μέση Ανατολή παραμένουν. Κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, επιχειρώντας να τοποθετήσει τη Ρωσία ως παράγοντα που ζητά αποκλιμάκωση σε ένα δεύτερο, κρίσιμο μέτωπο.

Η σύνδεση του ουκρανικού με τη Μέση Ανατολή υπογραμμίζει ότι η Μόσχα βλέπει τα δύο μέτωπα ως αλληλένδετα στο συνολικό ισοζύγιο ισχύος με τη Δύση. Η ρωσική διπλωματία επιχειρεί έτσι να αναδείξει ότι οι κρίσεις δεν είναι απομονωμένες, αλλά τροφοδοτούν ένα ευρύτερο περιβάλλον ανασφάλειας όπου ο ρόλος της Ρωσίας παρουσιάζεται ως σταθεροποιητικός.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα, οι δημόσιες κατηγορίες του Λαβρόφ προς την Ευρώπη αναδεικνύουν εκ νέου τις εσωτερικές πιέσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο διαχείρισης της ουκρανικής κρίσης, στο οποίο η Αθήνα συμμετέχει πλήρως. Η προσπάθεια της Μόσχας να διαχωρίσει τις ΗΠΑ από τους ευρωπαίους συμμάχους τους δημιουργεί ένα πιο σύνθετο διπλωματικό περιβάλλον για κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, που στηρίζονται τόσο στη διατλαντική σχέση όσο και στη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Οι προειδοποιήσεις για διαρκείς κινδύνους στη Μέση Ανατολή αφορούν άμεσα την ελληνική εξωτερική πολιτική, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας και ενεργειακών διαδρομών. Σχόλιο Λαβρόφ κατηγορεί Ευρώπη : Η διπλή αναφορά Λαβρόφ σε Ουκρανία και Ιράν υπενθυμίζει ότι η Αθήνα δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις κρίσεις αυτές αποσπασματικά, αλλά οφείλει να ενισχύει τη θέση της μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που δοκιμάζεται ταυτόχρονα σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Ο Ρούμπιο συμμετέχει στη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών ASEAN
Ρωσία ανακοινώνει συμμετοχή Λαβρόφ στη σύνοδο ΥΠΕΞ ASEAN

#ΣεργκέιΛαβρόφ #Ευρώπη #ΒολοντίμιρΖελένσκι #ΝτόναλντΤραμπ #Ουκρανία

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.