Η φρεγάτα «Κίμων», η Κύπρος και το νέο εσωκομματικό στοίχημα

Η αποστολή της φρεγάτας «Κίμων» και των F-16 στην Κύπρο αποκτά σαφή εσωτερική πολιτική διάσταση. Η κυβέρνηση επιχειρεί ταυτόχρονα γεωστρατηγική κίνηση και επανασύνδεση με το συντηρητικό ακροατήριο.

Η ανάπτυξη της φρεγάτας «Κίμων», της φρεγάτας «Ψαρά» και δύο F-16 στην Κύπρο, με αποστολή που η κυβέρνηση περιγράφει ως καθαρά αμυντική και αποτρεπτική, δεν αποτελεί μόνο κίνηση γεωστρατηγικής αναβάθμισης. Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να απαντήσει στην κριτική που δέχεται από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και να ανακτήσει επιρροή σε ένα συντηρητικό, εθνικά ευαίσθητο ακροατήριο.

Απάντηση στην κριτική περί «κατευνασμού» και η σιωπή Σαμαρά

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί από υπερσυντηρητικούς κύκλους ότι ακολουθεί «πολιτική κατευνασμού» έναντι της Τουρκίας, επενδύοντας στον διάλογο και στα «ήρεμα νερά» αντί σε κινήσεις ισχύος. Η αποστολή πολεμικών πλοίων και μαχητικών στην Κύπρο λειτουργεί ως έμπρακτη διάψευση αυτής της αφήγησης, ιδίως σε μια περίοδο που η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η σύγκρουση στο Ιράν αναβαθμίζουν τον ρόλο της περιοχής.

Στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς, εντύπωση προκαλεί η εκκωφαντική σιωπή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά – αλλά και του Κώστα Καραμανλή – για την εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, έντυπα της υπερσυντηρητικής δεξιάς, όπως η «Εστία», πανηγυρίζουν, μιλώντας με χαρακτηριστικό τίτλο για «Επιτέλους Ένωση υπό τη ηγεσία του Κίμωνος» και αποδίδοντας την πρωτοβουλία στην πρόταση του Νίκου Δένδια, που φέρεται να αποδέχθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακόμη και η εφημερίδα «Δημοκρατία», που έχει στοχοποιήσει τον πρωθυπουργό από τα δεξιά στα εθνικά θέματα, χαιρετίζει την κίνηση, μιλώντας για «Ενιαίο Δόγμα μέσω ΕΕ και ISF» και παρουσιάζοντάς την ως ευκαιρία για μόνιμη παρουσία ελληνικών δυνάμεων μεταξύ Κύπρου και Γάζας.

Οι αιχμές Μητσοτάκη για τους «πατριώτες της φακής»

Στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προστατεύει τις βρετανικές βάσεις. Ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι «για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, έμπρακτα η Ελλάδα συνδράμει την Κύπρο και όχι τις βρετανικές βάσεις» σε μια ιδιαίτερα δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία.

Στη συνέχεια, έστρεψε τα πυρά του προς τα κόμματα και τους παράγοντες στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, στηλιτεύοντας την αφωνία τους για την αποστολή της φρεγάτας. Υπενθύμισε ότι είχε μιλήσει για «πατριώτες της φακής», προσθέτοντας σκωπτικά ότι «μάλλον ήταν προσβλητικός για τις φακές» – αναφορά που ερμηνεύεται ως αιχμή προς τον Κυριάκο Βελόπουλο, αλλά και ως έμμεσο καρφί προς τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συστηματικά εκφράζει ανησυχίες για την εθνική στρατηγική.

Γεωπολιτική αναβάθμιση και πολιτικό κέρδος

Την κυβερνητική γραμμή ενίσχυσε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, σε ανάρτησή του, κατηγόρησε όσους επέκριναν τον Μητσοτάκη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη για «ήρεμα νερά», ότι τώρα «έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους, χειρότερα από τους Τούρκους». Παρουσίασε την Ελλάδα ως «κανονικό γεωπολιτικό παίκτη» στο μεγαλύτερο σκάκι ανακατανομής ισχύος από το 1990, με προσδοκία μακροπρόθεσμων οφελών, και περιέγραψε την Τουρκία ως χώρα που κινδυνεύει με γεωπολιτική συντριβή σε περίπτωση ανατροπών στο Ιράν και ενίσχυσης των Κούρδων.

Παρότι είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, εκτιμάται ότι η κίνηση ενίσχυσης της άμυνας της Κύπρου μπορεί να αποφέρει πολιτικά κέρδη στην κυβέρνηση, ειδικά στο συντηρητικό ακροατήριο που αποζητά σήματα αποφασιστικότητας στα εθνικά θέματα. Παράλληλα, η Αθήνα επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη διεθνή της εικόνα ως αξιόπιστου συμμάχου, σε μια συγκυρία όπου η στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο αποκτά βαρύνουσα σημασία για τη Δύση.

Σχόλιο SBCTV : Η αποστολή της «Κίμων» λειτουργεί ως διπλό μήνυμα: προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα επενδύει σε αποτρεπτική παρουσία στην Κύπρο και προς το εσωτερικό ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει αναπάντητη τη δεξιά κριτική. Το πραγματικό στοίχημα θα κριθεί από τη διάρκεια και τη συνέπεια αυτής της στρατηγικής, αλλά και από το αν η Αθήνα θα μπορέσει να συνδυάσει την επίδειξη ισχύος με μια ρεαλιστική διπλωματική ατζέντα, χωρίς να εγκλωβιστεί σε εθνικιστικούς πλειστηριασμούς.

#Κύπρος #Μητσοτάκης #ΦρεγάταΚίμων #Ελληνοτουρκικά #Πολιτική

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.