Η σύνοδος BRICS ενέργειας φέρνει στην Ινδία τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου Μοχσέν Πακνετζάντ για κρίσιμες συνομιλίες στον τομέα της ενέργειας. Στο περιθώριο της συνάντησης θα έχει διμερείς επαφές με τον Ινδό υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Χαρντίπ Σινγκ Πούρι.
Η σύνοδος BRICS ενέργειας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μοχσέν Πακνετζάντ μεταβαίνει στην Ινδία για την 11η υπουργική συνάντηση στην Γκουρουγκράμ της Χαριάνα. Στο επίκεντρο βρίσκονται η διεύρυνση της ενεργειακής ανάπτυξης και η αναζήτηση νέων πεδίων συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών.
Ποιες προτεραιότητες θέτει η σύνοδος BRICS ενέργειας;
Σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο, οι υπουργοί Ενέργειας θα εξετάσουν τις πρωτοβουλίες των BRICS για ενίσχυση της συνεργασίας στην παραγωγή, μεταφορά και ασφάλεια εφοδιασμού. Η ατζέντα περιλαμβάνει ανασκόπηση των υφιστάμενων σχεδίων και αναζήτηση νέων μορφών συμπληρωματικότητας ανάμεσα στις ενεργειακές αγορές των μελών.
Η συμμετοχή του Ιράν εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια αξιοποίησης του σχήματος για να ενισχυθεί ο ρόλος του στην περιφερειακή αγορά υδρογονανθράκων. Παράλληλα, η Ινδία επιδιώκει σταθερές και διαφοροποιημένες πηγές προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων στις διεθνείς ροές ενέργειας.
Τι σημαίνουν οι διμερείς επαφές Ιράν–Ινδίας στην ενέργεια;
Ο Πακνετζάντ θα έχει χωριστές συνομιλίες με τον Ινδό υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Χαρντίπ Σινγκ Πούρι, με επίκεντρο τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας. Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ευκαιρίες σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, διύλιση και πετροχημική βιομηχανία, με στόχο πιο σταθερές και προβλέψιμες ροές.
Για την Τεχεράνη, οι συνομιλίες αυτές προσφέρουν θεσμικό πλαίσιο για να διατηρήσει και να ενισχύσει δεσμούς με μία από τις μεγαλύτερες αγορές ενέργειας παγκοσμίως. Για το Νέο Δελχί, η εμβάθυνση των σχέσεων με το Ιράν στο πλαίσιο των BRICS λειτουργεί ως επιπλέον εργαλείο στρατηγικής αυτονομίας στις ενεργειακές του επιλογές.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ιράν–Ινδίας στο πλαίσιο των BRICS διαμορφώνει ένα παράλληλο κέντρο βάρους στην Ασία, με πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις ροές πετρελαίου προς την Ευρώπη. Για την Ελλάδα, που λειτουργεί ως ναυτιλιακή και ενεργειακή πύλη της ΕΕ, η εξέλιξη αυτή απαιτεί στενή παρακολούθηση των ισορροπιών μεταξύ παραδοσιακών προμηθευτών και νέων ασιατικών αξόνων.
Σχόλιο
: Η συγκρότηση ισχυρότερου μπλοκ παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας γύρω από τους BRICS υποχρεώνει την Αθήνα να επαναξιολογήσει τη διπλωματία της στον τομέα της ενέργειας, ιδίως ως προς τη ναυτιλία και τους ενεργειακούς διαδρόμους της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να παραμείνει κρίσιμος κόμβος σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Διαβάστε επίσης:
Κατάρ: Πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι η αποκατάσταση Χορμούζ θα καθυστερήσει
ΗΠΑ: Ο Τιούν καλεί σε ψήφο Κογκρέσου για συμφωνία με Ιράν






