Το 2023, η βιομηχανία μελιού της Ελλάδας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο εμπόριο μελιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ΕΕ να εισάγει 163.700 τόνους φυσικού μελιού από χώρες εκτός ΕΕ, αξίας 359,3 εκατομμυρίων ευρώ. Εν τω μεταξύ, τα μέλη της ΕΕ εξήγαγαν 24.900 τόνους μελιού εκτός ΕΕ, αξίας 146,0 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε σύγκριση με το 2013, οι εισαγωγές μελιού από χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 20%, φτάνοντας τους 163.700 τόνους το 2023, ενώ οι εξαγωγές σε χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 14% σε 24.900 τόνους.
Η Κίνα αναδείχθηκε ως η κύρια πηγή εισαγωγών μελιού για την ΕΕ , αντιπροσωπεύοντας το 37% των συνολικών εισαγωγών μελιού εκτός ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ουκρανία , την Αργεντινή, το Μεξικό και την Κούβα. Στο μέτωπο των εξαγωγών, το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστάτησε, λαμβάνοντας το 17% όλων των εξαγωγών μελιού εκτός ΕΕ, ακολουθούμενο από τη Σαουδική Αραβία, την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.
Εντός της ΕΕ, η Γερμανία ξεχώρισε ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μελιού, φέρνοντας 41.000 τόνους από χώρες εκτός ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 25% του συνόλου των εισαγωγών της ΕΕ. Το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ισπανία και η Γαλλία ακολούθησαν το παράδειγμά τους ως σημαντικοί εισαγωγείς.
Η Ισπανία πήρε το προβάδισμα στις εξαγωγές μελιού, στέλνοντας 7.100 τόνους σε χώρες εκτός ΕΕ, που αποτελούν το 29% του συνόλου των εξαγωγών μελιού εκτός ΕΕ. Η Γερμανία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα συνέβαλαν επίσης σημαντικά στις εξαγωγές μελιού της ΕΕ.
Τα δεδομένα αυτά συμπίπτουν με την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας στις 20 Μαΐου, τονίζοντας τον ζωτικό ρόλο των επικονιαστών στα οικοσυστήματα και τονίζοντας τη σημασία του εμπορίου μελιού για τα κράτη μέλη της ΕΕ.







