Την Τετάρτη θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι τις προκαταβολές των επικουρικών συντάξεων.
Το ποσό της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης γήρατος, από το διάστημα υποβολής της αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.
Σύμφωνα με τον e- ΕΦΚΑ, ο συνολικός αριθμός μειώνεται αισθητά καθώς μέσα σε δύο μήνες εκκαθαρίστηκαν περισσότερες από το 50% όσων εκκρεμούσαν ακόμα και για χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, στις 43.000 εκδόσεις επικουρικών συντάξεων -σε σύνολο 80.000 που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια και για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη- προχώρησε ο ΕΦΚΑ το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023.
Όσοι ασφαλισμένοι δεν λάβουν την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης στις 15 Μαρτίου αυτό οφείλεται στους εξής λόγους:
• δεν πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις λήψης της προκαταβολής (τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης, προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης κ.λπ.) ή
• οι αιτήσεις λήψης επικουρικής έχουν ορισμένα νομικά ή τεχνικά προβλήματα για τα οποία οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα έρθουν σε επικοινωνία με τους ασφαλισμένους για να αντιμετωπιστούν ή
• έχουν εκδοθεί εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου οι οριστικές επικουρικές συντάξεις τους και οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα τις λάβουν το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.







