ΗΠΑ–Κίνα: Ήπιες εμπορικές συνομιλίες στο Παρίσι εν μέσω εντάσεων

Οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ–Κίνας στο Παρίσι χαρακτηρίστηκαν «σταθερές», παρά τις οξείες αλληλοκατηγορίες για καταναγκαστική εργασία και τον πόλεμο με το Ιράν. Η πρόοδος παραμένει περιορισμένη, αλλά διαφαίνεται προσπάθεια θεσμοθέτησης μόνιμων διαύλων οικονομικού διαλόγου.

Σε κλίμα ελεγχόμενης έντασης αλλά χωρίς θεαματικές ρήξεις ολοκληρώθηκαν στο Παρίσι, στα γραφεία του ΟΟΣΑ, οι διήμερες κεκλεισμένων των θυρών εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ–Κίνας. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίστηκαν «εντυπωσιακά σταθερές», παρότι στο παρασκήνιο κυριάρχησαν οι αμερικανικές κατηγορίες για εκτεταμένη καταναγκαστική εργασία στην Κίνα και οι σκληρές γεωπολιτικές κόντρες γύρω από τα Στενά του Ορμούζ και τον πόλεμο με το Ιράν.

Σκιά κατηγοριών για καταναγκαστική εργασία και γεωπολιτικών πιέσεων

Το Πεκίνο αντέδρασε έντονα σε νέα αμερικανική έρευνα για καταναγκαστική εργασία, την οποία χαρακτήρισε «διακριτική» και εργαλείο «εμπορικής χειραγώγησης». Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, επιχειρεί να συνδέσει το εμπορικό πλαίσιο με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κλιμακώνοντας την πίεση προς την Κίνα σε ευαίσθητους τομείς, όπως η αλυσίδα εφοδιασμού πρώτων υλών και βιομηχανικών προϊόντων.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να αναβάλει την προγραμματισμένη για αργότερα μέσα στον μήνα σύνοδο με τον Σι Τζινπίνγκ, εάν το Πεκίνο δεν συνδράμει στην άρση του σχεδόν πλήρους μπλοκαρίσματος των Στενών του Ορμούζ. Η διέλευση δεξαμενόπλοιων έχει ουσιαστικά παραλύσει λόγω του πολέμου ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν, εξέλιξη εξαιρετικά κρίσιμη για την Κίνα, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής.

Αγροτικά προϊόντα, σπάνιες γαίες και ενεργειακές συμφωνίες

Στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκαν κυρίως πρακτικά ζητήματα εμπορίου. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ συζήτησαν τη διεύρυνση των κινεζικών παραγγελιών αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ. Ήδη έχει συμφωνηθεί η αγορά 25 εκατ. τόνων αμερικανικής σόγιας ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια, κίνηση που αποσκοπεί στην αποφυγή νέων μαζικών δασμών.

Παράλληλα, εξετάστηκε η δημιουργία δύο νέων θεσμών: ενός «Συμβουλίου Εμπορίου» και ενός «Συμβουλίου Επενδύσεων» ΗΠΑ–Κίνας, που θα λειτουργούν ως μόνιμοι μηχανισμοί διαχείρισης διαφορών και εξισορρόπησης του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε επίσης στη ροή κινεζικών σπανίων γαιών προς αμερικανικές εταιρείες, στρατηγικό πεδίο όπου το Πεκίνο διατηρεί σαφές πλεονέκτημα.

Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές, μεταξύ των οποίων ο εμπορικός αντιπρόσωπος Τζέιμισον Γκρίερ, προανήγγειλαν ότι θα πιέσουν την κινεζική πλευρά για νέες παραγγελίες αεροσκαφών Boeing και αμερικανικού φυσικού αερίου, ώστε να στηριχθούν καίριοι βιομηχανικοί κλάδοι των ΗΠΑ.

Ενισχυμένη κινεζική θέση λόγω καλύτερων οικονομικών δεικτών

Τον συσχετισμό δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις φαίνεται να ενίσχυσε η βελτίωση των κινεζικών μακροοικονομικών δεικτών. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,3% το πρώτο δίμηνο του 2026 σε ετήσια βάση, έναντι προσδοκιών για 5,3%. Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 2,8%, ενώ οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,8%, κόντρα στις προβλέψεις για υποχώρηση.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι, με τις ΗΠΑ να έχουν περιορισμένα περιθώρια για μεγάλες συμφωνίες λόγω της στρατιωτικής εμπλοκής στο Ιράν, το Πεκίνο εμφανίζεται σήμερα με μεγαλύτερη διαπραγματευτική αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, καμία πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να οδηγήσει τη σχέση σε ανοιχτή ρήξη, καθώς η αλληλεξάρτηση σε εμπόριο, ενέργεια και τεχνολογία παραμένει καθοριστική για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Σχόλιο SBCTV : Οι συνομιλίες στο Παρίσι δείχνουν ότι, παρά τη σκληρή ρητορική και τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, ΗΠΑ και Κίνα αναζητούν ελεγχόμενη αποκλιμάκωση στο οικονομικό πεδίο, θεσμοθετώντας μόνιμους διαύλους για να διαχειριστούν μια σχέση ανταγωνισμού αλλά και αναγκαστικής συνεργασίας, από την οποία εξαρτάται η παγκόσμια ανάπτυξη.

#ΗΠΑ #Κίνα #εμπόριο #ΟΟΣΑ #Ιράν

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.