Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει το 3,1% το 2025, αυξημένη κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη . Το 2026, το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα πρέπει να αυξηθεί κατά 3,2%, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η «σταθερή δυναμική ανάπτυξης» στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία και την Κίνα το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα συνεχιστεί το 2025, με τη Βραζιλία και τη Ρωσία να συνεισφέρουν με «ελαφρώς μειωμένο ρυθμό».
Επιπλέον, η Ευρωζώνη και η Ιαπωνία θα πρέπει να δουν «ήπια ανάκαμψη» φέτος.
Ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε ότι η πρόβλεψή του εξαρτάται από τη συνέχιση της πτώσης του πληθωρισμού και τη συνέχιση της χαλάρωσης της αυστηρής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, αν και με «πιο προσεκτικούς» ρυθμούς.
Ο τομέας των υπηρεσιών θεωρείται ότι οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα αυξάνεται αργά. «Μένει να φανεί, συγκεκριμένα, ποιος είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι πιθανοί δασμοί και άλλα μέτρα πολιτικής από την επερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανέφερε ο ΟΠΕΚ.
- Ο ΟΠΕΚ αφήνει αμετάβλητες τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου για το 2025
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητη την πρόβλεψη για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2025 στα 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), σύμφωνα με την έκθεση του ομίλου τον Ιανουάριο. Η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4 εκατομμύρια bpd το 2026.
«Η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να ενισχυθεί από την έντονη ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών και την υγιή οδική κινητικότητα, συμπεριλαμβανομένων των οδικών ντίζελ και των φορτηγών, καθώς και από υγιείς βιομηχανικές, κατασκευαστικές και γεωργικές δραστηριότητες σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ. Ομοίως, προσθήκες χωρητικότητας και πετροχημικά περιθώρια αναμένεται να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.
Η συνολική παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να φτάσει τα 105,2 εκατομμύρια bpd το 2025, ενώ η ζήτηση της περιοχής εκτός ΟΟΣΑ αναμένεται να φτάσει τα 59,32 εκατομμύρια bpd το 2025. Η ζήτηση στις χώρες του ΟΟΣΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 110.000 bpd φτάνοντας τα 45,88 εκατομμύρια bpd.







