Ενεργειακή θωράκιση ενόψει Πάσχα με πλήρη επάρκεια αποθεμάτων

Το ΥΠΕΝ διαβεβαιώνει ότι το ενεργειακό σύστημα παραμένει απολύτως ασφαλές ενόψει Πάσχα, παρά την ένταση στη Μέση Ανατολή. Κρίσιμος ο ρόλος της διαφοροποίησης πηγών και του συντονισμού ρυθμιστή, διαχειριστών και αγοράς.

Σε μια συγκυρία αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, με τη Μέση Ανατολή να παραμένει σε κρίση και τις διεθνείς αγορές ενέργειας σε διαρκή εγρήγορση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επιδιώκει να εκπέμψει σήμα σταθερότητας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, μετά από διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους κρίσιμους φορείς της αλυσίδας ενέργειας, δήλωσε ότι «επιβεβαιώθηκε η πλήρης επάρκεια των ενεργειακών αποθεμάτων» της χώρας.

Ολοκληρωμένος έλεγχος της εφοδιαστικής αλυσίδας

Στις συσκέψεις στο ΥΠΕΝ συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), οι διαχειριστές δικτύων και συστημάτων ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, εκπρόσωποι των ελληνικών διυλιστηρίων, καθώς και προμηθευτές φυσικού αερίου και εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το αντικείμενο ήταν διττό: αφενός η διασφάλιση της ομαλής ηλεκτροδότησης κατά την περίοδο του Πάσχα, αφετέρου η αποτίμηση των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή στον ελληνικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, διαπιστώθηκε ότι έχουν ήδη ληφθεί «όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας» τις επόμενες ημέρες. Η περίοδος των εορτών χαρακτηρίζεται από έναν ιδιότυπο συνδυασμό: αυξημένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) λόγω εποχικότητας και ηλιοφάνειας, αλλά ταυτόχρονα μειωμένη κατανάλωση εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό καθιστά κρίσιμη την ορθή διαχείριση φορτίου, ευελιξίας και εφεδρειών, ώστε να μην υπάρξουν αστάθειες στο σύστημα.

Στρατηγικά αποθέματα και διεθνείς υποχρεώσεις

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του κ. Παπασταύρου στη σταδιακή αποδέσμευση 2 εκατ. βαρελιών πετρελαιοειδών από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στις υποχρεώσεις της Ελλάδας ως μέλους του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συντονισμένης διεθνούς προσπάθειας για τη σταθεροποίηση των αγορών. Ο υπουργός επισήμανε ότι η αποδέσμευση αυτή «υπερκαλύπτει τις υποχρεώσεις μας», υπονοώντας πως υπάρχει επαρκές περιθώριο ασφαλείας στα εθνικά αποθέματα.

Παράλληλα, αναδείχθηκε ως κρίσιμος παράγοντας ο έγκαιρος σχεδιασμός και η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας. Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει επιταχύνει τη στροφή σε ΑΠΕ, έχει ενισχύσει τις υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου και επιδιώκει μεγαλύτερη διασύνδεση με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Αυτές οι κινήσεις περιορίζουν την έκθεση της χώρας σε μονοσήμαντες ή γεωπολιτικά επισφαλείς πηγές τροφοδοσίας.

Ενεργειακή ασφάλεια ως εθνική προτεραιότητα

Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι «η ενεργειακή ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια και αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της κυβέρνησης», δίνοντας πολιτικό βάθος σε μια κατά τα φαινόμενα τεχνική συζήτηση. Η συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων και η «πλήρης ετοιμότητα και εγρήγορση» που επικαλέστηκε ο υπουργός, στοχεύουν τόσο στην ομαλή λειτουργία της αγοράς όσο και στην προστασία των καταναλωτών από ενδεχόμενες αναταράξεις ή φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή παρέμβαση του ΥΠΕΝ λειτουργεί περισσότερο ως μήνυμα καθησυχασμού προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και ως ένδειξη προς τις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει αξιόπιστος κρίκος στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αρχιτεκτονική, ακόμη και υπό συνθήκες διεθνούς έντασης.

Σχόλιο SBCTV : Η κυβέρνηση αξιοποιεί την τρέχουσα κρίση για να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την εικόνα «ασφαλούς ενεργειακού λιμανιού», όμως η πραγματική δοκιμασία θα έρθει αν η ένταση στη Μέση Ανατολή παραταθεί και μεταφραστεί σε παρατεταμένες αναταράξεις τιμών και ροών. Τότε θα φανεί αν ο σχεδιασμός, η διαφοροποίηση πηγών και οι υποδομές επαρκούν για να προστατεύσουν και την ασφάλεια εφοδιασμού και το κόστος για τον τελικό καταναλωτή.

#ενέργεια #αποθέματα #Παπασταύρου #ΥΠΕΝ #ασφάλεια

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.