Τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Σκάλα Λακωνίας επισκέφθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, αναδεικνύοντας την Πελοπόννησο σε πεδίο εφαρμογής ευρωπαϊκών πρακτικών στη διαχείριση απορριμμάτων. Κεντρικός στόχος, όπως τόνισε, είναι η ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας σε όλη τη χώρα.
Η επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Σκάλα Λακωνίας έρχεται να υπογραμμίσει τη στροφή της Πελοποννήσου σε ένα νέο μοντέλο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Στο πλευρό του βρέθηκαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζινιέρης και ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος, σηματοδοτώντας την έμφαση στη συνεργασία κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης.
Ο υπουργός επισκέφθηκε επίσης την Οικία των Ψηφιδωτών στη Σπάρτη, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Σπάρτης Μιχάλη Βακαλόπουλο και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νεοκλή Κρητικό, καθώς και τη Σχολή Υφαντικής Τέχνης στο Γεράκι Λακωνίας, αναδεικνύοντας τη σύνδεση περιβαλλοντικής πολιτικής με την πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική παραγωγή.
Από τα πρόστιμα στην ολοκληρωμένη διαχείριση
Ο Σταύρος Παπασταύρου χαρακτήρισε τη ΜΕΑ Σκάλας «πρότυπη μονάδα», υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη αποκτήσει τρεις βασικούς πυλώνες στη διαχείριση απορριμμάτων: τις μονάδες στην Τρίπολη –που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Νοέμβριο 2023–, τη ΜΕΑ Καλλιρόης που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο 2025, και τη μονάδα της Σκάλας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι υποδομές αυτές επέτρεψαν στην Περιφέρεια να υιοθετήσει καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, μεταβαίνοντας από το καθεστώς προστίμων και περιβαλλοντικής υποβάθμισης σε μια οργανωμένη και βιώσιμη προσέγγιση. Παράλληλα, προχωρά η αποκατάσταση και εξυγίανση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) σε Μάνη και Μεσσηνία, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Στόχος της συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΝ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραμένει η περιβαλλοντική αποκατάσταση των περιοχών, η ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας σε όλη τη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Παπασταύρου, τοποθετώντας την Πελοπόννησο ως πιλότο για την εθνική στρατηγική στα απορρίμματα.
Επενδύσεις σε αποκατάσταση ΧΑΔΑ και τοπική προστιθέμενη αξία
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός ανέδειξε τη λειτουργία της Μονάδας Διαχείρισης Αποβλήτων στη Σκάλα ως «κρίσιμο τμήμα ενός ολοκληρωμένου συστήματος» που αλλάζει οριστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Πελοποννήσου. Όπως σημείωσε, η Περιφέρεια βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αποκατάστασης ανενεργών ΧΑΔΑ.
Συγκεκριμένα, προχωρά η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ «Πλάτωμα» και «Σπαρτέας» σε Αρκαδία και Λακωνία, με συνολικό προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ, μέσω χρηματοδότησης από τα Τομεακά Προγράμματα του ΥΠΕΝ. Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως τόνισε, «αποκαθιστούν περιβαλλοντικές πληγές και θα επιστρέψουν χώρο και αξία στις τοπικές κοινωνίες».
Η έμφαση σε οργανωμένες μονάδες επεξεργασίας, σε συνδυασμό με την εξυγίανση των παλαιών χωματερών, δείχνει ότι η πολιτική για τα απορρίμματα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως στενά τεχνικό ζήτημα, αλλά ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης, επενδύσεων και βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Το στοίχημα, ωστόσο, παραμένει η ουσιαστική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης μέσω συμμετοχής των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Σχόλιο
: Η Πελοπόννησος λειτουργεί ως βιτρίνα της κεντρικής κυβερνητικής επιλογής για στροφή σε υποδομές σύγχρονης διαχείρισης αποβλήτων, όμως η πραγματική δοκιμασία θα είναι αν οι μονάδες αυτές συνδεθούν με υψηλά ποσοστά πρόληψης, διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης και όχι απλώς με έναν πιο «πολιτισμένο» τρόπο ταφής σκουπιδιών.






