Στόχος της ΤΕΡΝΑ ενεργειακή, τα 6 γιγαβάτ ως το 2029, με την συνολική ισχύς των έργων της σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή, να ξεπερνάει αυτή την στιγμή τα 2.000 MW ενώ η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου από 906 MW στο τέλος του 2022 θα αυξηθεί μέχρι το φθινόπωρο σε πάνω από 1.200 MW.
Ο πρόεδρος της εταιρεία Γιώργος Περιστέρης μιλώντας στη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, αναφέρθηκε στην υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ύψους 5,5 δισ. ευρώ σε καθαρή ενέργεια, περιβάλλον, κυκλική οικονομία και τόνισε πως ο όμιλος ενισχύει την παρουσία του σε πρωτοποριακά έργα τεχνολογίας και καινοτομίας.
Παράλληλα, όπως είπε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα την κατασκευή του έργου της αντλησιοταμίευσης ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία.
Οι ενεργειακές εξελίξεις
Ο κ. Περιστέρης τοποθετήθηκε εξάλλου για τις ενεργειακές εξελίξεις διεθνώς και στη χώρα μας επισημαίνοντας ότι το 2022 τα πιο απαισιόδοξα σενάρια αποφεύχθηκαν και οι ευρωπαίοι πολίτες δεν χρειάστηκε να βιώσουν ημέρες ελεγχόμενων μπλακ άουτ και απουσίας θέρμανσης, χωρίς ωστόσο να αποφευχθούν αξιοσημείωτες πληθωριστικές πιέσεις και αυξημένα ενεργειακά κόστη για τα νοικοκυριά και τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.
«Οι ευνοϊκές συγκυρίες – όπως ο σχετικά ήπιος χειμώνας – που μας επέτρεψαν να αποφύγουμε τα χειρότερα, δεν θα πρέπει να θεωρηθούν δεδομένες, υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητα της δομικά ευάλωτης ενεργειακής θέσης στην οποία έχει βρεθεί και η Ευρώπη και φυσικά η χώρα μας, εξαιτίας διαχρονικών πολιτικών επιλογών.
Εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία με πάνω από 80% εξάρτηση του ενεργειακού μας ισοζυγίου από ενεργειακές εισαγωγές, και μάλιστα από ρυπογόνα συμβατικά καύσιμα, όπως τα εισαγόμενα πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεν νοείται», πρόσθεσε.
Κριτική για τις αντιδράσεις στις επενδύσεις ΑΠΕ
Ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ άσκησε κριτική στις αντιδράσεις κατά των επενδύσεων σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας, τονίζοντας ότι αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα οι φορολογούμενοι θα είχαν πληρώσει τους τελευταίους 18 μήνες πάνω από 4 δισ. ευρώ περισσότερα για το ρεύμα τους.
«Εκφράζονται φόβοι για τις ανεμογεννήτριες – που στην τελική όταν επιτελέσουν το σκοπό τους απλά απομακρύνονται χωρίς καμία επίπτωση – ενόσω οι αιγιαλοί καταλαμβάνονται από πλήθος αυθαίρετων κατασκευών και τα βουνά και τα ρέματα υφίστανται μη αναστρέψιμες και καταστροφικές παρεμβάσεις, που οδηγούν συχνά και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών», κατέληξε ο κ. Περιστέρης.







