Τα κέρδη της BofA ξεπερνούν τις εκτιμήσεις για τα έσοδα από τόκους

 Τα κέρδη τρίτου τριμήνου της Bank of America ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street καθώς ενώθηκε με άλλους μεγάλους δανειστές κερδίζοντας περισσότερα από τις πληρωμές τόκων δανείων, ενώ επωφελήθηκε επίσης από καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στην επενδυτική τραπεζική και τις συναλλαγές.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ δήλωσε ότι η εθνική οικονομία και οι καταναλωτικές δαπάνες για ταξίδια και αγαθά επιβραδύνουν, αλλά παρέμειναν ανθεκτικοί παρά την αύξηση των επιτοκίων. Η τράπεζα προειδοποίησε ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές ήταν αβέβαιες και οι εταιρείες συνεχίζουν να περιορίζονται στις συμφωνίες.

“Η ομάδα οικονομολόγων μας προβλέπει μια ήπια προσγείωση, με ένα κατώτατο σημείο στα μέσα του επόμενου έτους”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Brian Moynihan στους αναλυτές.

Τα κέρδη της BofA αυξήθηκαν κατά 10% στα 7,8 δισ. δολάρια, ή 90 σεντς ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 82 σεντς, σύμφωνα με στοιχεία της IBES από την LSEG.

Οι μετοχές της σημείωσαν τελευταία άνοδο 3,11% στις απογευματινές συναλλαγές, ξεπερνώντας την άνοδο σχεδόν 1,8% του S&P 500 Banks Index, ο οποίος παρακολουθεί ένα «καλάθι» τραπεζικών μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Τα έσοδα από την καταναλωτική τραπεζική αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση στα 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι δαπάνες των πελατών για χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 3%. Τα οικονομικά των Αμερικανών αρχίζουν να επιδεινώνονται, αλλά οι καθυστερήσεις εξακολουθούν να είναι χαμηλές σε σύγκριση με τα ιστορικά επίπεδα, ανέφερε η τράπεζα.

Την Παρασκευή, οι δανειστές όπως η JPMorgan Chase, η Citigroup και η Wells Fargo δήλωσαν ότι οι καταναλωτές των ΗΠΑ παραμένουν σε καλή κατάσταση, παρόλο που οι δαπάνες έχουν επιβραδυνθεί και οι καθυστερήσεις αυξάνονται.

Οι μεγαλύτεροι δανειστές της χώρας απολάμβαναν αυξανόμενα καθαρά έσοδα από τόκους  καθώς η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, επιτρέποντάς τους να χρεώνουν περισσότερα δάνεια.

Ομοίως, η BofA ανέφερε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν 4% στα 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μονάδες επενδυτικής τραπεζικής και διαπραγμάτευσης ήταν επίσης ένα σημαντικό σημείο.

Οι συνολικές προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής αυξήθηκαν κατά 2% στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αντισταθμίζοντας την ύφεση σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Τα έσοδα από πωλήσεις και εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 8% στα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα σε περισσότερο από μια δεκαετία. Η διοίκηση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα έσοδα από συναλλαγές σε αυτό το τρίμηνο, αλλά στο παρελθόν είχε πει ότι οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα έχουν αποφέρει αποτελέσματα.

Τα έσοδα από μέσα, νομίσματα και εμπορεύματα σταθερού εισοδήματος της Bank of America αυξήθηκαν κατά 6%, λόγω της βελτίωσης των συναλλαγών σε προϊόντα πιστώσεων και στεγαστικών δανείων που αντιστάθμισαν εν μέρει τις ασθενέστερες συναλλαγές σε νομίσματα και επιτόκια.

Συγκριτικά, τα έσοδα FICC της Goldman μειώθηκαν κατά 6%, ενώ της JPMorgan αυξήθηκαν κατά 1%.

Η τράπεζα εξακολουθεί να έχει καλές συμφωνίες, αλλά η εταιρική Αμερική αναζητά περισσότερη βεβαιότητα για τις μακροοικονομικές προοπτικές και είναι δύσκολο να πούμε πότε θα ανακάμψει η επενδυτική τραπεζική δραστηριότητα, είπε ο Borthwick.

«Όσο έχουμε την αστάθεια, θα παραμείνει σε αυτό το εύρος», πρόσθεσε.

Ο αριθμός των απασχολουμένων αναμενόταν να είναι σταθερός από τα επίπεδα του τρίτου τριμήνου. Αυτό επέτρεψε στην τράπεζα να κρατήσει χαμηλά τα έξοδα, τα οποία αναμένεται να μειωθούν κατά άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο στα 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους”, δήλωσε ο Borthwick.

Χαρτοφυλάκιο Αξιών

Τρεις χρεοκοπίες τραπεζών των ΗΠΑ φέτος έδωσαν έμφαση στις διακρατήσεις τίτλων των τραπεζών, καθώς συσσωρεύονται οι απώλειες χαρτιού στα χαρτοφυλάκια ομολόγων.

Η BofA είπε ότι είχε μη πραγματοποιηθείσες απώλειες ύψους 131,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τίτλους που διατηρήθηκαν μέχρι τη λήξη τους το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση από σχεδόν 106 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο.

Οι αναλυτές είπαν ότι είναι απίθανο η BofA να αναγκαστεί να πουλήσει τους τίτλους με ζημία. Ωστόσο, τα περιουσιακά στοιχεία χαμηλής απόδοσης έχουν επίσης περιορίσει την ικανότητα της BofA να θέτει σε λειτουργία τις καταθέσεις αλλού για να έχει μεγαλύτερα κέρδη .

Η πρόβλεψη της BofA για πιστωτικές ζημίες αυξήθηκε κατά 336 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την αύξηση των δανείων.

Τα έσοδα της BofA, καθαρά από τόκους, αυξήθηκαν 3% στα 25,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.