Οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν σε νέα φάση μετά την αναβάθμιση του λειτουργικού τους περιβάλλοντος, με το ρίσκο χώρας να υποχωρεί και την κερδοφορία να σταθεροποιείται. Η εικόνα που διαμορφώνεται σηματοδοτεί στροφή από τη διαχείριση της κρίσης στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, αλλά με βαρίδια που παραμένουν εκτός ισολογισμών.
Οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν σε νέα φάση μετά την αναβάθμιση του λειτουργικού τους περιβάλλοντος, με το ρίσκο χώρας να υποχωρεί και την κερδοφορία να σταθεροποιείται. Η κίνηση λειτουργεί ως «ομπρέλα» για τις πρόσφατες αξιολογήσεις των συστημικών ομίλων και επιβεβαιώνει ότι ο κλάδος έχει αφήσει πίσω του το πιο οξύ στάδιο της κρίσης.
Ελληνικές τράπεζες: Τι αλλάζει με τη νέα αξιολόγηση;
Η αναβάθμιση του Operating Environment της Ελλάδας για τον τραπεζικό κλάδο σε «bbb», με σταθερό outlook, αποτυπώνει τρεις βασικές μεταβολές: ανθεκτικότερη οικονομία, αυξημένη ζήτηση για νέα δάνεια και σαφώς ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης. Στηρίζονται έτσι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε «BBB» με σταθερές προοπτικές, αλλά και το θετικό outlook για την Τράπεζα Πειραιώς.
Η νέα εικόνα μεταφράζεται σε προοπτική πιο διατηρήσιμης κερδοφορίας, με τις τράπεζες να καλούνται να περάσουν από τη φάση της εξυγίανσης στη φάση της ενεργητικής χρηματοδότησης της οικονομίας. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ισχυρή πιστωτική επέκταση, με την αύξηση των δανείων σε υψηλά μονοψήφια ποσοστά την περίοδο 2026-2027, μετά την άνοδο περίπου 10% που καταγράφηκε το 2025.
Μακροοικονομία, δανεισμός και νέα κερδοφορία
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο, και αυτό περνά πλέον καθαρά στα τραπεζικά μεγέθη. Η βελτιωμένη δημοσιονομική εικόνα και η ανθεκτικότητα της ανάπτυξης μεταφράζονται σε καλύτερη ποιότητα ενεργητικού και περισσότερες ευκαιρίες για χρηματοδότηση.
Ο βασικός μοχλός της πιστωτικής επέκτασης είναι οι επιχειρήσεις: εταιρικοί ισολογισμοί με συγκρατημένη μόχλευση και καλή συμπεριφορά επιτρέπουν αύξηση χορηγήσεων χωρίς υπερβολική χαλάρωση κριτηρίων. Ενέργεια, ναυτιλία, μεταποίηση, υπηρεσίες και τουρισμός παραμένουν κεντρικοί κλάδοι, ενώ τα έργα του NextGenerationEU σε υποδομές, πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη ζήτηση για δάνεια.
Λιανική πίστη, προμήθειες και αγορές κεφαλαίου
Στη λιανική τραπεζική, η στεγαστική πίστη έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς για πρώτη φορά από το 2008, με τα κριτήρια να παραμένουν γενικά αυστηρά. Τα μακροπροληπτικά μέτρα της Τράπεζας της Ελλάδος από 1/1/2025, με όρια σε λόγο δανείου προς αξία ακινήτου και σε λόγο εξυπηρέτησης χρέους προς εισόδημα, στοχεύουν στον περιορισμό υπερβολικού κινδύνου για τα νοικοκυριά, ενώ οι κίνδυνοι στη στεγαστική πίστη θεωρούνται ελεγχόμενοι ακόμη και με ορισμένα πιο χαλαρά κρατικά προγράμματα.
