Το ευρώ και η βρετανική λίρα έφθασαν στα χαμηλά πολλών μηνών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την Πέμπτη, καθώς ξεκίνησε η νέα εμπορική χρονιά και οι επενδυτές προετοιμάζονται για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αυτόν τον μήνα.
Το ευρώ ήταν 0,33% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στα 1,032 δολ. λίγο πριν τη 1 μ.μ. στο Λονδίνο, αγγίζοντας το ασθενέστερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2022. Η στερλίνα υποχώρησε 0,78% στα 1,242 δολ., χαμηλό οκτώ μηνών.
Η αισιοδοξία γύρω από την οικονομία και τις μετοχές των ΗΠΑ ήταν στο επίκεντρο καθώς οι αγορές άνοιξαν ξανά μετά τη διαταραχή του εμπορίου κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών της Wall Street ήταν υψηλότερα εν μέσω πτώσης στην Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό ως δείκτης δολαρίου ΗΠΑ— σύγκριση με ένα καλάθι νομισμάτων — σημειώθηκε 0,25% υψηλότερα.
«Ήδη η ανάπτυξη των ΗΠΑ συνέχισε να ξεπερνά τις προβλέψεις καθώς οι καταναλωτές και οι εταιρείες έχουν αποφύγει τον αντίκτυπο των υψηλών επιτοκίων, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει χαμηλό», δήλωσε σε σημείωμα της σήμερα η Susannah Streeter, επικεφαλής νομίσματος και αγορών στο Hargreaves Lansdown.
Κάποια βελτίωση στην ανάπτυξη αναμένεται το 2025, αλλά οι προβλέψεις για την Ευρώπη παραμένουν συγκριτικά χαμηλές, ιδιαίτερα με την απειλή του Τραμπ για σαρωτικούς δασμούς και έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο να θολώνει την εικόνα.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε στάσιμη το τρίτο τρίμηνο , ενώ οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η πολιτική αστάθεια και τα διαρθρωτικά ζητήματα θα σύρουν τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης φέτος.
Αυτές οι προοπτικές έχουν τραβήξει σημαντικά τις αγορές συναλλάγματος τους τελευταίους μήνες, με πληθωριστικούς κινδύνους από τις προτάσεις του Τραμπ για δασμούς που αναμένεται να οδηγήσουν σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων της Federal Reserve το 2025 . Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας εμφανίστηκαν ελαφρώς πιο επιφυλακτικές στις συνεδριάσεις τους τον Δεκέμβριο. Τα υψηλότερα επιτόκια γενικά υποστηρίζουν το εγχώριο νόμισμα.







