Δένδιας: Η Ελλάδα σε ιστορικό βάθος άμυνας και διεθνούς παρουσίας

Ο Νίκος Δένδιας περιέγραψε μια Ελλάδα με πρωτοφανή ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων, σε περιβάλλον γεωπολιτικού χάους. Ανέδειξε τη σημασία συμμαχιών, τεχνολογικής υπεροχής και σταθερών στρατηγικών αξόνων.

Μια εικόνα Ελλάδας με ρόλο σαφώς διευρυμένο πέρα από τα εθνικά της σύνορα παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέμα «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το μέλλον της Ελλάδας». Σε μια στιγμή που ο ίδιος περιέγραψε ως «γεωπολιτικό χάος», υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό δεν έχει ιστορικό προηγούμενο για το νεότερο ελληνικό κράτος.

Πρωτοφανές αποτύπωμα ελληνικών δυνάμεων στο εξωτερικό

Ο Νίκος Δένδιας απαρίθμησε μια εκτεταμένη γεωγραφία ελληνικής παρουσίας: στρατιωτικές δυνάμεις σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο, κάλυψη μεγάλου τμήματος του βουλγαρικού εναέριου χώρου, αποστολές «Air Policing» σε Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο, Μοίρα Patriot στη Σαουδική Αραβία, F-16 και δύο φρεγάτες που καλύπτουν την Κυπριακή Δημοκρατία, φρεγάτα στην επιχείρηση «Ειρήνη» βόρεια της Λιβύης και φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες». Επιπλέον, η Ελλάδα συμμετέχει με πλοίο στην ειρηνευτική δύναμη στον Λίβανο. Κατά τον υπουργό, αυτό το αποτύπωμα δημιουργεί όχι μόνο κύρος και δικαιώματα, αλλά και ευρύτερες υποχρεώσεις για τη χώρα.

Γεωπολιτικό χάος και η επιστροφή της ισχύος

Ο υπουργός τοποθέτησε τις εξελίξεις σε ένα διεθνές πλαίσιο διαρκούς ρευστότητας, με δύο πολέμους (στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή), συγκρούσεις στον Λίβανο, στην Αφρική (Σαχέλ, Σουδάν, Κονγκό, Ρουάντα) και αστάθεια στη Λατινική Αμερική. Υποστήριξε ότι η αισιοδοξία της μεταψυχροπολεμικής περιόδου αποδείχθηκε «πλάνη» και ότι έχει επανέλθει η λογική «πόλεμος πάντων πατήρ», με την ισχύ να αναδεικνύεται σε κυρίαρχη παράμετρο. Σε αυτό το περιβάλλον, η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το πλέγμα σταθερών συμμαχιών αποτελούν, κατά τον ίδιο, βασικές πηγές ασφάλειας για μια μεσαίου μεγέθους χώρα όπως η Ελλάδα.

Συμμαχίες, σταθεροί άξονες και τεχνολογικό προβάδισμα

Ο Νίκος Δένδιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη σταθερών στρατηγικών αξόνων που υπερβαίνουν κυβερνήσεις και κόμματα, με εθνική συναίνεση σε κρίσιμες επιλογές. Ανέδειξε ως κομβικές τις σχέσεις με Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (με ρητή αναφορά στην αμυντική ρήτρα), τη Γαλλία και την Αίγυπτο, χαρακτηρίζοντας τη σταθερότητα υπό τον πρόεδρο Σίσι σημαντικό γεωπολιτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Παράλληλα, παρουσίασε την «Ατζέντα 2030» και την «Ασπίδα του Αχιλλέα» ως μακρόπνοη, 20ετή ολιστική αναδιάταξη της άμυνας, όπου αισθητήρες, πλατφόρμες και όπλα συνδέονται σε ενιαίο σύστημα με χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ιεράρχηση απειλών και την επιλογή μέσων αντίδρασης. Η τεχνολογία, όπως σημείωσε, είναι ο «μέγας εξομοιωτής» που επιτρέπει σε μικρές χώρες να αντισταθμίζουν αριθμητικές υστερήσεις.

Μετάβαση σε νέο δόγμα εκπαίδευσης και πολέμου

Ο υπουργός περιέγραψε μια ριζικά μεταβαλλόμενη φύση του πολέμου, με κεντρικό ρόλο στα drones και στα anti-drone συστήματα, επικαλούμενος και συζήτηση με τον πρώην αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ζαλούζνι. Επισήμανε ότι η Ελλάδα εισάγει για πρώτη φορά εξομοιωτές βολής και πτήσης drone στα κέντρα εκπαίδευσης, καθώς και εγχώρια ανεπτυγμένα anti-drone συστήματα, σηματοδοτώντας στροφή από τη λογική μαζικών σχηματισμών σε τεχνολογικά ενισχυμένες, πιο ευέλικτες δυνάμεις. Αναγνώρισε ότι η χώρα δεν έχει ακόμη πλήρως εξοικειωθεί με τα νέα συστήματα, αλλά βρίσκεται σε δυναμική πορεία προσαρμογής.

Σχόλιο SBCTV : Η παρέμβαση Δένδια αποτυπώνει μια σιωπηρή, αλλά βαθιά στρατηγική μετατόπιση: η Ελλάδα παύει να είναι απλός «καταναλωτής ασφάλειας» και επιχειρεί να λειτουργήσει ως πάροχος σταθερότητας σε πολλαπλά μέτωπα, επενδύοντας σε τεχνολογία, θεσμοθετημένες συμμαχίες και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Το ζητούμενο πλέον είναι αν το πολιτικό σύστημα και η οικονομία θα αντέξουν το κόστος και τη συνέπεια που απαιτεί μια τόσο φιλόδοξη εξωτερική και αμυντική πολιτική.

#ΝίκοςΔένδιας #ΕθνικήΆμυνα #Γεωπολιτική #Ελλάδα #Συμμαχίες

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.