Κυβέρνηση – αγρότες: Στο τραπέζι η επόμενη μέρα χωρίς μπλόκα στους δρόμους

Μήνυμα αποκλιμάκωσης και διαλόγου έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ενόψει της κρίσιμης συνάντησης της Δευτέρας μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και εκπροσώπων των αγροτών. Τόνισε ότι οι δρόμοι «δεν θα ξανακλείσουν», θέτοντας σαφή όρια σε αιτήματα με δημοσιονομικό κόστος, αλλά και συνδέοντας τις συζητήσεις με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2026.

Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει οριστική αποκλιμάκωση της έντασης με τον αγροτικό κόσμο, χωρίς επαναφορά των οδικών αποκλεισμών, έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο ERTNEWS. Ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και αντιπροσωπείας των αγροτών, ο κ. Κοντογεώργης έκανε λόγο για «χρήσιμη συζήτηση» και εμφανίστηκε αισιόδοξος για απτά αποτελέσματα.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι από την πρώτη συνάντηση κυβέρνησης – αγροτών αποκόμισε θετική εντύπωση, καθώς οι αγροτοσυνδικαλιστές προσήλθαν με «αγωνία και αγάπη» για το επάγγελμά τους και με τεκμηριωμένες προτάσεις. Αυτή η διαδικασία, όπως είπε, οδήγησε ήδη σε «εξειδίκευση και βελτίωση μέτρων» στήριξης.

Κόκκινες γραμμές σε δημοσιονομικό κόστος και πλαίσιο ΕΕ

Ο Θανάσης Κοντογεώργης έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει τα όρια των κυβερνητικών υποχωρήσεων. «Ό,τι έχει δημοσιονομικό κόστος δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προχωρήσει», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμα και όσα ξεπερνούν το πλαίσιο του Ενωσιακού Δικαίου. Η τοποθέτηση αυτή προϊδεάζει ότι οι αγρότες δύσκολα θα αποσπάσουν νέα άμεσα, οριζόντια μέτρα ενίσχυσης, πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Παράλληλα, ο υφυπουργός έδωσε στρατηγική διάσταση στον διάλογο, υπενθυμίζοντας ότι το 2026 –και σε συνέχεια το 2027– θα ανοίξει η μεγάλη διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, επιδιώκει να «κτίσει» από τώρα έναν σταθερό δίαυλο εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο, ώστε η Ελλάδα να προσέλθει σε αυτή τη συζήτηση με ενιαίες, ρεαλιστικές θέσεις.

«Οι δρόμοι δεν θα ξανακλείσουν» και το πολιτικό διακύβευμα

Ο κ. Κοντογεώργης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι δρόμοι δεν θα ξανακλείσουν», υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Το «μείζον», όπως είπε, είναι αφενός να απομακρυνθούν τα τρακτέρ από τους δρόμους, αφετέρου να βελτιωθούν οι πολιτικές στήριξης του πρωτογενούς τομέα, σε μόνιμη βάση.

Υπενθύμισε ότι από το 2019 έχει οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης με τον αγροτικό κόσμο, η οποία ωστόσο «περνά διακυμάνσεις». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε «κομματικές σκοπιμότητες» που συχνά παρεισφρέουν στις κινητοποιήσεις, εκτιμώντας πάντως ότι με περισσότερο διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Ελληνοτουρκικά και νέο πολιτικό σκηνικό

Μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε και στα ελληνοτουρκικά. Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Εξήρε τη μείωση των παραβιάσεων στο Αιγαίο και αναφέρθηκε σε πρακτικές συνεργασίες, όπως η express visa για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και η ενίσχυση του διμερούς εμπορίου. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη διαρκούς ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας, επικαλούμενος και την άφιξη της πρώτης νέας φρεγάτας.

Σε ό,τι αφορά το υπό διαμόρφωση κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού, ο κ. Κοντογεώργης απέφυγε προσωπικές αιχμές, σημειώνοντας ότι η κρίση θα αφορά τις θέσεις και την τελική ομάδα. Εκτίμησε, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ότι η πολιτική κινητικότητα επηρεάζει κυρίως χώρους που «επένδυσαν» στην υπόθεση των Τεμπών, ενώ για την κυβέρνηση υπογράμμισε πως προτεραιότητα παραμένει «η δουλειά για την επόμενη περίοδο και η προετοιμασία της χώρας μετά τις εκλογές».

Κλείνοντας, ζήτησε ένα πολιτικό περιβάλλον χωρίς οξύτητα και τοξικότητα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να κρίνουν «ψύχραιμα» τις προτάσεις όλων.

Σχόλιο SBCTV.gr: Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει μια κοινωνική σύγκρουση σε θεσμικό διάλογο με ορίζοντα την επόμενη ΚΑΠ, διατηρώντας σκληρή γραμμή σε νέα δαπανηρά μέτρα. Το αν οι αγρότες θα αποδεχθούν αυτό το πλαίσιο, χωρίς επιστροφή στα μπλόκα, θα κρίνει όχι μόνο την αγροτική πολιτική αλλά και τη σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού τους επόμενους μήνες.

#αγρότες #κυβέρνηση #Κοντογεώργης #Μητσοτάκης #αγροτικέςκινητοποιήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.