Ήπια διόρθωση καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με στοχευμένο profit taking κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Ξεχωρίζει η συνεχιζόμενη δυναμική της ΔΕΗ και επιλεγμένων mid caps.
Σε φάση ελεγχόμενης διόρθωσης κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 2.270 μονάδες. Η κίνηση χαρακτηρίζεται από περιορισμένο profit taking, κυρίως σε τίτλους που έχουν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.
Πιέσεις στις τράπεζες αλλά με ελεγχόμενη εικόνα
Ο τραπεζικός δείκτης (ΔΤΡ) κινείται περίπου 20 μονάδες χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά, με απώλειες γύρω στο 1,68%, μεγαλύτερες από τον EuroStoxx Banks που υποχωρεί κατά 1,25%. Η διόρθωση ωστόσο παραμένει ελεγχόμενη, καθώς η ροή εντολών χαρακτηρίζεται μέτρια και σε επίπεδα τιμών όπου ενεργοποιούνται εκ νέου αγορές.
Σημαντικός τζίρος καταγράφεται στις μετοχές της Πειραιώς και της Εθνικής, με τη συμμετοχή ξένων funds στο μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών τραπεζών να λειτουργεί ως καταλύτης τόσο στην άνοδο όσο και στη διόρθωση. Ακολουθούν σε συναλλακτική δραστηριότητα οι Eurobank και Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας ότι ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο βασικός μοχλός διακύμανσης της αγοράς.
ΔΕΗ, ενέργεια και mid caps δίνουν αντιστάθμισμα
Αντίρροπες δυνάμεις στην πτωτική κίνηση του δείκτη προσφέρει η μετοχή της ΔΕΗ, όπου οι αγοραστές κινούνται για «8 στα 8» ανοδικές συνεδριάσεις. Οι εντολές τοποθετούνται στην περιοχή των 19,66-20,26 ευρώ, με γρήγορη ροή συναλλαγών και αυξημένο ενδιαφέρον, ένδειξη ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να «ποντάρουν» στο story της εταιρείας.
Στον κλάδο της ενέργειας καταγράφεται διαφοροποίηση μεταξύ των διυλιστηρίων, με τη Motor Oil να συγκεντρώνει σήμερα περισσότερες συναλλαγές σε εύρος 35,40-36,18 ευρώ, ενώ η HelleniQ Energy κινείται στα 9,80-9,95 ευρώ. Θετική εικόνα παρουσιάζουν επίσης τίτλοι όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΔΑΑ, Metlen και Viohalco, ενώ στα mid caps ξεχωρίζει η Ideal Holdings με άνοδο άνω του 4%, ενισχυμένη από την επιστροφή κεφαλαίου και τη συνολική απόδοση άνω του 10% σε συνδυασμό με το πρόσφατο μέρισμα.
Επιλεγμένες μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως Elinoil, Austrian Card, Fais και ONYX παρουσιάζουν αξιοσημείωτη κινητικότητα, αποτυπώνοντας την τάση των επενδυτών να αναζητούν ευκαιρίες πέρα από το στενό πυρήνα των blue chips. Η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στις 36 προς 63, με την αξία συναλλαγών περίπου στα 42 εκατ. ευρώ στην πρώτη ώρα, εκ των οποίων σημαντικό μέρος προέρχεται από προσυμφωνημένες πράξεις.
Σχόλιο
: Η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαιώνει ότι η αγορά περνά σε φάση «υγιούς» διόρθωσης μετά από εντυπωσιακό ράλι, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν κέρδη στις τράπεζες χωρίς να διαρρηγνύεται η συνολική ανοδική τάση. Η έντονη επιλεκτικότητα σε ενέργεια και mid caps δείχνει ώριμη συμπεριφορά κεφαλαίων, που ανακυκλώνονται αντί να αποχωρούν. Κρίσιμο στοίχημα είναι αν η διόρθωση θα παραμείνει ρηχή και βραχύβια, επιτρέποντας στον Γενικό Δείκτη να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 2.200 μονάδες και να «χτίσει» νέα βάση για την επόμενη ανοδική κίνηση.