Παράλληλα, αλλάζει το μείγμα εσόδων: οι τράπεζες ενισχύουν προμήθειες από διαχείριση κεφαλαίων, ασφαλιστικές εργασίες και επενδυτικά προϊόντα, αξιοποιώντας εξαγορές, συνεργασίες και μετατόπιση καταθέσεων σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος ή πιο σύνθετες λύσεις. Αυτό μειώνει την εξάρτηση από τα καθαρά έσοδα τόκων, ενώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι μπορούν να διατηρήσουν δείκτη λειτουργικών κερδών προς σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού τουλάχιστον στο 3,5% την επόμενη διετία, με την Πειραιώς πάνω από 3,5% την περίοδο 2026-2028 και τη Eurobank σε τροχιά βελτίωσης προς το 3,5%.
Το κρυφό βάρος των «κόκκινων» εκτός ισολογισμών
Η βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος αποτυπώνεται και στη χρηματοδότηση από τις αγορές, καθώς οι αποδόσεις των senior preferred ομολόγων των ελληνικών τραπεζών κινούνται πλέον κοντά σε εκείνες ευρωπαϊκών τραπεζών με αντίστοιχη αξιολόγηση. Από τον Ιανουάριο 2025 έως τον Απρίλιο 2026 αντλήθηκαν περίπου 9,7 δισ. € μέσω ομολογιακών εκδόσεων, ενισχύοντας ρευστότητα, κερδοφορία και ικανότητα στήριξης της οικονομίας.
Ωστόσο, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών παραμένει χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, περιορίζοντας τη δυναμική της λιανικής πίστης. Το μεγαλύτερο όμως αγκάθι είναι το μεγάλο απόθεμα παλαιών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχει μεταφερθεί σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων: αν και εντός τραπεζών τα «κόκκινα» έχουν πέσει κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το προβληματικό ιδιωτικό χρέος εκτός συστήματος φτάνει περίπου στο ένα τρίτο του ΑΕΠ, κρατώντας εκτός κανονικής χρηματοδότησης νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
SBC Red Line
Η αναβάθμιση για τις ελληνικές τράπεζες δεν είναι απλώς τεχνική λεπτομέρεια αξιολόγησης, αλλά πολιτικό και οικονομικό σήμα ότι το τραπεζικό ρίσκο χώρας επανέρχεται σε «κανονικότητα». Αυτό όμως συνυπάρχει με ένα παράλληλο σύστημα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, όπου το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος έχει απλώς μετακινηθεί εκτός ισολογισμών.
Για τις επιχειρήσεις, η νέα φάση σημαίνει ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αλλά και πιο απαιτητική αξιολόγηση βιωσιμότητας, καθώς οι τράπεζες έχουν πλέον την πολυτέλεια να επιλέγουν. Για τα νοικοκυριά, η επιστροφή της στεγαστικής πίστης συνοδεύεται από αυστηρά όρια και προσεκτική στάθμιση κινδύνου, ιδιαίτερα για όσους κουβαλούν παλιά «κόκκινα» δάνεια.
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι το τραπεζικό σύστημα περνά από τη διαχείριση ζημιών στη διαχείριση ανάπτυξης, με το στοίχημα να μεταφέρεται από τα NPEs στην ποιότητα της νέας πιστωτικής επέκτασης. Το αν αυτή η μετάβαση θα στηρίξει διατηρήσιμη ανάπτυξη ή θα δημιουργήσει νέες ανισορροπίες θα κριθεί από το πώς θα αντιμετωπιστεί το βουνό του ιδιωτικού χρέους εκτός τραπεζών.
Διαβάστε επίσης:
Εθνική Τράπεζα αποκτά 950 χιλ. ίδιες μετοχές με στόχο ακύρωση
Alpha Bank και UniCredit επεκτείνουν τη διασυνοριακή τραπεζική συνεργασία
#ελληνικέςτράπεζες #Fitch #αξιολόγηση #πιστωτικήεπέκταση #στεγαστικάδάνεια #μηεξυπηρετούμεναδάνεια #ιδιωτικόχρέος #NextGenerationEU #εταιρικήχρηματοδότηση #κερδοφορίατραπεζών #αγορέςομολόγων #ΤράπεζατηςΕλλάδος #ΕθνικήΤράπεζα #Eurobank #ΤράπεζαΠειραιώς






