Ινδική FirstClub διπλασιάζει αποτίμηση επενδύοντας στην ποιοτική online παντοπωλεία

Η ινδική startup FirstClub διπλασίασε την αποτίμησή της σε 255 εκατ. δολάρια, ποντάροντας στην ποιότητα αντί για ταχύτητα. Η εταιρεία επενδύει σε επιμελημένη γκάμα προϊόντων και premium καταναλωτές.

Σε μια αγορά quick commerce που κυριαρχείται από την εμμονή στην ταχύτητα παράδοσης, η ινδική FirstClub επιλέγει να διαφοροποιηθεί επενδύοντας στην ποιότητα και την επιμέλεια της γκάμας. Η στρατηγική αυτή έπεισε τους επενδυτές, οδηγώντας σε διπλασιασμό της αποτίμησης της εταιρείας μέσα σε μόλις εννέα μήνες.

Νέος γύρος χρηματοδότησης και αποτίμηση

Η FirstClub, με έδρα το Μπανγκαλόρ, άντλησε 55 εκατ. δολάρια σε γύρο Series B, με επικεφαλής τα επενδυτικά σχήματα Peak XV Partners και Sofina. Η νέα χρηματοδότηση αποτιμά την εταιρεία στα 255 εκατ. δολάρια, από 120 εκατ. δολάρια στον προηγούμενο γύρο τον Σεπτέμβριο του 2025. Στον γύρο συμμετείχαν και οι υφιστάμενοι μέτοχοι Accel, RTP Global και Paramark Ventures, ανεβάζοντας τα συνολικά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει η startup στα 86 εκατ. δολάρια.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η αγορά quick commerce τροφίμων στην Ινδία εκτοξεύεται, από περίπου 6,2 δισ. δολάρια στο οικονομικό έτος 2025 σε εκτιμώμενα 11–12 δισ. δολάρια το 2026. Ωστόσο, αντί να μπει στη μάχη των ολοένα και ταχύτερων παραδόσεων, η FirstClub επιχειρεί να κατακτήσει ένα πιο απαιτητικό, εύπορο κοινό.

Επιμελημένη γκάμα και premium καταναλωτές

Ιδρυμένη το 2024 από τον πρώην στέλεχος της Flipkart, Ayyappan R, η FirstClub λειτουργεί ως επιμελημένο online παντοπωλείο με περίπου 4.000 κωδικούς – περίπου το ένα τρίτο της γκάμας πολλών ανταγωνιστών της. Η εταιρεία πραγματοποιεί ελέγχους ποιότητας σε φρέσκα προϊόντα, εργαστηριακούς ελέγχους σε βασικά τρόφιμα και συνεργάζεται με μάρκες για την ανάπτυξη αποκλειστικών προϊόντων, θέλοντας να τοποθετηθεί ως «έμπιστος προορισμός τροφίμων» και όχι απλώς ως γρήγορη υπηρεσία διανομής.

Πάνω από το 60% της πελατειακής βάσης αποτελείται από νοικοκυριά με γυναίκα επικεφαλής, ενώ στις πωλήσεις κυριαρχούν premium προϊόντα όπως αβοκάντο, λωτοί (persimmons) και μήλα Modi, αντί για τα κλασικά κρεμμύδια, ντομάτες και πατάτες. Μέσα σε έναν χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της στο Μπανγκαλόρ, η FirstClub έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. παραγγελίες και εξυπηρετεί 170.000 νοικοκυριά.

Ρυθμοί ανάπτυξης και επόμενα βήματα

Η εταιρεία λειτουργεί με ετήσιο ρυθμό μικτής αξίας εμπορευμάτων (GMV) περίπου 50 εκατ. δολαρίων. Οι πελάτες πραγματοποιούν κατά μέσο όρο πάνω από τέσσερις παραγγελίες τον μήνα, με μέση αξία περίπου 1.200 ρουπίες (περί τα 13 δολάρια) ανά παραγγελία. Η FirstClub διατηρεί 21 καταστήματα στο Μπανγκαλόρ και έχει ήδη επεκταθεί στην Χαϊντεραμπάντ με τρία σημεία, σχεδιάζοντας περαιτέρω γεωγραφική ανάπτυξη.

Παράλληλα, η εταιρεία σκοπεύει να διευρύνει την προσφορά της σε κατηγορίες όπως είδη σπιτιού και κουζίνας, δώρα και λοιπά είδη οικιακής χρήσης. Η ομάδα αριθμεί περίπου 220 άτομα άμεσα απασχολούμενα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Peak XV, στην Ινδία αναδύεται μια ολοένα μεγαλύτερη ομάδα ευκατάστατων, υγιεινοκεντρικών καταναλωτών που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για υψηλότερη ποιότητα, δημιουργώντας χώρο για εξειδικευμένες πλατφόρμες τροφίμων δίπλα στους μαζικούς παίκτες του quick commerce. Η τάση παρομοιάζεται με την άνοδο των premium αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε ανεπτυγμένες αγορές, σηματοδοτώντας μια μετάβαση από το μοντέλο «ένα μέγεθος για όλους» σε πιο κατακερματισμένο λιανεμπόριο.

Σχόλιο SBCTV : Η FirstClub λειτουργεί ως case study για το πώς οι αγορές ταχείας παράδοσης ωριμάζουν: από το «όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα» μετατοπίζονται σε διαφοροποίηση μέσω ποιότητας, επιμέλειας και στόχευσης σε εύπορα, απαιτητικά νοικοκυριά. Για την Ελλάδα, όπου το online grocery βρίσκεται ακόμη σε μεταβατικό στάδιο, το ινδικό παράδειγμα δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο για niche παίκτες που θα επενδύσουν σε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, αντί για πόλεμο ταχύτητας και εκπτώσεων.

#FirstClub #Ινδία #Startups #QuickCommerce #ΗλεκτρονικόΕμπόριο

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.