Νέο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων, για διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών , επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με το πλαίσιο που θα είναι έτοιμο σε λίγους μήνες, θα υποχρεούνται oι servicers να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες, που σήμερα δυστυχώς, πράγματι δεν δίνουν. Θα προβλέπονται επίσης ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους πολίτες.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν και επισήμανε ότι:
-υπάρχουν οι απευθείας διμερείς συμφωνίες των τραπεζών ή των servicers. «Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες τέτοιες συμφωνίες οι οποίες κανονικοποιούν τα δάνεια, δίνουν μια ανάσα στους δανειολήπτες», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
-η Κυβέρνηση τους αμέσως επόμενους μήνες θα φέρει νέο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων, για διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών από τους servicers. Σύμφωνα με αυτό, θα υποχρεούνται να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες, που σήμερα δυστυχώς, πράγματι δεν δίνουν. Θα προβλέπονται επίσης ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους πολίτες. «Θα θέσουμε πρόσθετους κανόνες πληροφόρησης, διαφάνειας και σχετικών κυρώσεων σε σχέση με τους servicers. Eλπίζω αυτό το μήνυμα να είναι καθαρό», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Σε σχέση με τις ρυθμίσεις οφειλών έναντι του δημοσίου, ο υπουργός είπε ότι σήμερα και μέχρι 31 Ιουλίου θα είναι σε ισχύ οι 120 δόσεις οι οποίες για να επανενεργοποιηθούν απαιτείται η καταβολή μόνο δύο δόσεων και για καινούργιες οφειλές ισχύουν οι 72 δόσεις. «Είναι μια ουσιαστική δυνατότητα για τους πολίτες και πιστεύω πρέπει να σπεύσουν και να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα, μέχρι 31 Ιουλίου», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Σε σχέση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και συνολικά το πλαίσιο για τη ρύθμιση χρεών, ο κ. Χατζηδάκης είπε παρέχει δόσεις για οφειλές προς το δημόσιο και τις τράπεζες αλλά και διαγραφές της βασικής οφειλής επί των τόκων, λαμβάνοντας όμως πάντοτε την πραγματική οικονομική κατάσταση και περιουσία των οφειλετών. Ο υπουργός ανέφερε εξάλλου ότι γίνονται συνεχείς βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ώστε να γίνει ολοένα και πιο αποτελεσματικός και δίκαιο και γι΄αυτό ο Ιούνιο είναι τα εντονότερα αποτελέσματα στο πεδίο ου εξωδικαστικού μηχανισμού.







