Η συμφωνία εμπορίου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ινδίας, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται «πολύ κοντά» στην ολοκλήρωση μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ναρέντρα Μόντι. Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για «πολύ καλές» συνομιλίες, επιβεβαιώνοντας ότι σχεδιάζει νέα επίσκεψη στην Ινδία.
Η συμφωνία εμπορίου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία αναδεικνύεται σε κεντρική προτεραιότητα της Ουάσινγκτον, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι οι δύο πλευρές είναι «πολύ κοντά» σε κατάληξη. Η δήλωση ήρθε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ καλή».
Πόσο κοντά βρίσκεται η συμφωνία εμπορίου ΗΠΑ – Ινδίας;
Ο Τραμπ περιέγραψε ένα πλαίσιο εντατικών επαφών, σημειώνοντας ότι «πολλά πράγματα συμβαίνουν μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ινδίας» σε επίπεδο εμπορικών ρυθμίσεων. Τόνισε ότι βρίσκονται «εκεί για αρκετό καιρό», αφήνοντας να εννοηθεί πως οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει, αλλά απαιτούν ακόμη πολιτικές αποφάσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Μόντι, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύ σκληρό διαπραγματευτή, έναν από τους σκληρότερους», αναγνωρίζοντας τη σταθερή στάση της Ινδίας στην προάσπιση των δικών της όρων. Η προσωπική του φράση ότι ο Μόντι είναι «φίλος του εδώ και πολύ καιρό» υποδηλώνει προσπάθεια αξιοποίησης της ηγετικής σχέσης για να κλείσει η συμφωνία.
Πώς εντάσσεται η κίνηση στο ασιατικό στρατηγικό πλαίσιο;
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι σχεδιάζει ταξίδι στην Ινδία «κάποια στιγμή στο μέλλον», υπενθυμίζοντας ότι στην προηγούμενη επίσκεψή του είχε «περάσει πολύ ωραία». Μια τέτοια επίσκεψη, εφόσον συμπέσει με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, μπορεί να λειτουργήσει ως πολιτικό επιστέγασμα της διμερούς προσέγγισης.
Παράλληλα, ο Τραμπ υπογράμμισε ότι η Ινδία θα διαδραματίσει «μεγάλο ρόλο» στην Ασία όσο ο Μόντι παραμένει στην εξουσία, δείχνοντας πως η Ουάσινγκτον βλέπει το Νέο Δελχί ως βασικό πυλώνα στην περιφερειακή ισορροπία. Η σύνδεση εμπορίου και γεωπολιτικής είναι εμφανής, καθώς η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών συνοδεύεται από αναγνώριση της Ινδίας ως στρατηγικού εταίρου.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Για την Ελλάδα, η εμβάθυνση των εμπορικών και πολιτικών σχέσεων ΗΠΑ – Ινδίας ενισχύει την τάση ανάδειξης της Ινδίας σε καθοριστικό παράγοντα στην Ασία, με αντανάκλαση και στις ευρωϊνδικές σχέσεις. Η Αθήνα, ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακολουθεί στενά τέτοιες εξελίξεις, καθώς επηρεάζουν το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο διαμορφώνονται οι διατλαντικές και ασιατικές ισορροπίες.
Σχόλιο
: Η προσέγγιση Ουάσινγκτον – Νέου Δελχί υπενθυμίζει ότι οι μεγάλες εμπορικές συμφωνίες λειτουργούν και ως εργαλεία γεωπολιτικής επιρροής. Για την Ελλάδα, η πρόκληση είναι να αξιοποιήσει την ιδιότητά της ως ευρωπαϊκού και ναυτιλιακού κόμβου, ώστε να τοποθετηθεί εγκαίρως σε μια αρχιτεκτονική όπου η Ινδία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα για τη Δύση.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ μετά τον πόλεμο με το Ιράν: από την ηγεμονία στην αναδίπλωση
ΗΠΑ: Τραμπ απειλεί με επανέναρξη βομβαρδισμών κατά του Ιράν
#ΝτόναλντΤραμπ #ΝαρέντραΜόντι #ΗνωμένεςΠολιτείες #Ινδία #διμερέςεμπόριο






