Ο τροπικός κυκλώνας Gezani σάρωσε τη Μαδαγασκάρη με ανέμους έως 270 χλμ/ώρα, προκαλώντας τουλάχιστον 31 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και κατοικίες. Περίπου 250.000 άνθρωποι έχουν χαρακτηριστεί πληγέντες, ενώ οι αρχές προειδοποιούν ότι το φαινόμενο μπορεί να ενισχυθεί εκ νέου τις επόμενες ημέρες.
Η Μαδαγασκάρη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμη κλιματική τραγωδία, καθώς ο τροπικός κυκλώνας Gezani έπληξε το νησί με σφοδρότητα, αφήνοντας πίσω του δεκάδες νεκρούς, αγνοουμένους και εκτεταμένες ζημιές. Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Διαχείρισης Κινδύνων και Πολιτικής Προστασίας (BNGRC), τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 36 έχουν τραυματιστεί, ενώ αρκετοί εξακολουθούν να αγνοούνται.
Συντριπτικό πλήγμα στην πόλη-λιμάνι Τοαμασίνα
Ο Gezani έφτασε στη Μαδαγασκάρη με ανέμους που έφταναν έως και τα 270 χιλιόμετρα την ώρα, πλήττοντας κυρίως την ανατολική ακτή. Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων – 29 από τους 31 νεκρούς – καταγράφηκε στην Τοαμασίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και βασικό λιμάνι.
Στην ευρύτερη περιοχή Ατσινανάνα, όπου βρίσκεται η Τοαμασίνα, περίπου το 75-80% των υποδομών έχει καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Σπίτια χωρίς στέγες, κατεστραμμένοι τοίχοι, πεσμένοι πυλώνες ηλεκτροδότησης και ξεριζωμένα δέντρα συνθέτουν μια εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής. Κάτοικοι μιλούν για «τοπίο Αποκάλυψης», με ολόκληρες γειτονιές πλημμυρισμένες και βασικές υπηρεσίες εκτός λειτουργίας.
Συνολικά 6.870 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, ενώ περίπου 250.406 πολίτες έχουν χαρακτηριστεί επισήμως ως πληγέντες από την καταστροφή. Ο πρόεδρος Μάικλ Ραντριανιρίνα, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα τον Οκτώβριο, επισκέφθηκε την Τοαμασίνα για να επιθεωρήσει τις ζημιές και να συναντήσει κατοίκους, σε μια προσπάθεια να δοθεί πολιτικό και θεσμικό βάρος στη διαχείριση της κρίσης.
Κυκλικός κίνδυνος και κλιματική ευαλωτότητα
Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι ο Gezani κινείται προς το κανάλι ανάμεσα στη Μαδαγασκάρη και την ανατολική ακτή της Αφρικής. Υπάρχουν σοβαρές προειδοποιήσεις ότι το σύστημα ενδέχεται να ενισχυθεί εκ νέου σε τροπικό κυκλώνα και να επιστρέψει προς τις νοτιοδυτικές ακτές της Μαδαγασκάρης την επόμενη εβδομάδα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για νέα κύματα καταστροφών σε ήδη εξαντλημένες κοινότητες.
Ο Gezani είναι ο δεύτερος κυκλώνας που πλήττει τη χώρα μέσα στο 2026. Μόλις δέκα ημέρες νωρίτερα, ο τροπικός κυκλώνας Fytia είχε προκαλέσει 14 θανάτους και είχε εκτοπίσει περισσότερους από 31.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη δομική ευαλωτότητα της Μαδαγασκάρης σε ακραία καιρικά φαινόμενα, με επαναλαμβανόμενα πλήγματα που δεν αφήνουν χρόνο για αποκατάσταση υποδομών, καλλιεργειών και βασικών υπηρεσιών.
Πέρα από την άμεση ανθρωπιστική διάσταση, οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία – ιδίως στις μεταφορές, στο λιμάνι της Τοαμασίνα και στην αγροτική παραγωγή – αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βαριές. Η χώρα, με περιορισμένους πόρους και χρόνια θεσμική αστάθεια, θα χρειαστεί αυξημένη διεθνή στήριξη για να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες στέγασης, υγείας και τροφίμων, αλλά και για να σχεδιάσει πιο ανθεκτικές υποδομές έναντι των ολοένα συχνότερων τροπικών κυκλώνων.
Σχόλιο
: Η διπλή καταιγίδα Gezani–Fytia σε διάστημα λίγων ημερών επιβεβαιώνει πώς οι κλιματικοί κίνδυνοι μετατρέπονται σε μόνιμο παράγοντα αποσταθεροποίησης για ευάλωτα κράτη όπως η Μαδαγασκάρη. Πέρα από την επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, το κρίσιμο ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση έργων ανθεκτικότητας – από τις υποδομές έως τον πολεοδομικό σχεδιασμό – διαφορετικά κάθε νέος κυκλώνας θα αναιρεί όποια πρόοδο επιτυγχάνεται μεταξύ δύο καταστροφών.
#Μαδαγασκάρη #Κυκλώνας #ΚλιματικήΚρίση #ΦυσικέςΚαταστροφές #Αφρική






