Οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών παρουσίασαν άνοδο 10,53% σε αξία το α’ εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό ενώ αντίθετα σε ποσότητα, συνεχίζουν την πτωτική πορεία του α΄τριμήνου του έτους , καταγράφοντας συνολική μείωση -3,05% (-0,6 εκατ. κιλά), σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ-27, αποτελούν σταθερά τους σημαντικότερους των ελληνικών αποσταγμάτων, με ποσοστό 80% σε αξία και σε ποσότητα. Οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών εντός ΕΕ 27,όπως αναφέρει το foodlife, σε αντίθεση με τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία τόσο σε αξία +18,83 όσο και σε ποσότητα +5 % σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο 2022. Συνολικά το α΄ εξάμηνο απορρόφησαν το 80% της ποσότητας δηλαδή 14,5 εκατ. κιλά και το 78 % της αξίας δηλαδή 39,1 εκατ. ευρώ.
«Πρωταγωνιστής το ούζο»
«Πρωταγωνιστής» των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών παραμένει το ούζο, το οποίο το α΄ εξάμηνο του 2023 εμφανίζει αύξηση σε αξία κατά +6,02 % (+ 1,7 εκατ. ευρώ) ενώ σε ποσότητα εμφανίζει μείωση κατά -8,3 % (-1,1 εκατ. κιλά) σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.
Σύμφωνα με τον ΣΕΑΟΠ, η πτώση των εξαγωγών σε ποσότητα, οφείλεται κυρίως στην απαγόρευση εισαγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών στο Ιράκ το οποίο αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο προορισμό (20,2% σε αξία και 18,7 % σε ποσότητα) για την Ελλάδα. Την πρώτη θέση στις ελληνικές εξαγωγές ούζου κατέχει η Γερμανία, με ποσοστό 44% του συνόλου σε αξία και 49,5% σε ποσότητα ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με ποσοστό 17,8% σε αξία και 14,6% σε ποσότητα.







