Ο ελληνικός τουρισμός αποκτά νέα δυναμική μέσα από πέντε αγορές εκτός Ευρώπης που ήδη φέρνουν πάνω από το 11% των εισπράξεων. Η νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ φωτίζει πού η Ελλάδα προηγείται, πού υστερεί και ποιες στοχευμένες κινήσεις απαιτούνται.
Ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται μπροστά σε μια σπάνια αναπτυξιακή ευκαιρία, καθώς ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Κίνα και Ινδία αποφέρουν ήδη πάνω από το 11% των τουριστικών εισπράξεων της χώρας. Νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ δείχνει ότι οι πέντε αυτές αγορές μεγάλων αποστάσεων μπορούν να εξελιχθούν σε πραγματικούς «πολλαπλασιαστές» αξίας για την επόμενη ημέρα.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2026 και χαρτογραφεί προθέσεις ταξιδιών για τους επόμενους δώδεκα μήνες, αναδεικνύει διαφορετικά προφίλ, κίνητρα και συμπεριφορές. Κοινός παρονομαστής είναι η προτίμηση για ταξίδια άνω των έξι ωρών και διακοπές τουλάχιστον πέντε ημερών, στοιχείο που ευνοεί προορισμούς όπως η Ελλάδα.
Πώς ο ελληνικός τουρισμός κερδίζει έδαφος στις ώριμες αγορές;
Η Ελλάδα έχει εδραιώσει ισχυρότερη παρουσία σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, όπου οι ταξιδιώτες δείχνουν σαφή πρόθεση για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Στην κατάταξη των χωρών που σκοπεύουν να επισκεφθούν μέσα σε έναν χρόνο, η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση στην Αυστραλία (9%) και στον Καναδά (8%), ενώ καταλαμβάνει τη 13η θέση στις ΗΠΑ (8%).
Στις αγορές αυτές, ο ανταγωνισμός με Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία είναι έντονος, αλλά η Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρή στην Αυστραλία, όπου βρίσκεται στην τρίτη θέση, οριακά μπροστά από την Ισπανία. Οι ταξιδιώτες από ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία αναζητούν συνδυασμό πολιτισμού, γαστρονομίας, παραθαλάσσιων προορισμών και ποιοτικών υπηρεσιών, τομείς στους οποίους η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Κίνα και Ινδία: Αδύναμος κρίκος ή μεγάλη επόμενη ευκαιρία;
Στην Ασία, η εικόνα είναι πιο σύνθετη. Η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 23η θέση στην Κίνα (6%) και στην 37η θέση στην Ινδία (4%), καθώς οι ταξιδιώτες αυτών των χωρών εξακολουθούν να επιλέγουν κυρίως ασιατικούς προορισμούς. Ωστόσο, η κινεζική αγορά δείχνει σημάδια αφύπνισης: μέσα σε έναν χρόνο η Ελλάδα ανέβηκε από την 31η στην 23η θέση, αυξάνοντας την προτίμηση από 4% σε 6%.
Η Ινδία, παρότι εμφανίζει υποχώρηση κατά έντεκα θέσεις σε σχέση με το 2025, χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη ευκαιρία. Η ταχεία διεύρυνση της μεσαίας τάξης, η αυξανόμενη διάθεση για ταξίδια στο εξωτερικό και η έναρξη απευθείας αεροπορικών συνδέσεων Ελλάδας – Ινδίας δημιουργούν υπόβαθρο για σημαντική μελλοντική ζήτηση, με προϋπόθεση μια συνεπή και προσαρμοσμένη στρατηγική.
Διαφορετικές στρατηγικές, κοινός στόχος: περισσότερη αξία ανά ταξίδι
Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ καταλήγει ότι δεν υπάρχει μία ενιαία συνταγή για όλες τις αγορές, αλλά ένα μωσαϊκό στοχευμένων προσεγγίσεων. Η Αυστραλία εμφανίζεται ως η πιο ώριμη και άμεσα αξιοποιήσιμη αγορά, χάρη στην υψηλή πρόθεση ταξιδιού (71%), τη θετική εικόνα της Ελλάδας και την προτίμηση για διακοπές μεγάλης διάρκειας.
Στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, η έμφαση πρέπει να δοθεί σε εμπειρίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, που συνδυάζουν πολιτισμό, θάλασσα και γαστρονομία. Στην Κίνα και την Ινδία, όπου η φύση αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής και η πρόθεση ταξιδιών φτάνει το 56% και 75% αντίστοιχα, η Ελλάδα καλείται να επανασυστήσει τον εαυτό της ως προορισμό φυσικού πλούτου, πέρα από το κλασικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα».
SBC Red Line
Η μελέτη δείχνει καθαρά ότι ο ελληνικός τουρισμός δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην Ευρώπη, αλλά χρειάζεται συστηματική στροφή σε αγορές υψηλής αξίας μεγάλων αποστάσεων. Η πραγματική πρόκληση δεν είναι να αυξηθούν απλώς οι αφίξεις, αλλά να ενισχυθεί δραστικά η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη.
Για τις επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει επενδύσεις σε προϊόν και υπηρεσίες που «μιλούν» στη γλώσσα κάθε αγοράς – από θεματικές εμπειρίες μέχρι προσαρμοσμένη προβολή και συνεργασίες με διεθνείς παρόχους. Όποιος κινηθεί έγκαιρα σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Κίνα και Ινδία θα κλειδώσει μερίδιο σε αγορές που ωριμάζουν γρήγορα.
Σε επίπεδο χώρας, το στοίχημα είναι αν η στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό θα περάσει από τη λογική της «ποσότητας» στη λογική της «ποιότητας» και διαφοροποίησης ανά αγορά. Αν αυτό συμβεί με συνέπεια, οι πέντε long-haul αγορές μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα απέναντι στις διακυμάνσεις της ευρωπαϊκής ζήτησης και ως μοχλός για το επόμενο αναπτυξιακό άλμα.
#ελληνικόςτουρισμός #ΗΠΑ #Καναδάς #Αυστραλία #Κίνα #Ινδία #ΙΝΣΕΤΕ #αγορέςμεγάλωναποστάσεων #ταξιδιωτικέςεισπράξεις #τουριστικήστρατηγική #τουριστικήζήτηση #αεροπορικήσυνδεσιμότητα #ανταγωνιστικοίπροορισμοί #πολιτιστικόςτουρισμός #φυσιολατρικόςτουρισμός






