Η Μόσχα συνεχίζει τις επιθέσεις με drones σε ουκρανικές πόλεις, παρότι πλησιάζει η 36ωρη πασχαλινή παύση πυρός. Το Κίεβο δηλώνει ότι θα τηρήσει την εκεχειρία μόνο εφόσον σταματήσουν πλήρως οι ρωσικές επιθέσεις.
Η πολεμική ένταση στην Ουκρανία κλιμακώνεται ακόμη και λίγες ώρες πριν από την έναρξη της προαναγγελθείσας πασχαλινής παύσης πυρός. Ρωσικές επιθέσεις με drones τη νύχτα προκάλεσαν τον θάνατο τριών αμάχων και τον τραυματισμό δεκάδων σε Οδησσό, Πολτάβα και Σούμι, υπογραμμίζοντας το χάσμα ανάμεσα στη ρητορική της «ανθρωπιστικής χειρονομίας» της Μόσχας και την πραγματικότητα στο πεδίο.
Επιθέσεις σε τρεις πόλεις ενόψει 36ωρης παύσης πυρός
Στην Οδησσό, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι ρωσικά drones έπληξαν κατοικημένες περιοχές και παιδικό σταθμό στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα δύο νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Στην κεντρική πόλη Πολτάβα, μια ακόμη «εχθρική επίθεση με drone» έπληξε κατάστημα και καφέ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας έναν ακόμη.
Στη βορειοανατολική πόλη Σούμι, χτυπήθηκαν πολλές κατοικημένες συνοικίες, με 14 τραυματίες, ανάμεσά τους ένας 14χρονος και ένας 87χρονος. Οι εικόνες από την περιοχή δείχνουν κατοίκους να στέκονται μπροστά σε σπασμένα παράθυρα και κατεστραμμένα διαμερίσματα, ενδεικτικές του συνεχούς κόστους για τον άμαχο πληθυσμό, ενώ ο πόλεμος εισέρχεται στο πέμπτο έτος του.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 99 ουκρανικά drones στη διάρκεια της νύχτας. Συντρίμμια από αυτά φέρονται να έπεσαν σε δεξαμενές πετρελαίου στην πόλη Κριμσκ, εντός ρωσικού εδάφους, προκαλώντας πυρκαγιά, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για ζημιές.
Η «ανθρωπιστική χειρονομία» της Μόσχας και η δυσπιστία του Κιέβου
Η Ρωσία έχει ανακοινώσει 36ωρη παύση των επιθέσεων, από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου (16:00 ώρα Μόσχας) έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής του Ορθόδοξου Πάσχα, παρουσιάζοντάς την ως «ανθρωπιστική χειρονομία». Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει ότι το Κίεβο θα «παγώσει» τις επιχειρήσεις του μόνο εάν η Ρωσία σταματήσει πραγματικά τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.
Η κίνηση αυτή θυμίζει την περσινή, παρόμοια πρωτοβουλία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πασχαλινή εκεχειρία, η οποία όμως στιγματίστηκε από πολυάριθμες παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές. Η φετινή παύση πυρός αντιμετωπίζεται με ακόμη μεγαλύτερη καχυποψία στο Κίεβο, καθώς η Μόσχα επιχειρεί επικοινωνιακά να εμφανιστεί ως δύναμη που μεριμνά για τον άμαχο πληθυσμό, ενώ συνεχίζει τις μαζικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις.
Παράλληλα, η διεθνής διπλωματική πίεση για τερματισμό της σύρραξης έχει εξασθενήσει αισθητά. Οι μέχρι πρότινος προσπάθειες των ΗΠΑ να διαμεσολαβήσουν φαίνεται να έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο, καθώς η προσοχή της Ουάσιγκτον στρέφεται στη σύγκρουση με το Ιράν και στις επιπτώσεις της για τη Μέση Ανατολή. Αυτό αφήνει την Ουκρανία αντιμέτωπη με έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς, με περιορισμένα περιθώρια για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο άμεσο μέλλον.
Τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο έχουν προειδοποιήσει ότι θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε επίθεση κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, γεγονός που υπονομεύει εκ των προτέρων την αξιοπιστία του πασχαλινού μορατόριουμ. Σε αυτό το περιβάλλον, η 36ωρη παύση πυρός μοιάζει περισσότερο με συμβολική κίνηση παρά με πραγματική ευκαιρία για αποκλιμάκωση.
Σχόλιο
: Η προαναγγελθείσα πασχαλινή εκεχειρία λειτουργεί κυρίως ως εργαλείο προπαγάνδας, με τη Μόσχα να επιδιώκει εικόνα «ανθρωπιστή» ενώ συνεχίζει να πλήττει αμάχους. Η εξασθένηση της δυτικής διπλωματικής πίεσης και η μετατόπιση της αμερικανικής προσοχής σε άλλα μέτωπα ενισχύουν τον κίνδυνο παγίωσης ενός μακρόχρονου πολέμου φθοράς, στον οποίο κάθε βραχύβια παύση πυρός δεν αποτελεί παρά ανάσα τακτικής ανασύνταξης και όχι βήμα προς μια βιώσιμη ειρήνη.






