Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, με αφορμή τη διοργάνωση του Athens Alitheia Forum, δηλώνοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει πολιτικά μια πρωτοβουλία που –όπως υποστήριξε– λειτουργεί ως εργαλείο κυβερνητικής επικοινωνίας.
«Δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση των fake news», τόνισε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του, εξηγώντας την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην συμμετάσχει στη συγκεκριμένη διοργάνωση.
«Κυβερνητικό σόου» χαρακτήρισε το συνέδριο
Ο Κώστας Τσουκαλάς υποστήριξε ότι το συνέδριο παρουσιάζεται ως μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, αλλά στην πραγματικότητα –όπως είπε– λειτουργεί ως μια επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα συνέδριο με «παρέλαση υπουργών» και στόχο να «ξεπλυθούν», όπως ανέφερε, πολιτικές πρακτικές και κυβερνητικές επιλογές που έχουν δεχθεί έντονη κριτική.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μια διοργάνωση που επιχειρεί να μετατρέψει την έννοια της «αλήθειας» σε πολιτικό brand.
Κριτική για την ελευθερία του Τύπου
Στη δήλωσή του, ο Κώστας Τσουκαλάς αναφέρθηκε επίσης σε διεθνείς επικρίσεις που –κατά τον ίδιο– έχουν διατυπωθεί σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.
Όπως υποστήριξε, είναι αντιφατικό μια κυβέρνηση που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των επικρίσεων να διοργανώνει συνέδριο με θέμα την αλήθεια και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.
Αναφορές σε υποθέσεις πολιτικής αντιπαράθεσης
Στην ίδια ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ παρέθεσε μια σειρά ζητημάτων που έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης τα τελευταία χρόνια.
Μεταξύ αυτών ανέφερε:
-
την υπόθεση των υποκλοπών
-
τις εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή
-
δημοσιεύματα που –όπως υποστήριξε– στοχοποίησαν επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών
-
ζητήματα που σχετίζονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί κρατικούς πόρους για την ενίσχυση ενός επικοινωνιακού μηχανισμού που εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς.
Η θέση του ΠΑΣΟΚ για την ενημέρωση
Ο Κώστας Τσουκαλάς υποστήριξε ότι η υπεράσπιση της αλήθειας στην ενημέρωση δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από επικοινωνιακές πρωτοβουλίες, αλλά απαιτεί ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βασικές προτεραιότητες πρέπει να είναι:
-
διαφάνεια στη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης
-
ενίσχυση της πολυφωνίας
-
ουσιαστική προστασία της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφίας
Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου και τη στήριξη των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης.
Η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την παραπληροφόρηση
Η αντιπαράθεση γύρω από το Athens Alitheia Forum αποτυπώνει τη γενικότερη πολιτική σύγκρουση που εξελίσσεται στην Ελλάδα σχετικά με την παραπληροφόρηση, τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης και τον ρόλο των ψηφιακών πλατφορμών.
Η συζήτηση αυτή έχει αποκτήσει ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, καθώς η διάδοση ψευδών ειδήσεων και η επιρροή των κοινωνικών δικτύων στη δημόσια σφαίρα αποτελούν κεντρικά ζητήματα στη λειτουργία των σύγχρονων δημοκρατιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα της αξιοπιστίας της ενημέρωσης, της διαφάνειας και της θεσμικής θωράκισης των μέσων ενημέρωσης παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.







