Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει στην Ουκρανία €13 δισεκατομμύρια από τον Μηχανισμό Στήριξης για την Ουκρανία το 2025, ενώ θα αξιοποιήσει τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να αρχίσει την αποπληρωμή του δανείου του G7 προς την Ουκρανία από τον Ιανουάριο. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στην Ουκρανία το 2025 θα ξεπεράσει έτσι τα €18 δισεκατομμύρια.
«Αυτό θα εξασφαλίσει στην Ουκρανία οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μέχρι το τέλος του 2025, ενώ θα της επιτρέψει να διαθέσει πόρους για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Με άλλα λόγια, η στρατηγική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να οδηγήσει το Κίεβο σε οικονομική κατάρρευση απέτυχε ολοκληρωτικά», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Η φον ντερ Λάιεν τόνισε επίσης ότι είναι «απαραίτητο να υπονομευθεί η ικανότητα του Πούτιν να παράγει έσοδα». Γι’ αυτόν τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα το 15ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για το 16ο πακέτο.







