Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ ως κλειδί για φθηνότερο ρεύμα

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ στοχεύει στην επιτάχυνση κρίσιμων διασυνδέσεων και στην αποκλιμάκωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Κεντρικός πυλώνας, η αποθήκευση και η νέα διασύνδεση με την Κύπρο.

Η στρατηγική σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για τη μείωση του κόστους ρεύματος και τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη, στο ετήσιο συνέδριο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπό συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας», που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο επικεφαλής του Διαχειριστή υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) θα επιτρέψει την ταχύτερη υλοποίηση του δεκαετούς επενδυτικού προγράμματος και θα μεταφραστεί σε απτό όφελος για τον τελικό καταναλωτή μέσω χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΑΜΚ, το 10ετές πλάνο και η μείωση του κόστους

Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, η διαδικασία της ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ ξεκίνησε επισήμως στις 14 Μαΐου και εκτιμάται ότι «μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε το 1 δισ. ευρώ που χρειαζόμαστε για να επενδύσουμε στο 10ετές πλάνο που έχει εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας». Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν σε έργα διασυνδέσεων εντός Ελλάδας αλλά και στη διασύνδεση με την Ιταλία.

Όπως τόνισε, η ολοκλήρωση αυτών των έργων «θα σημάνουν τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας την οποία θα τη δει ο τελικός καταναλωτής». Η συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης στην ΑΜΚ χαρακτηρίστηκε ως «ευρωπαϊκή ψήφος εμπιστοσύνης», ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για ιδιαίτερα θετική στάση της ελληνικής πολιτείας, που συνεχίζει να επενδύει στον Διαχειριστή.

Τα οφέλη των διασυνδέσεων και το έλλειμμα αποθήκευσης

Ο κ. Μανουσάκης ανέδειξε ως εμβληματικό παράδειγμα την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, επισημαίνοντας ότι το καθαρό όφελος για τους καταναλωτές ανέρχεται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ ετησίως. Με τις διασυνδέσεις, τα νησιά παύουν να εξαρτώνται από ακριβές πετρελαϊκές μονάδες, μειώνοντας το συνολικό κόστος του συστήματος και κατ’ επέκταση τους λογαριασμούς.

Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα για την υστέρηση της χώρας στην αποθήκευση ενέργειας. «Απαιτείται να αναπτυχθεί με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε, σημειώνοντας ότι σήμερα η εξισορρόπηση του συστήματος γίνεται «μέσω περικοπών και μέσω εξαγωγών». Η φθηνή ελληνική ενέργεια, όπως είπε, συνεχίζει να αποθηκεύεται σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, στερώντας από την εγχώρια αγορά το πλεονέκτημα των χαμηλότερων τιμών.

Η αποθήκευση, υπογράμμισε, δεν αφορά μόνο την τελική τιμή για τον καταναλωτή αλλά και τη σταθεροποίηση του συστήματος, όπου «είμαστε πολύ πίσω». Η έλλειψη επαρκών υποδομών περιορίζει τη δυνατότητα μετακύλισης του οφέλους της φθηνότερης ενέργειας στη λαϊκή κατανάλωση.

Η διασύνδεση με την Κύπρο και ο ευρωπαϊκός εξηλεκτρισμός

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ στο έργο διασύνδεσης με την Κύπρο. Όπως ανέφερε, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου έχουν δώσει το «πράσινο φως» για την υποβολή επίσημου αιτήματος χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Είναι θέμα ημερών να καταθέσουμε το αίτημα», σημείωσε, εκτιμώντας ότι σε περίπτωση έγκρισης η ΕΤΕπ θα κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ, σε ένα πλέον ευνοϊκότερο περιβάλλον για το συγκεκριμένο έργο.

Σε ευρύτερο επίπεδο, ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι «η σημερινή κρίση αφορά τα ορυκτά καύσιμα και όχι την οικονομία εξηλεκτρισμού», επισημαίνοντας πως η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα τροφοδοτεί γεωπολιτικές εντάσεις. Κατά την εκτίμησή του, «η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί στον εξηλεκτρισμό», με προϋπόθεση μια ισχυρότερη βιομηχανική πολιτική και ταχύτερη επαναβιομηχάνιση.

Σχόλιο SBCTV : Η τοποθέτηση Μανουσάκη δείχνει ότι η ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ δεν είναι μια τυπική κεφαλαιακή κίνηση, αλλά ο χρηματοδοτικός βραχίονας μιας βαθιάς αναδιάρθρωσης της ενεργειακής αρχιτεκτονικής της χώρας. Οι διασυνδέσεις, σε συνδυασμό με την αποθήκευση, μετατρέπονται από τεχνικό έργο υποδομής σε εργαλείο κοινωνικής πολιτικής, καθώς καθορίζουν αν και πόσο γρήγορα η πτώση του κόστους χονδρικής θα περάσει στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι αν θα προλάβει να αποκτήσει δικό της «ψηφιακό και ενεργειακό backbone» προτού παγιωθεί η εξάρτηση από γειτονικές αγορές αποθήκευσης και διασύνδεσης.

#ΑΔΜΗΕ #Ενέργεια #Διασυνδέσεις #ΑΜΚ #ΚόστοςΡεύματος #Αποθήκευση

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.