Υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης – Στο 1,9% ο πληθωρισμός στον ευρωπαϊκό πυρήνα. Άνοδος στην Ελλάδα, υποχώρηση στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Ανοδικά κινήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, αγγίζοντας το 3,3%, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2,6% του Απριλίου. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι υποχώρησε στο 1,9%, δηλαδή κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού
Ο δομικός δείκτης πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, κατέγραψε μείωση στο 2,4% από 2,7% τον Απρίλιο. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά μια τάση σταθεροποίησης στις βασικές τιμές εντός της ευρωζώνης.
Οι επιμέρους κατηγορίες τιμών
Ανά κατηγορία, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (+3,3%), με τις υπηρεσίες να ακολουθούν στο +3,2%. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά κινήθηκαν οριακά ανοδικά (+0,6%), ενώ η ενέργεια παρουσίασε πτώση της τάξης του -3,6%.
Εικόνα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης
Στην ηγέτιδα δύναμη της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,1% από 2,2% τον προηγούμενο μήνα. Στη Γαλλία καταγράφηκε εντυπωσιακή αποκλιμάκωση στο 0,6%, επίπεδο που αποτελεί χαμηλό άνω της τετραετίας.
Στην Ιταλία και την Ισπανία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,9%, ενώ στην Ιρλανδία στο 1,4%.
Τις υψηλότερες ετήσιες τιμές καταγράφουν η Εσθονία (4,6%), η Κροατία και η Σλοβακία (4,3%), ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Κύπρος, με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, μόλις στο 0,4%.







