Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανάσα μετά το μίνι ράλι με προσεκτική συνέχιση της ανόδου

Σε τροχιά ήπιας ανόδου κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας να «χωνέψει» το διήμερο μίνι ράλι που το οδήγησε σε νέα υψηλά 16ετίας. Οι τράπεζες παραμένουν ο σταθερός πυλώνας της κίνησης, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται σε ΕΚΤ, πληθωρισμό Ευρωζώνης και εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ.

Με ήπια αλλά σαφή ανοδική διάθεση συνεχίζει η αγορά της Αθήνας, μετά από δύο συνεδριάσεις ισχυρής ανόδου που επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη σε ζώνες τιμών που είχαν να εμφανιστούν εδώ και 16 χρόνια. Στις 11:41 ο Γενικός Δείκτης κινούνταν στις 2.379 μονάδες με άνοδο περίπου 0,4%, τζίρο γύρω στα 35 εκατ. ευρώ και όγκους 4,5 εκατ. τεμαχίων, επιβεβαιώνοντας ότι η έναρξη του Φεβρουαρίου βρίσκει την αγορά σε φάση επιθετικής επανατοποθέτησης.

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς και ο ρόλος των τραπεζών

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο βασικός οδηγός της κίνησης, έστω και με πιο ήπιους ρυθμούς σε σχέση με το προηγούμενο διήμερο. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,3% στις 2.829 μονάδες, με τη Eurobank στο +1%, την Πειραιώς στο +0,6% και την Εθνική Τράπεζα στο +0,2%. Εξαίρεση η Alpha, η οποία μετά από ένα εκρηκτικό ράλι +8,6% σε δύο ημέρες καταγράφει λογικές κατοχυρώσεις κερδών γύρω στο -1,1%.

Στον FTSE 25, που κινείται στις 6.079 μονάδες με άνοδο 0,4%, ξεχωρίζουν η Λάμδα Development με +1,9% και η Coca Cola HBC, η οποία δίνει σημαντική ώθηση στον Γενικό Δείκτη με κέρδη 1,5%. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil συνεχίζουν την ανοδική τους τροχιά με κέρδη κοντά στο 1%, ενώ η ΔΕΗ ενισχύεται κατά 0,9% και οι Metlen και ΟΠΑΠ κινούνται γύρω από το +0,75%.

Στον αντίποδα, πιέσεις καταγράφουν η Τιτάν με απώλειες 1,2%, η Βιοχάλκο με -0,75% και η Jumbo με -0,3%, αποτυπώνοντας μια πιο ισορροπημένη εικόνα στο ταμπλό μετά το έντονο ράλι. Στα mid caps, η Intralot και η Austriacard κινούνται οριακά ανοδικά με +0,4%, ενώ ΑΔΜΗΕ, ΑΒΑΞ και Dimand σημειώνουν ήπιες απώλειες κάτω του 0,5%. Συνολικά, 47 μετοχές βρίσκονται σε άνοδο έναντι 41 πτωτικών, ένδειξη ότι η αγοραστική διάθεση παραμένει αλλά με επιλεκτικό χαρακτήρα.

Διεθνές περιβάλλον, νομισματική πολιτική και αγορές εμπορευμάτων

Το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό, παρά τις πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές στη Wall Street, όπου χθες ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,4%, ο S&P 500 κατά 0,8% και ο Dow Jones κατά 0,3%. Τα σημερινά futures δείχνουν τάση σταθεροποίησης, με οριακά κέρδη σε Dow και S&P 500 και μικρή πτώση στον Nasdaq, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα της Alphabet μετά το κλείσιμο των αγορών.

Στην Ευρώπη, η εικόνα είναι μεικτή αλλά χωρίς έντονες διακυμάνσεις: ο DAX κινείται οριακά πτωτικά, ενώ CAC 40, FTSE 100 και FTSE MIB καταγράφουν μικρά κέρδη, με τον Stoxx 50 κοντά στο αμετάβλητο. Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών τίτλων υποχωρούν ελαφρώς, με το γερμανικό 10ετές στο 2,87% και το ελληνικό στο 3,37%, ενώ το αμερικανικό 10ετές παραμένει γύρω στο 4,27%.

Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της ΕΚΤ, από την οποία η αγορά δεν αναμένει κίνηση στα επιτόκια, αλλά εστιάζει στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τον χρονισμό των μελλοντικών μειώσεων. Παράλληλα, η δημοσίευση των στοιχείων πληθωρισμού της Ευρωζώνης για τον Ιανουάριο από τη Eurostat αναμένεται να επηρεάσει τις προσδοκίες για την πορεία της σύσφιξης.

Στα εμπορεύματα, τα μέταλλα συνεχίζουν δυναμική ανάκαμψη, με τον χρυσό να ενισχύεται κατά 3,3% στα 5.095 δολάρια η ουγγιά και το ασήμι να «τρέχει» με άνοδο 7,8% στα 89,6 δολάρια, εξέλιξη που αντανακλά τόσο τεχνική αντίδραση όσο και αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων. Το πετρέλαιο κινείται σταθεροποιητικά, με το Brent γύρω στα 67,3 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 63,2 δολάρια.

Σχόλιο SBCTV : Η σημερινή συνεδρίαση λειτουργεί ως «τεστ ωριμότητας» για το Χρηματιστήριο Αθηνών: η αγορά δείχνει ικανή να διατηρήσει τα κέρδη της χωρίς υπερβολές, με εναλλαγή πρωταγωνιστών και υγιείς κατοχυρώσεις. Εφόσον η διεθνής μεταβλητότητα παραμείνει ελεγχόμενη και η ΕΚΤ αποφύγει εκπλήξεις, η ζώνη των 2.400 μονάδων μοιάζει περισσότερο με ενδιάμεσο στόχο παρά με οροφή, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον ανοδικό κύκλο.

#ΧρηματιστήριοΑθηνών #ΓενικόςΔείκτης #Τράπεζες #Αγορές

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.