Χρηματιστήριο Αθηνών υπό πίεση με επίκεντρο τράπεζες και MSCI

Ισχυρή διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αιχμή τις τράπεζες, ενόψει αναθεώρησης MSCI και αποτελεσμάτων ΔΕΗ. Διαφοροποίηση σε επιλεγμένα blue chips.

Με σαφώς αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το αρνητικό διεθνές κλίμα, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και το αδιέξοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν επιβάρυναν την επενδυτική ψυχολογία. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ η αγορά παρακολουθεί στενά την επικείμενη αναθεώρηση των δεικτών MSCI και τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ.

Ισχυρή διόρθωση στους δείκτες με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,26% στις 2.266,42 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 2.258,78 και 2.280,89 μονάδων. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 280 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας αυξημένη δραστηριότητα σε συνθήκες πτώσης. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,36% στις 5.751,37 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,56% και τις 2.931,46 μονάδες.

Καταλύτης της διόρθωσης ήταν ο τραπεζικός κλάδος, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει πτώση 2,65% στις 2.582,77 μονάδες. Η Alpha Bank έκλεισε στο -2,72%, η Eurobank κατέγραψε απώλειες 4,1%, η Εθνική Τράπεζα 2,33%, η Τράπεζα Πειραιώς 1,77% και η CrediaBank 5,09%. Πιέσεις δέχθηκαν και άλλα βαριά χαρτιά: Jumbo -3,26%, Allwyn -2,43%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,02%, Bally’s Intralot -2,14%, ενώ η ΔΕΗ υποχώρησε 0,8% ενόψει ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

MSCI, εταιρικά αποτελέσματα και μικρές «οάσεις» αντοχής

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στην αναθεώρηση των δεικτών MSCI, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώνονται μετά το κλείσιμο. Στον δείκτη MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνονται σήμερα οκτώ μετοχές: Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Allwyn και Jumbo, με τις όποιες αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 29ης Μαΐου. Η πιθανότητα ανακατατάξεων δημιουργεί αυξημένες κινήσεις από παθητικά και ενεργητικά χαρτοφυλάκια.

Παρά το γενικευμένο αρνητικό τόνο, υπήρξαν και θετικές ειδησεογραφικές εστίες. Η Optima Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 47,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 22% σε ετήσια βάση, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 25%, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό προφίλ κερδοφορίας της. Η Τράπεζα Κύπρου εμφάνισε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 121 εκατ. ευρώ και RoTE 18%, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις και διατηρώντας δείκτη CET1 στο 20,7%.

Στην αγορά ακινήτων, η Premia κατέγραψε αύξηση εσόδων 35,4% στο πρώτο τρίμηνο, με προσαρμοσμένα EBITDA 7,3 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με σημαντικό discount περίπου 38% έναντι της καθαρής αξίας ενεργητικού. Ιδιαίτερη σημασία για την κεφαλαιακή ενίσχυση είχε και η ανακοίνωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών: το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος συγκέντρωσε συμμετοχή 87,64% του επιλέξιμου μετοχικού κεφαλαίου, οδηγώντας σε αύξηση κεφαλαίου 83,25 εκατ. ευρώ και έκδοση 8,65 εκατ. νέων μετοχών, εξέλιξη που ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης από τους μετόχους.

Στο διεθνές περιβάλλον, η επιφυλακτικότητα κυριαρχεί, καθώς η απουσία προόδου στις συζητήσεις Τεχεράνης – Ουάσινγκτον για εκεχειρία διατηρεί υψηλό το γεωπολιτικό ρίσκο, επηρεάζοντας γενικότερα τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις αγορές.

Σχόλιο SBCTV : Η σημερινή συνεδρίαση ανέδειξε πόσο ευάλωτη παραμένει η ελληνική αγορά σε εξωτερικά σοκ και ροές παθητικών κεφαλαίων. Οι τράπεζες, μετά από ένα ισχυρό ανοδικό σερί, αποτελούν φυσικό στόχο κατοχύρωσης κερδών, ενώ η αναθεώρηση του MSCI λειτουργεί ως πρόσθετος καταλύτης μεταβλητότητας. Ωστόσο, τα ισχυρά αποτελέσματα Optima, Τράπεζας Κύπρου και η επιτυχία του προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος στον ΔΑΑ δείχνουν ότι το θεμελιώδες story κερδοφορίας και κεφαλαιακής ενίσχυσης παραμένει ζωντανό, προσφέροντας στηρίγματα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

#Χρηματιστήριο #Τράπεζες #MSCI #ΔΕΗ #OptimaBank #ΤράπεζαΚύπρου #Premia #ΔΑΑ

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.